Vintervy över Fryksås.

Siljans bucketlist – 10 tips på saker att göra i vinter

Siljansbygden med sin natur och kultur bjuder in till sagolika vinterupplevelser. Här är en vinterbucketlist som tar dig till några av de härligaste aktiviteterna i området.


Bildkollage.
Foto: Julius Aspman, Anna Holm.

1. Besök en fäbod

Ta en resa tillbaka i tiden genom att besöka de traditionella fäbodarna i Fryksås och Ärteråsen. Upplev den autentiska atmosfären och njut av stillheten.

Bildkollage.
Foto: Jons Jonna Andersson, Richard Lindor.

2. Upplev ett skidlopp

För de äventyrliga erbjuder Siljan ett omtyckt utbud av skidlopp, inklusive det världsberömda Vasaloppet. Du kan också uppleva spänningen och gemenskapen under Ski Classics Pro Tour. 

3. Åk spark

Ta en nostalgisk tur med spark. Glid fram över isen och upplev vinterlandskapet på ett unikt sätt. Vid Långbryggan i Rättvik finns sparkar att låna.

Bildkollage.
Foto: Joakim Norenius, Alexander Winther.

4. Slappna av på Spa

Efter en dag full av vinteraktiviteter är det dags att unna sig lite avkoppling på spa. Tällberg och Mora Hotell erbjuder en lyxig atmosfär där du kan njuta av välgörande behandlingar och varma bad. 

5. Gå på hockey

Upplev den passionerade atmosfären genom att gå på hockeymatch i Leksand eller Mora. Ta del av stämningen i arenan och ljudet av skridskorna på isen under en riktigt spännande match. 

6. Åk nedför

För både äventyrslystna och familjen är Orsa Grönklitt det perfekta stället att åka nedför backarna och njuta av vinterns friska luft. Perfekt för både nybörjare och erfarna åkare.

Bildkollage.
Foto: Anna Holm, Christian Olars.

7. Hantverksshoppa

Utforska Siljans kreativa sidor genom att besöka några av de bästa hantverksbutikerna. Från tunnbröd till handgjord keramik. Här är några tips till turen: Rättviks tunnbrödsbageri, Handslaget i Rättvik, Nittsjö keramik, Mora hemslöjd, Björgården, Saluhallen i Orsa och Hansjö Mejeri.

8. Ta en workation

Varför inte kombinera arbete med nöje? Siljans vintermiljöer skapar det perfekta utrymmet för en workation, där du kan njuta av naturen och aktiviteterna när andan faller på, men hitta lugnet och produktiviteten på samma gång.

Se Dalarnas boendeutbud

9. Se dalahästarna tillverkas

Besök Nusnäs och få en fascinerande inblick i tillverkningsprocessen av de ikoniska dalahästarna. Se de skickliga hantverkarna skapa dessa konstverk från början till slut.

10. Lär känna Anders Zorn

Få en djupare förståelse för konstnären Anders Zorn genom att besöka han och hans fru Emmas gård och det närliggande Zornmuseet. Utforska hans konstnärliga arv och njut av den inspirerande atmosfären. Passa också på att besöka det omåttligt populära Café Zorn.