Vuxen och barn cyklar på fjället i Sälen, längs en av Biking Dalarnas cykelleder.

Maxad semester i Sälen: 10 favoriter för hela familjen

Vinter i Sälen är en klassiker, men det finns minst lika mycket att göra i Sälen under sommar och höst. Vandra och cykla på fjället, paddla längs stilla vattendrag eller i packraft i adrenalinsprutande forsar. Spela padel och golf, testa fiskelyckan, känn pirret i magen i höghöjdsbanan och susa fram bland trädtopparna i zipline. Landa sedan i stugan och njut när solen går ner bakom fjälltopparna. Här har vi samlat tio saker att göra i Sälen under barmarkssäsongen.


1. Fjällvandring för hela familjen

I Sälen är det alltid nära till fjället, vilket gör det enkelt att komma ut för både stora och små vandrare. Lederna är väl uppskyltade och ofta finns både rastskydd, raststugor och vindskydd längs vägen. Tajma turen med solnedgång över landskapet, ett svalkande dopp i en tjärn eller matsäck med vidunderlig utsikt.

En populär och lättillgänglig vandring är längs Södra Kungsleden. Starta vid Sälens Högfjällshotell, där de första 2 km har en svag stigning och är asfaltbelagd, vilket gör den anpassad för rullstolsburna och barnfamiljer med vagn.

Den som vill gå längre fortsätter på den lättgångna vandringsleden över Högfjället, cirka 9 km tur och retur.

2. Cykla på fjället

Cross country, downhill eller landsvägscykling – Sälens cykelkarta är välfylld. Flera välkända områden ingår i cykelnätverket Biking Dalarna, vilket förutom bästa tänkbara cykling också säkerställer både kvalitet och kringservice. I området finns både Lindvallen, Kläppen, Vasaloppsarenan, Sälens by och Rörbäcksnäs.

Cykla ut på fina spänger i den vackra fjällvärlden, slingrandes över myrar och porlande bäckar. Trampa fram på spännande skogsstigar eller kör downhill och känn flowet i kurvorna. På alla områden finns väl uppmärkta leder för olika nivåer, så både nybörjare och erfarna cyklister kan njuta av cyklingen. Cykeluthyrning och cykelservice finns på flera ställen.

Läs mer om Biking Dalarna.

Barn och vuxen cyklar på en av Biking Dalarnas cykelleder i Sälen.

Barn och vuxen cyklar på spänger på fjället, på en av Biking Dalarnas leder i Sälen.
I Sälen finns cykling för hela familjen, både i skogen och på fjället. Flera områden tillhör cykelnätverket Biking Dalarna, som säkerställer kvalitet på både cykelleder och kringservice. Foto: Per Hagdahl/Ola Mattsson.

3. Skidor och snowboard – sommartid

På Kläppen låter man vintersporterna följa med in i sommarsäsongen. Deras Kläppen Arena är en unik barmarksanläggning för skid- och snowboardåkning, där barn, nybörjare och alla som vill träna skid- och snowboardtrick kan gå loss rejält. Det krävs inga förkunskaper och allt sker utifrån hög säkerhet.

Förutom en stor landningskudde och två ramper, ”kickar”, är arenan fylld med en så kallad dry slope med rails, trampoliner, miniramp för skateboard, kickbike och inlines. Trampolinerna är anpassade för att hoppa med skidor och snowboards och den speciella hopputrustningen hyr du på plats. Men det går självklart bra att hoppa även utan utrustning för att träna volter och snurrar.

I Kläppen finns också en hinderbana med 16 hinder att klättra över, krypa under eller ta dig igenom. Inspirationen är hämtad från OCR, Obstacle Course Running.

Addera de cykel-, vandrings- och trailleder som också finns i närheten och Kläppen tar plats som en given destination för äventyrslystna semesterfirare i alla åldrar.

Läs mer på Kläppens hemsida.

Lagom till sommarsäsongen 2023 öppnar också Summerski vid Lindvallen i Sälen – en arena för skidåkning på konstgräs och en ny park med rails och boxar för dig som hellre gör tricks. 

Person som hoppar högt med skidor på en Big Air Bag på Kläppen i Sälen.

Vy över Kläppens anläggning i Sälen, med fjällen och älven.
Det går att hoppa högt med skidor och snowboard på Kläppen i Sälen även på sommaren, i deras Kläppen Arena. Sommartid finns också vandring, cykling och paddling på aktivitetsschemat. Foto: Kläppen.

4. Golfa med älgarna

Ta med golfklubborna till Sälen. På 500 meters höjd ligger Sälenfjällens Golfklubbs 18-hålsbana omgiven av äkta fjällnatur, vilket ger fantastiska vyer – liksom roliga och kuperade utmaningar i spelet.

Banan är av fjäll- och skogskaraktär, en miljö som ofta lockar fram häftiga möten med älgar och andra djur.

Den som ännu inte har grönt kort tar sikte på nio hål äventyrsgolf vid Lindvallen.

5. Paddla packraft, kanot, kajak och SUP

En packraft är en liten uppblåsbar gummibåt. Då den bara väger några kilon är den lätt att bära med sig, samtidigt som den är stabil och tålig nog för tuffa äventyr i vildmarken. Fast framför allt är den otroligt rolig att paddla med och ett utmärkt sätt att upptäcka små åar och vattendrag runt Sälen. Den som vill njuta av lugnet håller sig till stilla vatten, medan den som söker en mer utmanande tur ger sig ut på forspaddlingskurs.

