Ägarna av Café Zorn

Scott driver nya Café Zorn

Café Zorn i Mora har öppnat i ny regi. Scott Ferguson har tagit över driften av det klassiska kaféet och kommer att driva det vidare med internationella influenser. Han flyttade från Nya Zeeland till Sverige, fann kärleken och har varit Dalarna trogen sedan dess.


– Jag kom till Sverige 2009 och har blivit kvar sedan dess. Här träffade jag min partner Emma, hon kommer ursprungligen från Mora, där hon jobbar som tandläkare och vi har tre barn.  

Scott har 25 års erfarenhet inom kockyrket och jobbade tidigare som köksmästare på Fryksås Hotell & Gestgifveri. All mat på Café Zorn lagas i det egna köket och brödet bakar de själva i bageriet som finns i byggnaden. Förutom kaféverksamheten vill Scott utveckla matutbudet och erbjuda lunch av hög kvalitet. När vi besöker Café Zorn står delikatessen oxkind på lunchmenyn. 

– Jag trivdes väldigt bra på Fryksås Hotell & Gestgifveri och har tagit med mig en del idéer därifrån, som våfflor och avsmakningsmenyer. Det som är så bra med vårt team är att vi vågar prova nya saker, samtidigt är vi måna om att behålla det klassiska och satsa på goda luncher.

Nybakat fikabröd.
Scott kommer från Nya Zeeland och är mån om de svenska traditionerna men provar gärna nytt. Foto: Erik Ersson.

Hur ser du på den svenska fikakulturen? 

– Fika är så typiskt svenskt, det är inte alls på samma sätt i Nya Zeeland. Där kanske man går ut och tar en kopp kaffe och en kaka, men i Sverige är fikat något alldeles extra. För oss på Café Zorn är det viktigt att måna om de svenska traditionerna som kanelbullar, men vi prövar gärna något nytt. Pavlova är populärt i Nya Zeeland och det var väldigt uppskattat när vi hade turister på besök. 

Viktigt att måna om kulturarvet 

Även om Scott inte ursprungligen är från Dalarna återkommer han till vikten av att både behålla kulturarv och traditioner, samtidigt som köket vågar prova nya kulinariska utmaningar.  

– Vi är väldig stolta över att vara en del av Zorngården och förstår vikten av att vårda kulturarvet och månar om att jobba med lokala producenter. Vi vill vara en del av den kulturhub som Mora centrum representerar. Här finns väldigt mycket tradition och vi ligger mitt i, säger Scott. 

– Under hösten började vi med avsmakningsmenyer, veganska och skaldjurskvällar och klassisk engelsk afternoon tea. I december dukade vi upp ett traditionellt svenskt julbord med Anders Zorns speciellt kryddade köttbullar.  

Mora är ett populärt resmål och allra mest känt är Vasaloppet.  

– Under Vasaloppsveckan satsar vi på att erbjuda mysiga middagar som passar bra om man vill gå ut och fira eller gå ut och äta med kollegor.

Praliner.
På Café Zorn finns handgjorda praliner av Våmhus-företaget Swewis som Scott också driver. Foto: Erik Ersson.

Prova på att göra choklad

Scott driver även Swewis, ett litet företag utanför Våmhus som tillverkar vackra, handgjorda praliner av belgisk choklad. Dessa finns självklart att provsmaka på Café Zorn. 

– Vi vill ta steget vidare och planerar utbildningar i pralintillverkning där gästen får vara med och göra sina egna praliner att ta med sig hem, avslutar Scott Fergusson.