Vinter i Dalarna


En vintersemester i Dalarna har något för alla. Här finns familje­vänliga skid­anlägg­ningar med stora aktivitets­utbud, tidig snö och gott om preparerade spår för längd­skidåkning. Ta vara på de stora utrymmena och möjlig­heten att snabbt komma ut i naturen. Kanske för en vintrig aktivitet, eller kanske för att bara vara.


Familjevänlig skidåkning

Dalarna är för många synonymt med skidåkning i olika former. Här finns några av Sveriges största och mest kända alpina anläggningar, som Idre Fjäll, Orsa Grönklitt, Kläppen och hela området kring Sälen och Sälenfjällen. Förutom välpreparerade skidbackar ser de också till att fylla tiden efter skidåkningen med aktiviteter som hundspann, skoterturer, matupplevelser och avkoppling. För den som söker vinteraktiviteter med barn finns än större anledning att välja fjällsemester i Dalarna. De familjevänliga anläggningarna satsar extra på de yngre besökarna, med spännande upptåg och festliga aktivitetsprogram. Här finns mycket att göra under hela vintersäsongen och många väljer att spendera tid här under såväl sportlovet, jul och nyår som under tiden däremellan.

Tidig snö, längdskidåkning och turskidor på fjället

Även längdskidor är en riktig klassiker under vintern i Dalarna. Vasaloppet står som främsta kännetecken första söndagen i mars, men redan från mitten av oktober finns preparerade skidspår för längdskidåkning för den som vill börja träna. I takt med att väder och temperatur tillåter utökas sedan utbudet för skidåkare som vill träna inför en stundande utmaning eller den som hellre vill njuta av omgivningen, naturen och matsäcken. Att gå på turskidor är också ett perfekt sätt att upptäcka fjällen i vinter och det är lättare än du kanske tror. I till exempel Grövelsjön erbjuds fin turskidåkning, både på markerade leder och med möjlighet att bryta egna spår i en hel fjällvärld.

Långfärdsskridskor, vinterfiske och skoteräventyr

Så snart isen lägger sig lockar långfärdsskridskor på naturis. Här är skridskonätverket Skating Dalarna ett tips för den som vill veta mer om aktuella israpporter, vart och hur det går till att åka långfärdsskridskor. Det finns många plogade isar och banor för nyfikna åkare. Inte minst är sjön Runn utanför Falun ett mecka för skridskofantaster. På sjöar och isar är det självklart också en upplevelse att testa vinterfiske. Kom ihåg att alltid tänka på säkerheten när du ger dig ut på isen. Lägg sedan till skoteråkning över fjällen och genom djupa skogar eller att krypa ner i kälken bakom ett hundspann.

Att göra inomhus på vintern

Vintertid är det lika mysigt att få kura inomhus i värmen. Kanske krypa upp framför en sprakande brasa i fjällstugan eller gofika på ett härligt café. Dalarna kan också locka med många spännande, roliga, intressanta och minnesvärda aktiviteter inomhus på vintern. För barnfamiljen går det till exempel att välja mellan allt från bowling och bio till bancykling och interaktiva museum. För att inte tala om äventyrsbad, studsland och padel.

Evenemang i vinter

Här har vi samlat vinterevenemang runt om i Dalarna. Med anledning av rådande omständigheter, riktlinjer och restriktioner reserverar vi oss för eventuella fel i vår evenemangskalender och vi gör allt vi kan för att så snabbt som möjligt uppdatera hemsidan. Vi hänvisar därför till respektive arrangör för aktuell information om enskilda evenemang.

Valda filter

Tagga dina bilder 

Vi vill se dina bilder av Dalarna. Tagga dina inlägg i sociala medier med  #visitdalarna och @visitdalarnasweden - och din bild kan synas här.