Runt om i Sälen finns också traditionella kanoter och kajaker att hyra. På Kläppens Camping går det att hyra både kanot och SUP-brädor för turer av olika längd. Västerdalälven rinner genom Sälen och bjuder på flera fina turer.

Apropå tur – om du har sådan kanske du också får syn på något spännande djur under paddlingens gång?

Läs mer om paddling i Sälen.

Två flickor paddlar Stand Up Paddleboards på sjö i Sälen.
Lugnare paddling på sjö, mer fartfylld paddling i fors eller kanske testa att hyra en SUP-bräda? Det går att hitta något för de flesta paddlare i Sälen.

6. Klättra på klipporna

Testa att klättra på klippor i sporten där allt fokus ligger på nuet, vilket också innebär att oro och tankar på vardagens andra problem blir som bortblåsta när du börjar ta dig uppåt. Guide- och aktivitetsföretaget Fjälläventyr har introduktionskurser för nyfikna äventyrare från 10 år, inga förkunskaper krävs. På plats får du lära dig om grundläggande rephantering, säkerhetsystem, utrustning och klätterteknik.

7. Mysigt boende och lyxig take away från Olarsgården

Är det god mat, gemytligt boende och allmänt härlig stämning som lockar är det Olarsgården som gäller. På det mysiga fjällhotellet, med sina unika rum och närhet till allt, finns alla möjligheter att sätta guldkant på vistelsen. Hugg in på nygräddade våfflor med olika läckra tillbehör eller någon av de mer matiga rätterna i hotellets Restaurang Elgen, där lokala smaker och rätter inspirerade av Sälenfjällen och Dalarna står i fokus.

Vill ni hellre duka upp till finmiddag i fjällstugan står Elgen för Sälens lyxigaste take away. Deras helgkassar och avhämtningsmenyer är lika populära som välsmakande och smidiga – bara att hämta upp kassen och sen värma i stugan enligt instruktionerna.

Välj mellan två eller tre rätter och om du vill ha oxfilé eller vegetariskt alternativ. Även flera av rätterna från den ordinarie menyn går att ta med, en perfekt avrundning efter en lång dag utomhus.

Läs mer på Olarsgårdens hemsida.

Ostbricka och raggmunkar från Olarsgårdens Restaurang Elgen i Sälen.
Olarsgården bjuder på genuin fjällkänsla i både miljön och på menyn. Om ni inte bor och äter på plats, ta med deras lyxiga middagskassar hem till stugan och duka upp en riktig festmåltid.

8. Höghöjdsbana och zipline i Lindvallen

Kombinera klättring, lek och äventyr i höghöjdsbanor och ziplines i Lindvallen. Ta dig genom banorna som finns från marken till trädtopparna, över ett antal hinder som inkluderar allt ifrån balansgång på stockar och repbroar till linbanor och spindelnät.

Det går att variera svårighetsgraden, så vare sig du är ung eller gammal, höjdrädd eller en adrenalinsökande våghals, blir upplevelsen en garanterad höjdare.

9. Fiska i sjö eller älv

Att fiska i Sälen är en blandning av ett stilla lugn som möter spänningen när det plötsligt nappar. Sälenfjällen med närliggande Västerdalälven bjuder på allt från familjefiske efter abborre, till ett fantastiskt flugfiske för den inbitne och ett gäddfiske av rang. Så hyr utrustning och köp fiskekort, sen är det bara att kasta ut och vänta på napp.

I Lindvallens fäbod finns put and take-fiske i den närbelägna fiskesjön. Sjön är lättillgänglig så hela familjen kan följa med. Runt sjön finns slogbodar för medhavd matsäck och allmänt mys. Både fiskespön och fiskekort införskaffas i fäboden.

Där finns också minigolf, tipspromenad och femkamp – liksom café med fjällutsikt. Vissa perioder under sommaren finns levande djur att hälsa på vid fäboden.

Fiskare fiskar vid skogstjärn.
Fiske i någon av de många sjöar och tjärnar som finns runtomkring Sälen eller kasta ut i Västerdalälven. Kom ihåg fiskekortet!

10. Bästa fjällboendet på Stöten

Stöten är Sälenfjällens nordligaste anläggning, vilket innebär fjällkänsla deluxe och något som gör sig extra bra sommartid. Flera av deras mest populära boenden är öppna sommartid och vare sig du vill stanna någon enstaka natt eller spendera längre tid i Sälen finns det gott om alternativ. Självklart är det alltid nära till fjället, naturen, massvis av aktiviteter och utflyktsmål.

Hyr cykel på Stöten och ge dig direkt ut för att utforska omgivningarna. Den som är paddelsugen hyr kanot eller kajak på Stötens Camping. En tur på närliggande Görälven, som flyter fram genom storslagen vildmark, rekommenderas starkt.

Föredrar du att vandra är det som sagt riktigt nära till häftiga fjällmiljöer. Till exempel ligger Sälenfjällens högsta topp Granfjället en dagstur bort. Följ de röda kryssen mot toppen, där du på 949 meter över havet kan njuta av utsikt över såväl svenska som norska fjäll. En annan vandringsfavorit är turen till Närfjällsstugan.

Läs mer på Stötens hemsida.

Kom ihåg

Tänk på att öppettider och utbud kan variera under sommaren. Ofta krävs förbokning av entrébiljetter och eventuella guidade visningar. Stäm av vad som gäller med respektive aktör inför besök.