Kolorerat fotografi med Albert Engström, Carl och Karin Larsson, Anders Zorn.

Skvaller i Dalarna

”Har du hört att Bruno Liljefors rymt med självaste systern till sin fru? De ska visst ha gift sig i Köpenhamn.” ”Nej, vad säger du!” 

Vi kan bara gissa oss till hur skvallret låtit genom historien, men bakom varje historia finns människoöden; sorgliga, glädjefyllda, spännande och tragiska. Sommarens utställning ”Mera fröjd af lifvet – Carl och Karin Larssons vänner” berör några av de relationer som fanns runt paret Carl och Karin Larsson under sekelskiftet mellan 1800- och 1900-talen. Många är de personligheter som besökte dem och som på olika sätt gjort avtryck inom konst, litteratur, musik, teater och entreprenörskap, där vi nu får möjlighet att lära känna deras livsöden lite närmare. 


– I utställningen vill vi berätta om intressanta människors livsöden utifrån de kopplingar som finns till makarna Larsson. Eva Bonnier var exempelvis dotter till bokförläggaren Albert Bonnier och en av de främsta kvinnliga konstnärerna under 1800-talets senare del. Efter att förlovningen brutits med skulptören Per Hasselberg adopterade hon hans utomäktenskapliga dotter Julia som han fått tillsammans med Signe Larsson. Hon stod modell till hans verk Näckrosen, som för övrigt finns med i Carl Larssons målning “Brita i förmaket”. Per Hasselbergs staty Snöklockan, med modellen Maria de Filip, och med postament av Carl Larsson, är placerad i Kronbergsparken i Falun. Olyckligtvis dog Eva efter ett fall från ett hotellfönster i Köpenhamn, 51 år gammal, berättar Catharina Enhörning, ansvarig för utställningen, för att ge ett exempel på några historier som besökaren får ta del av. 

Vi får följa makarna Larsson utifrån ett geografiskt perspektiv på de platser de verkat och lära känna några av alla de vänner de hade, exempelvis Anders Zorn, Selma Lagerlöf och August Strindberg. 

Carl Larsson målning "Vid Loing" med Bruno Liljefors hustru.
Carl Larssons målning "Vid Loing" med Bruno Liljefors hustru och Larssons porträtt av Selma Lagerlöf och August Strindberg. Foto: Carl Larsson-gården

Resor i goda vänners lag 

Den 7–9 juni och 23–25 augusti ordnas två olika kulturresor från Stockholm. Det innebär bussresa med övernattningar, där man möter flera av förra sekelskiftets konstnärer, författare och tonsättare, exempelvis Erik Axel Karlfeldt, Ottilia Adelborg, Anders och Emma Zorn, Hugo Alfvén och Marie Kröyer, Gustaf Ankarcrona, Axel Munthe och Hilda Pennington-Mellor Munthe. 

Slutpunkten är givetvis sommarens utställning ”Mera fröjd af lifvet – Carl och Karin Larssons vänner”. 

Läs mer om Carl Larsson-gården