Skidåkare på fjället i Sälen.

Drömmig påsk i fjällen

I Dalarna är skidsäsongen lång och när våren närmar sig är förhållandena ofta fantastiska med goda möjligheter till fin skidåkning. Känn vårvinterns sol värma i nacken när du susar ner för någon av fjällvärldens alla backar eller tar en tur på skidor över fjället. Kom och fira påsk i dalafjällen.


Vårvintern brukar kallas fjällens femte årstid – och den kan också vara den bästa tiden på året. Solen har äntligen börjat värma, dagarna har blivit både ljusare och längre och en pirrande känsla av vår infinner sig. Ändå ligger snön kvar och det är fantastiska dagar som kan tillbringas på skidor, på fjället eller i en solgrop.

Sköna påskveckor när fjällen är som bäst

Den kravlösa påsken gör sig allra bäst i fjällen. Där kan sköna dagar i skidbacken kombineras med ännu skönare after ski i stugan. Dalarnas alpina anläggningar ser till att bjuda på både skidåkning i toppklass och ett välfyllt aktivitetsschema för alla åldrar.

I Idre Fjäll, Idre Himmelfjäll, Fjätervålen, Orsa Grönklitt och Sälenfjällens alla anläggningar väntar avslappnat häng, där det mesta boendet har perfekt ski in-ski out-läge. Med andra ord bara att hoppa i pjäxorna och ge sig ut i härligt sockriga backar.

I år ligger påsken i början av april och vad många inte tänker på är att det ofta är då skidåkningen är som allra bäst. Det gäller dessutom både veckorna innan och efter, så ännu finns mycket skidåkning kvar att njuta av.

Läs mer om Dalarnas alpina anläggningar

Ett par i slalomhjälmar håller i glas med dryck och lutar sig mot ett staket.

Turskidåkning i Grövelsjön

Grövelsjöns fjällvärld är lättillgänglig och väntar på bara några timmars resa från Mälardalen. Ändå är det som att kliva in i en helt annan värld när du stakar ut på turskidorna i den klara, krispiga luften. Här består äventyren framför allt i att lugnt skida fram över tysta, vita vidder.

Efter en timme eller två kanske det är läge att gräva sig en solgrop för en fikapaus och chansen att ligga och dra sig i solen. Packa upp termosen med varm choklad eller kaffe, ostmackor och apelsiner för att fylla på med energi. Koppla bort stressiga vardagsbekymmer. Här är det bara du, naturen och möjligtvis en och annan ren.

Klassiska fjällboenden

Bor gör du bäst på klassiska fjällboenden som femstjärniga Storsätra Fjällhotell, mysiga Lövåsgårdens Fjällhotell eller klassikern STF Grövelsjön Fjällstation. Förutom boendet toppas även upplevelsen med riktigt god mat. Dessutom, hur skönt är det inte att kunna slå sig ner vid dukat bord efter en dag på skidor och spendera kvällen i gott sällskap med kinder som hettar av utomhusluften?

Läs mer om Grövelsjön och Grövelsjöfjällen

Vinter i Grövelsjön.

Kokkaffe över öppen eld och en ren.
I Grövelsjön väntar vida fjällvidder på att upptäckas på turskidor. Kokkaffe över öppen eld är perfekt för en njutbar paus i solen.

Förläng ledigheten med distansjobb

En långhelg eller en vecka i all ära, men varför inte ta med datorn till fjällstugan och jobba på distans? När arbetsdagen är avklarad kan är det bara att ge sig ut i backen och njuta av after work deluxe. Likaså kan lunchen spenderas i skidspåret eller med en promenad i oslagbar fjällmiljö.

Skidåkningen kan förstås kombineras med aktiviteter som skotersafari, huskyturer eller skogsturer med häst och släde. För att inte tala om den obligatoriska våffellunchen i valfri traditionell våffelstuga.

Addera takdropp, fågelkvitter, soliga promenader och häng framför en solvarm stugvägg och idyllen är total. En påsk utöver det vanliga är därmed säkrad.

Våfflor med sylt och grädde och par som sitter i solstolar med skidkläder på i Kläppen i Sälen.
Kläppen i Sälen är en av skidanläggningarna i Dalarna som ser till att leverera både härliga våffelluncher, finfin skidåkning och njutbara stunder med vårkänsla.