Sjön Siljan, som också kallas Mashavet eller Siljanshavet.

Medelhavet i Dalarna – Här heter det Mashavet

Om du befinner dig i Mora, Rättvik, Leksand eller Tällberg är det tur att närheten till det så kallade Mashavet, alltså Siljan, gör det enkelt att svalka sig under varma dagar när svetten lackar. Det finns en hel uppsjö av vattenaktiviteter att välja mellan och vi har listat sju sommarfavoriter.


1. Kryssningar med en rik historia

Klassiska och uppskattade syner i Siljanstrakterna är de vita fartygen M/S Gustaf Wasa och S/S Engelbrekt. Under 1800-talet påbörjade de sin historia som ångbåtar vars uppdrag var att frakta både gods och passagerare över Siljan. Sedan dess har M/S Gustaf Wasa blivit motordriven, medan S/S Engelbrekt har fortsatt sin bana som ångbåt.

Under somrarna kan du som besökare njuta av kryssningar över Mashavet med M/S Gustaf Wasa, som framför allt trafikerar Storsiljan mellan Leksand, Rättvik och Mora. Eller varför inte följa med på en älvtur med S/S Engelbrekt från Leksand? Färdas söderut längs Österdalälven och njut av Dalarnas slående och säregna sommarlandskap från vattensidan. Det går också att avnjuta en god lunch eller middag under turen. En sak är säker, för den som vill färdas med stil är detta ett perfekt alternativ.

Fartygen Gustaf Wasa och Engelbrekt, som båda kör turer på Siljan.

2. Maxa fiskelyckan

Runt Siljan finns många fina platser och fiskevatten för både nybörjare och proffs. Klara och spegelblanka sjöar i skymningen, sjudande forsar och porlande åar. Fisket är varierat och du kan håva upp allt från gädda eller abborre till öring. Kom ihåg att köpa fiskekort innan du kastar ut.

För dig som vill lära dig mer finns aktörer som erbjuder kurser och guidade fisketurer. Guidefathers erbjuder till exempel kurser både på Siljan och runt Orsa och kan skräddarsy din fiskeupplevelse. Är du sugen på en utflykt finns Älvdalens Fiskecenter.

Flugfiskare kastar ut.

3. Balanskrävande utmaningar

De senaste åren har det blivit alltmer populärt att glida fram över vattnet stående på en paddelbräda. Det gäller att hålla balansen och tungan rätt i mun första gången du testar SUP, eller Stand Up Paddleboard som det heter, men övning ger färdighet. Eller varför inte kombinera SUP med yoga? Det är en både spännande och avslappnande utmaning, liksom en vanlig gruppaktivitet.

Hos Kungshaga Outdoor Activities i Orsa eller The Mangévie i Furudal går det att hyra en bräda och all utrusning som behövs för en utflykt på vattnet.

Paddla SUP på Siljan och i Dalarna.

4. Traditionstunga träningsformer

En av de mest traditionella synerna som förknippas med Dalarna är folkdräktsklädda roddare som får kyrkbåtarna att fara fram i en hisnande fart över Siljan. Kyrkbåtarna har gått från att vara ett sätt för byfolket i Siljanstrakten att ta sig till kyrkan till att bli rekreation och en träningsform. I Leksandsbyn Tibble finns möjlighet att hyra en kyrkbåt för en grupp på upp till 14 personer som vill testa en riktigt traditionell aktivitet.

Sommaren 2021 finns också möjlighet att prova på kyrkbåtsrodd tillsammans med både Rättviks och Siljansnäs roddklubbar. Läs mer om ”Sommarpepp” på Leksand Sparbanks hemsida.

Kyrkbåt på Siljan.

5. Spännande bastubad

Visste du att bastubad har varit vanligt i Nordeuropa sedan medeltiden? Idag finns nya och innovativa sätt att njuta av traditionen, som till exempel bastuflottar. Varför inte njuta av ljusa sommarkvällar där bastuns värme varvas med dopp i Siljans svalkande vatten?

Vid Rättviks båthamn finns en bastuflotte med utsikt över Långbryggan och Rättvik. Där kan ett sällskap på upp till 15 personer njuta av en flytande faluröd bastu. Flotten kompletteras med ett stort fördäck, perfekt för dig som vill njuta av en underbar utsikt eller heja på de som badar.

Bastuflotte i Dalarna.

6. Ta paddelvägen genom landskapet

Att uppleva Dalarnas alla vattenvägar och utforska landskapet i en kanot eller kajak ger nya perspektiv. Ingen rusningstrafik utan bara du, naturen och stillheten. Paddeln som skär genom spegelblankt vatten och för dig fram genom sommarluft och fågelkvitter.

Det är inte svårt att lära sig att paddla och det finns företag som erbjuder guidade turer, kurser och uthyrning av kanoter och kajaker. Dalahyrcenter i Mora och Siljan Kajak & Äventyr i Leksand-Rättvik är två aktörer som kan guida dig till en lämplig tur och att välja rätt utrustning. Likaså finns möjlighet att hyra kanot och kajak på flera campingar och stugbyar.

Kanot på Siljan, vid Kungshaga Hotell i Orsa.

7. Njut av svalkande vatten

Något av det härligaste som finns under varma sommardagar är väl ändå att på bara fötter springa över stranden för att sedan kasta sig i Siljans eller Orsasjöns blå vatten? Eller kanske hoppa från en brygga?

Det finns en uppsjö fantastiska badplatser runt Siljan, där det klara vattnet alltid levererar. En vida känd badplats är stranden vid Långbryggan i Rättvik, där du också kan njuta av Rättviksglass och närheten till Rättviks alla aktiviteter. För den som vill se fler härliga sjöar är den kilometerlånga sandstranden vid Orsa Camping vid Orsasjön, även kallad ”Dalarnas Riviera”, uppskattad av både stora och små badfantaster.

Sandstrand vid Orsasjön och Orsa Camping.