Jonna och Sofia gjorde Kulturresan genom Dalarna.

Följ med på Kulturresan – sommarens höjdpunkt

Dalarna visade sig från sin bästa sida under årets kanske finaste sommarvecka när vännerna Jonna Eriksson och Sofia Blohm gav sig ut på sin efterlängtade Kulturresa. Nio kulturhistoriska besöksmål väntade, liksom en hel del skratt, aha-upplevelser, avstickare, blomsterängar och renar. Följ med när Jonna berättar om roadtripen som blev bättre än någon av dem kunnat ana.


Vi lyckades pricka in en sommarvecka där Dalarna verkligen visade upp sig från sin bästa sida. Sofia satte sig på tåget från Malmö med siktet inställt på Falun där jag, Kulturresan och de röda Kulturpassen väntade.

Sofia och jag har alltid haft ett stort kulturintresse och vi lärde känna varandra när vi studerade konstvetenskap tillsammans. Därför var det självklart att vi skulle genomföra Kulturresan när vi bestämde att hon skulle hälsa på mig i Falun. Att samla stämplar i våra Kulturpass gav oss en chans att få uppleva hela Dalarna.

Kulturresan med sina nio nedslag bjuder på en härlig blandning av gruvmiljöer, trädgårdar och konstnärshem. En perfekt roadtrip för den som vill uppleva kulturhistoriska pärlor och samtidigt ta del av Dalarnas landskap och natur. Turen går från Verket och Avesta Art i söder till Älvdalen och Porfyrmuseet i norr.

Från mörka gruvgångar till soliga trädgårdar

Den första dagen inleddes med besök på Carl Larsson-gården och Falu Gruva. Sedan jag flyttade tillbaka hem till Dalarna för några år sedan har jag besökt gruvan flera gånger och jag upphör aldrig att förvånas över hur stort gruvområdet med dagbrottet Stora Stöten är.

Sofia var fascinerad även hon och tyckte det var spännande att gå ner under jord, höra historierna och sägnerna om hur det var förr i tiden. När vi dessutom kunde sätta mörkret i gruvgångarna i relation till de soliga trädgårdarna på Carl Larsson-gården blev det en häftig omväxling, samtidigt som det fanns tydliga gemensamma nämnare. Som Sofia uttryckte det: ”Det är häftigt när man inser betydelsen de haft för hela Sverige, om än på olika sätt.”

Sofia nämnde också något som fick mig att fundera en hel del när vi besökte just Carl Larsson-gården. Både Carl och hustrun Karins närvaro på gården gör sig starkt påmind i målningar och textilier och det är fantastiska miljöer de skapat tillsammans. Fast Karin var ju inte alltid en textilkonstnär. Hon målade och hade konstnärsdrömmar innan hon gifte sig med Carl, men på den tiden var det inte accepterat att en gift kvinna målade. Så frågan är om hon ville byta teknik eller om det krävdes av samhället? Jag hade gärna velat veta vad hon gjort om hon levt idag.

Carl Larsson-gården var en favorit under Kulturresan i Dalarna.

Dalarnas museum och Falu Gruva.
Carl Larsson-gården i Sundborn, Dalarnas museum och Falu Gruva i Falun var tre av stoppen längs roadtripen.

 

Upplevelser kring Mashavet och nybörjartur

En annan plats med en stark kvinnlig närvaro är Hildasholm i Leksand med sina grönskande trädgårdar och natursköna läge precis intill Siljan. Även detta en plats jag själv besökt tidigare, så att få se den genom Sofias ögon och tillsammans med henne var en ny upplevelse. Det var som att hon hörde hemma där och det märktes att hon trivdes bland de arts and crafts-inspirerade trädgårdsrummen.

Jag må vara dalkulla, men hade spenderat väldigt lite tid i trakterna kring Mashavet, som sjön Siljan ibland kallas. Därför fick Sofia finna sig i att jag valde omvägar och stannade till i byarna både runt Siljan och Orsasjön. Hon verkade dock inte ha något emot det, speciellt inte när vi fick se den berömda blomsterängen i Tällberg och utsikterna i fäbodbyn Fryksås. Sommaridyllen var total och vi förstod varför konstnärer som Anders Zorn, Carl Larsson och Prins Eugen gärna spenderade tid här i trakterna.

En av Sofias favoriter längs Kulturresan blev Nils Olsson Dalahästar och dalahästtillverkningen där. Att få se hur dalahästarna skapas från början till slut och se de skickliga krusmålarna, var otroligt intressant. När vi själva sedan tog chansen att måla våra egna hästar, blev Sofia exalterad på riktigt. Jag må ha tecknat i hela mitt liv, men här lyckades Sofia överglänsa mig. Kanske var det helt enkelt nybörjartur?

