Skidspår i Eldris i Vasaloppsarenan.

Vasaloppet laddar för årets vintersäsong

En ny spännande vinter står för dörren – något många har längtat efter. I Mora laddar Vasaloppet för vintersäsongen 2020-2021, även om det fortfarande är ovisst exakt hur nästa Vintervecka kommer att se ut. Säkert är däremot att organisationen jobbar stenhårt för att leverera inspiration och förutsättningar för längdskidåkning och folkhälsa.


Johan Eriksson, tf VD på Vasaloppet, hur ser du på den kommande vintern?

– Vasaloppsveckan är en fantastisk drivkraft för människors hälsa och träning året runt och därtill en global deltagarsuccé som saknar motstycke i skidvärlden. Som vår omvärld ser ut just nu blir det ännu viktigare att tänka på folkhälsan, eftersom människor i högre grad riskerar att bli stillasittande. Människor behöver röra på sig och här kommer vi in som en motor och drivkraft för den så viktiga träningen.

Vad händer kring planeringen av Vasaloppsveckan?

– Vi följer utvecklingen. Vi lever i en speciell tid som vi måste förhålla oss till i vår planering. Vi vill och ska leverera en Vasaloppsupplevelse, men vet ännu inte i vilken form. När och om vi får grönt ljus ska alla känna sig säkra på att Vasaloppsveckan genomförs på ett säkert och tryggt sätt. Vi kommer att skapa förutsättningar så att deltagarna får den upplevelse de drömmer om och förtjänar. Kanske blir det i mindre startgrupper, utspridda över dagen. Vi avvaktar, men planerar just nu efter flera olika scenarion.

När blir det skidspår i Vasaloppsarenan?

– Det brukar bli förutsättningar för skidspår under senare delen av november, då med fokus på Hemusterrängen och spårsystemet där. Så fort vintern kommer på allvar är förstås ambitionen att så snabbt som möjligt öppna upp vår fantastiska Vasaloppsarena för alla skidåkare. Vi vet hur populärt det är att åka i fäders spår och som sagt, i år känns det viktigare än någonsin att erbjuda bra träningsmöjligheter som får människor att röra på sig och må bra.

Läs mer: Längdskidor i Dalarna