Två personer som åker längd.

Hitta längdspåren runt Siljan

Upptäck längdskidspåren runt Siljan med denna guide till några av Dalarnas främsta destinationer för längdskidåkning. Från den ikoniska Vasaloppsarenan i Mora till det fullservicestyrda skidparadiset i Orsa Grönklitt och de centralt belägna skidspåren i Rättvik och Leksand, erbjuder denna artikel en översikt över fantastiska skidmöjligheter.


Längdspår.
Foto: Anna Holm.

Mora med Vasaloppsarenan

Mora behöver ingen närmare presentation som destination för längdskidåkning då orten är synonym med Vasaloppet. Här har du direkt tillgång till hela den klassiska Vasaloppsleden. Sträckan mellan Mora och Eldris är eljusspår.  

Norra Garberg är också väl värt ett besök, höjden gör både snötillgången och utsikten fantastisk. Ta bilen ända upp till sportcentret eller ställ bilen i Eldris för att åka skidor uppför backen. Väl uppe finns slingor för både skate och klassisk åkning. 

Läs mer

Två längdåkare.
Foto: Alexander Winther.

Skidparadiset Orsa

Om du vill ha längdskidåkning med fullservice, boende och restauranger är Orsa Grönklitt det självklara valet. Här hittar du en av Sveriges bästa skidanläggningar med mil efter mil av välpreparerade skidspår, elljusspår och både kanonsnö och natursnö.

För storslagna naturupplevelser rekommenderas skidspåren runt Orsa Finnmark och Koppången. Under vårvintern är de populära utflyktsmål för skidnjutare. Spåren är inte uppdragna, men väl uppmärkta slingor. Stanna gärna till vid fäbodarna vid Blomtäkt. Här finns prins Gabriels skidled som riktar sig till barn som vill lära sig åka skidor och leka i snön.

Läs mer

Rättvik – skidspår med gångavstånd från centrum

Jarlområdet är ett skidområde som ligger centralt i Rättvik. Spåren utgår från Jarlstugan och spårsystemet innefattar både elljusspår, dagspår, konstsnöspår och långspår. 

Mellan Hjortgården och Nittsjö finns ett fem kilometer långt skidspår. Tammeråsen ligger vackert beläget på en höjd, det är snösäkert område med vacker utsikt.

Läs mer

Vintervy.
Foto: Alexander Winther.

Leksand – längdåkning med topputsikt

I Leksand finns många fina spår för den som vill åka längdskidor. Granberget, Länken, Källan, Insjön, Siljansnäs och Tällberg är några av de alternativ som finns tillgängliga för den skidsugne. Du hittar även riktigt bra längdskidspår på Granbergets topp utanför Leksand. Under högsäsong står närmare 30 kilometer preparerade skidspår till förfogande. Från toppen av Granberget kan du ta dig vidare via Länken till elljusspåren vid Källan. I både Insjön och Siljansnäs finns elljusspår.

Läs mer

Två längdåkare.
Foto: Anna Holm.

Kolla spårstatus innan du ger dig ut

Tänk på att spåren påverkas av väder och vind. Undersök gärna förhållanden och spårstatus innan du ger dig ut på skidturen. Du hittar information på skidspar.se.

Här kan du hyra längdskidor

Vill du åka på riktigt bra skidor, prova ny utrustning eller slippa släpa på tung packning? Här hittar du en lista över alla anläggningar där du kan hyra längdskidor.