Hildasholm i Leksand med sina förtrollade trädgårdar är ett av stoppen längs Kulturresan.

Blomsteräng i Tällberg blev ett stopp längs vägen under Kulturresan.

 

Dalahästar, Zorngården och Zornmuseet var stopp längs Kulturresan.
Runt Siljan fanns mycket att se: Hildasholm med sina trädgårdar i Leksand, mysiga bymiljöer och blomsterängar i Tällberg, dalahästar i Nusnäs och Zornmuseet med Zorngården i Mora.

Porfyr och en kamp mot klockan i fjällen

Vartefter resan fortsatte fick vi se allt mer av Dalarna – helt underbart! Vi tog sikte på Porfyrmuseet och Älvdalen för att titta närmare på den unika bergarten. Förr var det en riktig överklassten och det var svårt att tillverka föremål i porfyr. Den var så hård att det blev väldigt dyrt.

Älvdalen var dessutom så långt norrut som Sofia någonsin varit och ännu längre norrut skulle vi, till samebyn i Grövelsjön. Sofia, som aldrig sett en ren innan, fick valuta för resan. För vi fick sannerligen se en hel del renar, både på väg till och från Grövelsjön. Något vi inte riktigt tänkt på var att vi också gärna ville se fjälltoppen Städjan innan solen gick ner. Så det blev en kamp mot klockan i bilen på väg tillbaka till Idre, där vi hela tiden undrade om vi skulle hinna. Det var på håret, men vi hann och fick se en otrolig solnedgång och skymning på fjället.

Porfyrmuseet i Älvdalen.

Grövelsjön och Dalarnas norra fjällvärld med Städjan.
Längre norrut väntade Porfyrmuseet i Älvdalen, innan resan fortsatte mot Grövelsjön och Dalarnas fjällvärld.

 

Tillfredställande stämplar i Kulturpasset

Veckans sista dag var vi tillbaka i Falun. Vi kunde summera en otrolig vecka, fylld till bristningsgränsen av nya upptäckter. Utställningen ”Aquanauts” på Avesta Art, ett av Sveriges äldsta museum på Ornässtugan och lyxiga sekelskiftesmiljöer på Zorngården. Loppisarna i Sundborn, vandringen till Njupeskärs vattenfall, stunden på bryggan nere vid Siljan. Efter alla dessa upplevelser gick vi slutligen i mål och fick den sista stämpeln i våra Kulturpass hos Dalarnas museum. Jag kan helt ärligt säga att vi inte kunde ha haft en bättre resa och Sofia verkade också nöjd.

Vi båda kunde konstatera att vi fått se så mycket mer än vad vi kunnat föreställa oss på förhand. Hela Kulturresan var också väldigt bra organiserad och besöksmålen hade anpassat sig efter rådande restriktioner, till exempel med antalsbegränsade bokningar och trängselvärdar. Det kändes tryggt.

Själva passet gjorde sitt till och var ett gott resesällskap. Dessutom såg vi fram emot att få den specialtillverkade dalahästen som väntar när man genomfört hela Kulturresan. Det blev som ett mål att sträva efter. När Sofia satte sig på tåget hem mot Malmö konstaterade vi att Kulturresan är ett enkelt sätt att få se mycket av Dalarnas historia och kultur. För att inte tala om tillfredställelsen i att samla alla stämplar. Nu kommer våra dalahästar, både de vi målade själva och våra Kulturresanhästar få bo in sig i våra hem och bli somriga minnen av resan genom Dalarna.

Avesta Art och Verket.

Sofia och Jonna gjorde Kulturresan i Dalarna.
Utställningen "Aquanauts" på Verket/Avesta Art var en av veckans höjdpunkter och efter den intensiva roadtripen längs Kulturresan var Sofia och Jonna nöjda och glada. Framför allt med att ha lyckats samla samtliga stämplar i Kulturpasset och fått den unika dalahästen som väntar vid mållinjen.

 

Vad är Kulturresan Dalarna?

Kulturresan är en resa genom Dalarna med stopp vid nio kulturhistoriska besöksmål, där intressanta världar öppnar sig och historiens vingslag kombineras med modernare influenser.

Passa på att köpa Kulturpasset som ger extra fina erbjudanden och rabatter hos respektive besöksmål. Samla en stämpel på varje plats. När passet är fullstämplat får du den speciella dalahästen som markerar en genomförd Kulturresa. Kulturpasset finns att köpa hos respektive besöksmål samt digitalt på visitdalarna.se/kulturpasset.