Ost och marmelad från Dalarna uppdukat på bricka.

7 dalamåsten på julbordet

Låt Dalarna ta sin rättmätiga plats på matkartan i vinter. Köp hem lokala delikatesser till julens fester, vinterns middagar och förstås alla utflykter – för en vinterpicknick extra god matsäck slår aldrig fel. Dalarnas producenter och mathantverkare ser till att det finns mängder av godsaker redo att avnjutas i vinter. Här har vi samlat några tips och favoriter.


Flera av våra lokala matproducenter har egna gårdsbutiker med extra öppet inför jul, där du förutom att handla lokal mat och dryck, ibland även kan titta närmare på tillverkningen. Många av produkterna finns dessutom i lokala livsmedelsbutiker, saluhallar och presentbutiker. För att inte tala om de julmarknader som sätter stämningen inför kommande högtid, där kan du självfallet hitta mycket smått och väldigt gott. Unna dig själv eller någon du tycker om en extra god och omtänksam ätbar julklapp.

1. Dalaost. Hårda eller mjuka, milda eller smakrika. Bland de dalatillverkade ostarna från Murboannas Ost eller Stora Lunån finns en variant för alla tillfällen.

2. Brödigt. Tunnbröd, kavelbulle, tuttul, lur, stitjôr. Kärt bröd har många namn och i Dalarna verkar det mjuka tunnbrödet ha extra många sådana. Rättviks Tunnbrödsbageri levererar. Surdegsbrödet kommer från Kanel & Kummin Vedugnsbageri i Stora Skedvi och för den hårdare knäckevarianten, förflytta dig två kilometer längs Landsvägen för ett besök på Skedvi Bröd. Här väntar nygräddat bröd direkt från de vedeldade ugnarna.

3. Ren. Känn den vilda smaken av torkat renkött eller någon av de andra egenhändigt förädlade produkterna från Renbiten i Idre. Renbiten har även en delibutik i Falun.

4. Struts. Vad sägs om strutsäggkaka, nygrillad strutsburgare eller chokladpraliner med strutsäggslikör? Besök Sahlins struts i Borlänge.

5. Korv. Korvfabriken i Skattungbyn och Rältagården utanför Leksand ser till att säkra tillgången av hantverksmässigt tillverkad korv och chark. Ta vinterns korvgrillning till nya höjder.

6. Världsmästarsenap. Senapen från LissEllas har vunnit VM-guld hela 12 (!) gånger. Finns hos flera livsmedelsbutiker och gårdsbutiker runt om i Dalarna.

7. Skummande dryck. Stjernsunds Brygghus och Oppigårds Bryggeri har en mängd spännande, ofta lokalinspirerade, smaker i sina sortiment.

Tänk på att öppettider kan variera beroende på säsong. Stäm alltid av uppdaterad information hos respektive aktör inför besök.

Renkött tillagat över öppen eld hos Renbiten i Idre.

Mjukt tunnbröd från Dalarna, bakat på Rättviks Tunnbrödsbageri.
Vilda smaker av ren är spännande inslag på julbordet och finns hos Renbiten, med butiker i både Grövelsjön och Falun. Mjukt tunnbröd är ett måste på julbordet och hos Rättviks Tunnbrödsbageri bakas de i olika utföranden.

Mer mat och smak i Taste of Dalarna

Taste of Dalarna är det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Läs mer på tasteofdalarna.se.