Solnedgång vid Långbryggan i Rättvik.

Vinterns bucketlist – 15 tips på saker att göra

Vintern är här och Dalarna lockar med många spännande, roliga, goda och vackra upplevelser. Ta dig tid att upptäcka något nytt – och ta dig framför allt tid att njuta av vinterdagarna. Här har vi skapat en bucketlist med 15 härliga utflykter, stämningsfulla aktiviteter och natursköna platser väl värda ett besök. Ofta är det just de små sakerna som blir de stora minnena. Hur många prickar du av?


1. Testa ett annorlunda boende

Som en avlägsen fjällstuga, en trädkoja mitt ute i skogen eller uppe i trädtopparna hos Näsets Marcusgård i Furudal. Här hittar du unika boenden i Dalarna.

Se fler boendealternativ

2. Träffa livs levande renar

I trakterna kring Idre och Grövelsjön vandrar de fritt, så bli inte förvånad om de plötsligt står där på vägen. Tänk på att visa hänsyn och beundra dem på håll.

3. Åk spark

Flera hotell och anläggningar har de klassiska åkdonen för utlåning, så ta chansen att ge dig ut på tur.

Spark.
Ta en sparktur i vinter.

4. Hemslöjdsshoppa

Besök någon av Dalarnas hemslöjdsbutiker och botanisera bland hantverk, slöjd och andra dalainspirerade produkter. Hitta ett minne att ta med dig hem från Mora, Rättvik, Falun eller Dala-Floda.

Se mer

5. White guide-fika i Vansbro

Vansbro har hela två kaféer listade i guiden som lyfter smaksäkra pärlor runt om i Sverige. Testa något gott på Vansbro Konditori & Bageri eller Ryggåsstugan.

6. Promenera i Dalarnas kulturkvarter

Ta en tur i trästaden Säter, Dalarnas äldsta stad Hedemora och spana in Faluns gruvarbetarbostäder i Östanfors. 

Exteriör på trähus i Hedemora.
Hedemora är Dalarnas äldsta stad, vilket återspeglas i de mysiga husen och fasaderna. Ta en vintrig promenad och utforska omgivningarna.

7. Spalyxa

Unna dig en skön och värmande spavistelse på exempelvis fyrstjärniga Mora Hotell & Spa, Åkerblads eller Dalecarlia i Tällberg.

Spa i Dalarna

8. Kulturvandra

Ta en vintrig promenad i fotspåren av några av Dalarnas kulturella storheter. I Gagnef finns Kulturstråket på 2 km, som består av tio olika stationer kopplade till författaren och tecknaren Ottilia Adelborg.

I Mora finns den 3,5 km långa Zornvandringen genom centrala Mora. Upplev platser där konstnären målat och läs om hans insatser för bygden på de nio informationstavlor som finns utplacerade efter vägen.

9. Åk på skoteräventyr

Hyr en skoter och susa fram över de vita vidderna längs någon av de hundratals mil av preparerade skoterleder som står till förfogande, framför allt i norra Dalarna. Tänk på att du måste ha rätt förarbevis för skoter innan du ger dig iväg.

Snöskoter som åker i snön på fjället i Dalarna.
Testa att köra skoter över fjället och genom den maffiga naturen i norra Dalarna.

10. Lär dig något nytt

Är det i år du lär dig laga mat utomhus, hur du gör upp eld med tändstål, att åka skidor eller om Dalarnas spännande historia och historier? Gå en kurs eller följ med på en guidad tur.

11. Gå på museum

Små och stora, med olika inriktningar och utställningar. Alltid finns det något spännande att upptäcka.

Upptäck olika spännande museum

12. Se en solnedgång

Gärna i naturskön omgivning.

Solnedgång över Fryksås fäbodar i Orsa.
Vyn från Fryksås fäbodar utanför Orsa gör sig extra fin i solnedgången.

13. Upptäck ett nytt naturreservat

Har du varit i Sveriges sydligaste vildmark Malingsbo-Kloten? Eller i den stadsnära pärlan Säterdalen? Det finns över 360 stycken naturreservat i Dalarna – hur många har du besökt?

14. Åk pulka

Ge dig ut i pulkabacken och känn fjärilarna i magen.

15. Besök ett världsarv

Falu Gruva, staden och det kringliggande bergsmanslandskapet ingår i Världsarvet Falun, som är med på Unescos världsarvslista och därmed en av drygt tusen platser i världen som är så viktiga att de ska bevaras för all framtid.

Falu Gruva och dagbrottet Stora Stöten i Världsarvet Falun.
Falu Gruva utgör tillsammans med staden Falun och det kringliggande bergsmanslandskapet Världsarvet Falun.