Paddling på sjö i Dalarna.

5 favoriter för vildmark och äventyr

Ta sikte på ett riktigt spännande utomhusäventyr i skog, mark och underjord. Utforska Dalarnas vildmark, cykla dressin eller paddla fram genom landskapet. Här har vi samlat fem olika favoriter för alla äventyrslystna smaker.


1. Vildmark på riktigt

Malingsbo-Kloten brukar kallas Sveriges sydligaste vildmark, med stora chanser att uppleva de skandinaviska vilda djuren på riktigt. Det finns flera vandringsleder att välja mellan i naturreservatet. En av de mest klassiska är den 35 kilometer långa vandringen mellan de små byarna Malingsbo, Kloten och Nyfors. Vill du inte sova i tält eller vindskydd finns det B&B och camping i närheten.

Kloten Nature Resort och Nordic Discovery är två aktörer som anordnar olika aktiviteter och guidade turer i området. Paddling, vandring, fiske och olika former av safaris där du spanar efter bäver eller älg är bara några exempel.

Älg i skogen.
Följ med på en safari och spana efter djur som älg eller bäver, samtidigt som du lär dig mer om både djuren och naturen.

2. Äventyr allt-i-ett vid Snöå Bruk

Snöå Bruk ligger utanför Vansbro och här finns det mesta i natur- och äventyrsväg på behändigt avstånd. Testa en av Sveriges bästa rullskidbanor – designad av Gunde Svan – på Snöå Skidstadion. I området finns också flera olika slingor för vandring, löpning och mountainbike. Den som är golfsugen slår ut på 18-hålspärlan Snöå GK. Två andra populära utflyktsmål är Ryggåsstugan, där det finns ett uppskattat café, och Snöå bruk, med sina brusande forsar mitt i de täta skogarna.

Ryggåsstugan är ett populärt utflyktsmål i närheten av Snöå Bruk utanför Vansbro.
Ryggåsstugan är ett populärt utflyktsmål, både för det goda fikat och för de mysiga omgivningarna.

3. Under jord i Äventyrsgruvan

I en gammal nedlagd gruva i Tuna Hästberg, mellan Ludvika och Borlänge, döljer sig en unik och annorlunda värld. Här väntar nämligen Äventyrsgruvan. Långt under mark och bebyggelse återfinns miltals med tunnlar som letar sig fram genom berget mellan stora sagolika bergrum. Tillsammans med guider tar du dig ner i gruvan och väl nere väntar en klättring på gruvans Via Ferrata-system och zipline över en kristallklar sjö. I Stora Salen får du uppleva gruvans storhet med facklor och musik.

Via Ferrata i Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg utanför Falun.
Häftiga underjordiska miljöer i Äventyrsgruvan, där du kan klättra Via Ferrata och åka zipline.

4. Cykla dressin

Låt dressinen ta dig fram på nedlagda järnvägsspår, rakt ut i Dalarnas vildmark. Där ute väntar lugnet, stillheten och en hel del äventyr förstås. Att färdas utmed den nedlagda inlandsbanan är en storslagen naturupplevelse som lämpar sig bra för både stora och små – det går faktiskt lättare att trampa dressin än att trampa en vanlig cykel.

Företagen Vansbroäventyr och Station Sågen erbjuder uthyrning.

Barn som åker dressin på nedlagd järnväg.
Dressin är en annorlunda och häftig upplevelse som passar hela familjen. Barn kan endera köra själva eller åka med som passagerare på de lättrampade dressinerna.

5. Pirrig paddling

Dala-Floda har blivit något av en hub för paddlingsentusiaster, vare sig det handlar om nyfikna nybörjare eller mer erfarna kicksökare. Forsarna i området är av varierande svårighetsgrad, vilket gör vattnen tacksamma för kurser och guidade turer av olika slag.

Far Away Adventures har kurser i forspaddling, SUP och rafting samt olika kombinerade upplevelser där även yoga, skogsbad och vandring adderas. I Dala-Floda finns även Kajaktiv och Next Step Nature, som har kurser och uthyrning för paddling och andra naturupplevelser.

Paddling i kajak på sjö i Dalarna.
Att paddla kan vara både rofyllt och fartfyllt, beroende på vilken typ av paddling du väljer.