Exteriör från ingången till Verket.

Oförglömliga platser

Mys på platser som satt prägel på hela Sverige

Strosa runt och skapa nya minnen på platser som varit betydande för så många andra genom tiderna. Kulturresan värnar om Dalarnas starka kulturarv och bjuder in till högst levande upplevelser i historiska miljöer. Ta med dig Kulturpasset och påbörja din resa. Missa inte att också besöka kändisarna och lära mer om de klassiska ikonerna


Verket - Avesta Art

Att kliva in på Verket i den gamla järnverksbyggnaden, belägen alldeles vid Dalälven som rinner genom Avesta, är som att känna historiens vingslag. Samtidigt möts du av spännande nutid. Den ståtliga byggnaden med välbevarad industrimiljö rymmer permanenta konstutställningar och står varje år värd för konstutställningen Avesta Art. Årets utställning Fluid har öppet 18/5 – 22/9. Följ med på en guidad visning och avrunda med en lunch eller fika i den mäktiga bruksmiljön. 

Verket med glasskulpturer.
Foto: Anna Holm & Verket

Ornässtugan

Sveriges mest kända timmerbyggnad, Ornässtugan, finner du vackert belägen på en udde i sjön Runn mellan Falun och Borlänge. Här kan du besöka utställningen som har haft samma föremål och funnits i samma originalbyggnad sedan 1758, vilket gör den till världens äldsta bevarade utställning. Du har kanske också har hört historien som gjort Ornässtugans dass berömt? Det tar oss tillbaka till 1520 då självaste Gustav Vasa lyckades fly undan sina förföljare genom att ta sig ut via dasset. Passa på att njuta av den vackra omgivningen och missa inte att fika med kaféets Vasabakelse. 

Ornässtugan med fin utsmyckad panel ligger nära sjön. Fönster med en vas med kvist av ornäsbjörken.
Foto: Ornässtugan & Anna Holm

Falu Gruva

Visste du att i mitten av 1600-talet kom nästan all koppar i Europa från Falun? På den tiden var staden en av Sveriges största med världsledande kunskaper inom teknik och ingenjörskonst. Verksamheten i Falu Gruva levde ända fram till 1992 och dess stora betydelse för det moderna svenska industrisamhället gör att den nu är en del av Världsarvet Falun. På platsen upplever du flera tusen år av historia och är ett besöksmål för hela familjen. Följ med på en tur under jord, besök gruvmuseet, fika på kanten till det mäktiga dagbrottet Stora Stöten och promenera eller cykla i de historiska omgivningarna. 

Falu Gruva med guidad tur samt Gruvmuseet med interaktiva upplevelser.
Foto: Falu Gruva

Boendetips med perfekt utgångsläge för Kulturresan

Bo i Världsarvet Falun vid kanten av Stora Stöten. Polhem Bed & Breakfast erbjuder bekvämt boende i dubbelrum eller familjerum med delad toalett och dusch.

Mitt i Borlänge finns Elite Hotel Brage. Med stadens puls utanför dörren och avkopplande relax på Vana spa kan du kombinera din Kulturresa med hotellmys.