Tjej på turskidor.

7 annorlunda färdsätt

Föredrar du snabb förflyttning och fartens tjusning? Eller vill du ta det lugnt och ta in alla intryck efter vägen? Det finns flera sätt att uppleva naturen och samtidigt ta sig från en plats till en annan.


Bildkollage.
Foto: Hilla Aspman och Rania Rönntoft.

1. Hundspann

I Enviken utanför Falun kan du prova på ett av världens äldsta transportmedel hos Below Zero Husky Tours. Draghundarnas skall byts mot medarnas tysta sus när du ger dig ut på ett snöigt äventyr i vildmarken. Kör en egen släde eller kryp ned bland renfällarna i släden och låt guiden styra hundspannen, valet är ditt. Även i Sälen, Orsa och på många platser i Älvdalen kan du hitta hundspannsturer.  

Läs mer om hundspann

2. Snöskovandring

Snöskor har använts av människor i flera tusen år för att lättare ta sig fram över snörika marker. Nordic Discovery erbjuder snöskor och andra utomhusäventyr i naturvårdsområdet Malingsbo-Kloten. Den vackra och orörda naturen är klassad som Sveriges sydligaste vildmark, en perfekt plats för en härlig tur. Vandra på gammalt vis och nå dit du annars inte når. Följ djurspåren och ta en paus med varm choklad och grillad korv. Snöskor passar både barn och vuxna, så det är en perfekt aktivitet för såväl familjen som kompisgänget.


Läs mer om snöskovandring

Bildkollage.
Foto: Frans Björklund och Hildur Karlsson.

3. Gå på topptur

Att gå på topptur har blivit alltmer populärt. Genom att fästa stighudar under skidorna tar du dig upp till toppen av berget för egen maskin. Väl uppe kan du njuta av utsikten innan stighudarna dras av, glidet återvänder och du färdas nedför backen i ett härligt utförsåk. Bland annat Kläppen och Bjursås Berg & Sjö erbjuder guidade toppturer. Ingen förkunskap krävs då en guide leder aktiviteten och bistår med hjälp och instruktioner.

Skidanläggningar i Dalarna

4. Sparka dig fram

Att glida fram på spark en gnistrande vinterdag hör till en av de mer idylliska vinteraktiviteterna. Vid Sjösidan på Främby udde i Falun är spark ett av de färdmedel som finns att hyra. Ge dig sedan ut och utforska Runn, Dalarnas näst största sjö och ett riktigt vintermecka. Glöm inte att packa ryggsäcken med gott fika, något varmt att sitta på och isdubbar. 

Sparka dig fram

Bildkollage.
Foto: Jakob Wallin och Anna Holm.

5. Omodernaste skidturen 

Testa Dalarnas mest omoderna skidtur och ta dig fram på breda träskidor i orörd snö. En färd på den här typen av skogsskidor är lite som att promenera med glid och du får tillfälle att verkligen insupa lugnet och tystnaden. Hos Next Step Nature i Dala-Floda kan du boka guidning och hyra utrustning. 

Next Step Nature

6. Skoteråkning

Intresset för skoteråkning skjuter i höjden och allt fler upptäcker tjusningen i att susa fram över de vita vidderna. Upplev den magiska naturen och vildmarken på nära håll. Packa matsäcken, hyr en skoter och anlita gärna en skoterguide. Det finns många preparerade skoterspår och leder över hela Dalarna. Tänk på att följa de föreskrifter som finns och att du måste ha rätt förarbevis för skoter innan du ger dig i väg.

Läs mer om skoteråkning

7. Skridskor

Oavsett om du är van att åka långfärdsskridskor eller är ute efter en familjevänlig isbana finns det många områden välja mellan. Det är enkelt att välja en plogad bana, där isen är skottad för att det ska bli lätt att ta sig fram. Kom ändå alltid ihåg isdubbar och hjälm när du ger dig ut.

Åk långfärdsskridskor