Solnedgång i Grövelsjön.

Guide: 7 sommarfavoriter i Grövelsjön

Paddla till en egen sandstrand, gå på alpackacafé och spendera sommarkvällen med en båttur över Grövelsjön med kvällsvandring över fjället. Eller vad sägs om en familjevänlig topptur med 360-graders utsikt eller en dag på sandstranden med fjällutsikt? Här är 7 tips på saker att göra i fjällen i Grövelsjön sommar.


1. Gör en topptur på Brennhammaren

Ett litet berg med stor utsikt över kringliggande sjöar och dalar. Den lättvandrade turen är en familjefavorit och går genom skog, över berghällar och åsar. På toppen finns en liten kåta där du kan äta din toppfika och njuta av den storslagna utsikten. Vandringen är ca 4 km med skyltning och markering från parkeringen Dalseth på norska sidan av gränsen.

Kåta på toppen av Brennhammaren.
På toppen av Brennhammaren väntar magnifik utsikt och en kåta perfekt för medhavd fika.

2. Besök naturum i Elgå

På Grövelsjöfjällens norska sida ligger byn Elgå, där det finns ett naturum som lär dig mer om den fantastiska naturen som omger Grövelsjöfjällen. Besök deras webbsida för aktuella öppettider, utställningar och aktiviteter.

3. Gå på alpackacafé

Fika, vandra och bekanta dig med alpackor på gården Nybo, där Grövelsjön Alpacka huserar. En både annorlunda och variationsrik upplevelse som samlar gofika, de ovanliga kameldjuren och möjlighet till en kort vandring till Gjotens fäbodar på ca 5 km.

4. Paddla till en egen sandstrand

Hyr en kanot eller kajak och utforska Grövelsjöns fina små stränder. Uthyrning finns på Sjöstugan vid Grövelsjöns fina badstrand.

Kanoter vid sjökanten i Grövelsjön.
Blicka ut över de kringliggande fjällen medan du stilla paddlar fram på Grövelsjön.

5. Njut av vyerna från Valdalsfjellet

Åk upp till Valdalsfjellets parkering och njut av utsikten – redan här befinner du dig 800 meter över havet. Härifrån utgår även flera fina vandringar, men det duger gott att bara njuta av utsikten från parkeringen.

6. Ta en dag på stranden

Vid Fjellguttusjöns södra ände ligger en flera hundra meter lång sandstrand med magisk utsikt över den norska toppen Storslåga.

7. Gör en båttur över Grövelsjön med kvällsvandring

Ta den sena avgången med M/S Sylöra, från Sjöstugan i Grövelsjön till norska Sylen. Vandra sedan hem över fjället i kvällssolen. Det är en magiskt fin och lugn stund på fjället, så ett tips är att ta med kvällens middag i ryggsäcken, hitta en extra fin pausplats och njuta extra av de långa sommardagarna. Vandringen är ca 9 km.

Båten MS Sylöra, som trafikerar Grövelsjön.
Ta en tur med M/S Sylöra över Grövelsjön och vandra tillbaka över fjället i sommarkvällen. Foto: Nisse Schmidt.