Isvak i Dalarna.

Vinterbad: Så går det till

Social samvaro och en uppfriskande chock för kroppen. När Jacob Dahlfors och kompisarna i Stjärnsund i södra Dalarna träffas varje söndag väjer de inte för årstiderna. Här badar de året runt – även när de behöver ta sig genom isen för att kunna kliva i vattnet. Här berättar han mer om hur vinterbad egentligen fungerar.


Vad är grejen med vinterbad?

– För egen del är det i huvudsak en social grej. När man får träffas, prata, bada, sitta i bastun och ladda för veckan som kommer. Sen är det väldigt skönt också, både själva bastun och kontrasten med det kalla vattnet. I och med att det inte är något som alla gör blir det även lite exotiskt. Plus att jag tror det är sunt att chocka kroppen lite, säger Jacob.

Är det inte fasligt kallt?

– Det är ju lite speciellt att kliva ut från en bastu som är 80 grader varm och doppa sig i vatten på 3–4 grader. Det känns såklart kallt när man kliver ner, men när man kliver upp så blir man varm igen på ett par sekunder. Det är en riktigt skön känsla. Man känner sig väldigt ren och uppfriskad efteråt.

Hur ser själva badritualen ut?

– Vi eldar igång bastun så det blir varmt. Sen sitter vi där och värmer upp oss ordentligt. När vi känner att nu är det riktigt varmt går vi ut, tar ett snabbt dopp i vaken och kyler av oss. Sen brukar vi sitta i ett litet förrum till bastun och prata lite innan vi går in i värmen igen. Vi kör så i 1–1,5 timme, sen är man nöjd. Vi doppar oss bara snabbt och kliver upp direkt. De riktiga entusiasterna med större vakar kan ligga i någon minut.  Vår vak är kanske en kvadratmeter stor med en stege ner, så det blir ner och upp.

Hur kom det sig att du började vinterbada?

– Våra föräldrar byggde om tvättstugan till bastu i mitten på 80-talet. De började bada där och plötsligt upptäckte de att det var is på vattnet – och så blev de vinterbadare. Så bastun och badandet har alltid funnits där när vi växte upp och vi i kompisgänget hakade väl på som barn.

Har du några tips till den som vill testa?

– Man ska ha tid och inte stressa. Gärna göra det i en trevlig miljö och i goda vänners lag. Sen att man börjar bada på sommaren, fortsätter under övergången till höst när vattnet blir svalare och sen plötsligt är det vinter och då får man göra sig en vak. Voilá – vinterbadare!

Att tänka på vid vinterbad

- Bada alltid tillsammans med någon.

- Det kan vara skönt med tofflor för promenaden mellan bastun och vattnet. Även en mössa kan sitta fint.

- Om du inte har en bastu: ha varma kläder nära till hands och gärna något varmt att dricka.

- Var försiktig om du tidigare har haft hjärtsjukdomar eller högt blodtryck – kolla med läkare först.