En vintrigt hus.

Byns skafferi – som ett förlängt vardagsrum

Dala-Floda är urtypen av en by i Dalarna med sina faluröda hus och gamla lador längs de slingrande vägarna. Precis bredvid sjön ligger det anrika värdshuset där Byns skafferi har öppnat sina dörrar. En restaurang med hemmakänsla där all mat lagas från grunden.


Anna Fredén har jobbat på restaurangkök i London, Stockholm och Göteborg. I våras tog hon över restaurangen på Dala-Floda Värdshus. 

– Det känns jättebra. Restaurangen är en bistro med en skön atmosfär, hit kan du komma och äta en hel middag eller bara ta ett glas vin. Byns skafferi har en hemmakänsla, som ett förlängt vardagsrum, säger hon. 

När Anna och hennes man fick chansen att öppna en egen restaurang kunde de inte stå emot.  

– Jag har jobbat inom restaurangbranschen i 35 år, senast i Göteborg, men jag har mina rötter i Dala-Floda. Pappa har vuxit upp här och mina föräldrar flyttade hit när de var pensionärer, så jag har tillbringat mycket tid här. Dalarna är vackert och känns verkligen som hemma, säger Anna. 

Hon såg också att det fanns ett behov av en vanlig restaurang i byn, där människor kan ta en öl, en ost- och charkbricka eller en hel middag. 

 – För oss har det varit viktigt att ha en blandad meny. Vi har allt från smörrebröd och sallader till mustiga grytor och härlig kantarellpasta. Vi lagar all mat från grunden, men det är också viktigt att ha rimliga priser så att människor har råd att komma hit, säger Anna. 

På Byns skafferi är hållbarhet A och O. Det är viktigt att råvarorna som köps in används och man undviker att slänga mat. Istället för svinn kan det bli nya rätter. Restaurangen, som har en skön och avslappnad stämning, har snabbt blivit populär. 

– Vi har redan fått stammisar, det känns jättekul. Vi har inte gjort så mycket marknadsföring, utan människor har tipsat varandra. För oss är det här en långsiktig satsning och vi är så tacksamma för gensvaret!

Mer mat i Dalarna