Ostar från Hansjö mejeri.

Hansjö Mejeri

Strax utanför Orsa ligger Hansjö Mejeri, ett lokalt dalamejeri som tillverkar ostar från gårdens egen mjölk. Tillverkningen är både hantverksmässig och småskalig och efterfrågan är stor. Trots att Hansjö mejeri är ett relativt ungt företag har flera av ostarna fått uppmärksamhet och tilldelats flera utmärkelser.


Hansjö Mejeri grundades 2006 av Kent Daniels och Anita Boman Daniels som då drev lantbruk med mjölkkor i Hansjö, norr om Orsa. Sedan dess har företaget växt och i början av 2019 tog mellansonen Björn över företaget och driver det idag med sin fru Nicolina. Osttillverkningen var till en början tänkt att komplettera mjölkgården, men har nu växt och de säljer sina ostar långt utanför länsgränsen. De tillverkar vit- och blåmögelostar, hårdost, grillost, fil och yoghurt. I samma byggnad som mejeriet finns en butik med självbetjäning. Butiken är öppen varje dag mellan kl 10.00 och 19.00 om du vill köpa något gott till fredagsmyset.

Ägarna av Hansjö mejeri.
Hansjö mejeri drivs av makarna Björn och Nicolina Daniels. Foto: Hansjö Mejeri.

Hansjö Gulla prisbelönt ost

Hansjö Gulla vann guldmedalj i nordiska mästerskapen 2022 och fick en prestigefylld bronsmedalj i World Cheese Award 2022/2023. Hansjö Gulla beskrivs som en hårdost med tvättad kittyta, krämig och med smakfull karaktär. Den lagras i tolv månader och passar perfekt både till matlagning och på ostbrickan.  

En del i smaknätverket Taste of Dalarna 

Hansjö Mejeri är ett av de senaste medlemsföretagen i smaknätverket Taste of Dalarna. Där hittar du gårdsbutiker, restauranger, caféer, hantverksbryggerier och mat- och dryckesproducenter som sätter de lokala råvarorna, produkterna och smakupplevelserna i främsta rummet.

Läs mer om Taste of Dalarna