Snöå Bruk och en spegelblank sjö.

Weekend med vandring och paddling i Dalarna

Vandra, paddla och njuta av god mat och dryck - det var temat för fotografen och influencern Rania Rönntofts weekend i Dalarna. Längs blåbärsstigar, på stilla sjöar, vid fikabordet och i det vackra Snöå bruk upptäckte hon Dalarnas både äventyrliga och rofyllda naturliv.


Rania är fotograf och influencern bakom sociala mediekontot och bloggen @northboundjourneys. Där inspirerar hon till att ”live slow and stay wild”, som rimmar med hennes livsfilosofi. Att leva lite lugnare och upptäcka den vilda, vackra naturen lirar också väldigt bra med Ranias och hennes sambos weekend i Dalarna, där vandring, paddling och livsnjuteri i största allmänhet var givna inslag.

Skylt till snöå Bruk.

Kollage av rummen på Snöå Bruk.

En friluftshelg i Snöå bruk

Helgen började vid hotellet Snöå bruk. Här startar och slutar många vandrings- och cykelleder och ett stenkast bort ligger Storsjön som är populär att paddla kanot och kajak på. Efter incheckningen vigdes eftermiddagen åt upptäcktsfärd på det gamla bruket:

– Vi strosade runt i området som består av flera olika byggnader, alla unika och fina på sina egna vis. Här fanns det så mycket att titta på och fotografera, berättar Rania.

När eftermiddagen övergick till kväll väntade en god middag på hotellet. Snöå bruk lagar mat med så många lokala råvaror som möjligt och anpassar menyn efter säsong.

– Vår första kväll var det grillbuffé utomhus. Det var magiskt att sitta och äta middag med bara himlen som tak, säger Rania.

Från jord till bord och vidare till… sjön! Efter maten fick de uppleva solnedgångspaddling med friluftsguiden Jens från Next Step Nature:

– Det var helt tyst på sjön och alldeles spegelblankt vatten. När vi paddlade ut var solen gyllene och sedan kom den berömda blå timmen, när solen just håller på att gå ner. Det var en magisk stund att sitta stilla i kanoten och bara ta in den fina naturen.

Mat på tallrik.

Ranias sambo Jens paddlar på sjö.

Kollage på paddling i solnedgång.

Vandring och hembakade bullar

Nästa dag på Ranias weekend i Dalarna blev desto mer pulshöjande. Runt Storsjön går en vandringsled på 9 kilometer som slingrar sig fram på små skogsstigar och utmanande myrar. Rania och hennes sambo vandrade runt hela sjön och pausade för bärplock, fotostunder och fikastopp.

Bara fem minuter från Snö bruk ligger kaféet och restaurangen Ryggåsstugan. Vandringsleden runt Storsjön passerar även stugan, som har serverat fika och mat till naturnjutande besökare sedan 1933. Rania berättar att Ryggåsstugans kafé var en bra morot under de sista kilometerna av vandringen. Väl på plats, föll de pladask för de hembakade godsakerna:

– Vi kunde inte välja mellan kardemummabullar och kanelbullar, så vi tog båda två.

Rania vandrar på en led.

Kollage över Ryggåsstugan.

Kollage på en kanelbulle och Ryggåsstugan.

Kollage på vandringsleder i naturen.

Paddling och Instagramvänligt café i Dala-Floda

Ranias upplevelser i Dalarna fortsatte dagen därpå i Dala-Floda. Där mötte de återigen upp med Jens från Next Step Nature och åkte till naturreservatet Örjasänget.

– Jens visade oss de lite mer okända och oupptäckta delarna av Dala-Flodas natur. Tack vare Jens såg vi chaga på björkar, kolrester i jorden och färska spår från ormvråk. Utan Jens som guide hade jag inte sett så mycket som jag gjorde nu, berättar Rania.

Lämna leden och lufsa långsamt – det var melodin för vandringen i Dala-Floda. I samma sköna lunk fortsatte resten av dagen, med loppisbesök och långfika på Hjort-Olars kafé:

– Så fort vi kom dit, kände vi bara ”wow!” Den inredda ladan och lummiga trädgården var så fint. För att inte tala om det stora utbudet av bakverk!

När helgen närmade sig sitt slut, var det också dags för Rania och hennes sambo att runda av resan. När de lämnade Dalarna, var det med känslan av att ”inte riktigt vara klara än”:

– Varje gång vi är i Dalarna känner vi att vi inte vill åka hem. Men som tur är kommer vi ju alltid tillbaka. Dalarna ger verkligen mersmak, här finns ständigt nya saker att uppleva, avslutar Rania.

Hjort-Olars kafé.

Bakverk på tallrikar från Hjort-Olars kafé.

Kollage från Hjort-Olars kafé.