En flicka i gul hatt och klänning leker med vatten i en grund å.

Säterdalen – en stadsnära naturpärla med något för alla

Säterdalen är kanske Sveriges vackraste folkpark, belägen i ett ravinsystem med unik natur som nästan ger ett tropiskt intryck. Fina vandringsleder, lekplatser, fäbodmiljö, fiske, kafé och mängder av evenemang gör Säterdalen till det perfekta utflyktsmålet i sommar.


Barnens Dal 

Barnens Dal är en populär lekplats i naturmiljö, med långa rutschbanor, klätterställningar, gungor och härliga gräsytor att tumla runt på eller breda ut sin picknickfilt. Ljusteråns porlande vatten precis intill lockar till vattenlek och kyler varma sommarfötter. 

Lilla Säter – trästaden i miniatyr

Lekplatsen "Lilla Säter" består av kända byggnader i mindre skala från trästaden, där barns kreativitet och fantasi kan få utlopp – perfekt för rollekar.

Lekplatsen Lilla Säter. Ett barn i solhatt leker med en vattenpump, en kvinna med barnvagn går under portalen med orden Lilla Säter.
Collage: Långa tubrutschkanor med ett vattendrag i förgrunden, en liten flicka går på lina och en kvinna håller hennes händer.
I Säterdalen finns alla möjligheter att leka loss.

Ät och fika vid Dalstugan

Granne med Barnens Dal och Ljusterån ligger folkparkens kafé och restaurang Dalstugan som serverat dalens besökare i drygt hundra år. Här finns något för alla, oavsett om du är sugen på mat, dryck eller fika. Missa inte att stanna till vid den välbesökta glassluckan.

Utforska unik natur till fots, cykel eller häst

Säterdalen är ett av landets främsta exempel på ett levande ravinlandskap, med djungelliknande lövskog och ett rikt fågelliv. Det bästa sättet att uppleva dalen är att vandra på den led som går längs Ljusteråns stränder. Här fanns en gång Sveriges första kopparmyntverk och fortfarande finns rester av hyttor, dammar och skvaltkvarnar att se, liksom det återskapade stora vattenhjulet vid "Säterkonsta", som överförde kraft till Bispbergs gruva.

Det är lätt att följa de orangefärgade markeringarna och Säterdalen är som gjord för att vandra i, men tänk på att göra det på naturens villkor i naturreservatet. Ta en paus och njut av medhavd matsäck vid Prins Gabriels rastplats eller Kärleksudden. På några ställen i reservatet är det också tillåtet att färdas med cykel eller till häst, men titta noga på kartan så du följer markerade leder.

Collage: Skyltade vandringsleder framför en man och några barn på en bro, en liten pojke cyklar.
Upptäck den unika naturen till fots eller utforska från cykeln på markerade leder.

Tillgänglig vandring

Leden mellan Norddalen och Almbacken är tillgänglighetsanpassad och du kan ta dig fram med rullstol eller barnvagn och även om du är synskadad. Utgå från entrén vid Norddalen. Vid Almbacken finns en grillstuga med eldstad och bord och bänkar under tak.

Nöjesplats med lång tradition

Sedan slutet av 1800-talet har människor kommit till Säterdalen för att roa sig. Dans, konserter, tivoli, loppis, barnteater, veteranbilsutställningar och stort midsommarfirande är inslag som årligen lockar stor publik.

Se alla evenemang i Säter

Läs mer om Säterdalen