Två personer sitter i slogbod och fikar.

7 tips för en fars dag i Dalarna

Fira pappa på fars dag och bjud på en riktig dalaupplevelse. Om du har möjlighet, träffas live och gör något tillsammans. Annars kanske du kan ge bort en framtida aktivitet som ni gör när det passar. Eller varför inte bjuda på något riktigt gott, som en middag eller lokala matpärlor? Alternativen är många och här har vi samlat sju tips för hur du kan fira fars dag i Dalarna.


1. (Dala)frukost på sängen

Inled dagen med en lång lyxfrukost. Duka upp med ett riktigt gott bröd, kanske något i surdeg från Kanel & Kummin vedugnsbageri i Stora Skedvi eller Snitths Hantverksbageri i Furudal, alternativt mjukt tunnbröd från Rättviks Tunnbrödsbageri. Ostarna kommer från Murboannas, sylt och marmelad från Björgården och senapsbetonade toppings från LissEllas. Smaka på vilda inslag från Renbiten eller struts från Sahlins struts i Borlänge? Den söta avrundningen kanske kommer i form av choklad från Labys i Hedemora?

2. Finn lugnet

Checka in på spa eller på ett mysigt hotell för att bli extra ompysslad och bortskämd. Ta en paus, lämna vardagsbestyren för en stund och samla nya krafter. Kanske testa Världsarvets unika basturitual, dra till fjällen eller upplev dalaidyllen i Tällberg.

Läs mer: Lugn och ro i Dalarna.

Kille som badar i en pool.
Foto: Richard Lindor

3. Höstvandra

Det må vara november, men än är det fortfarande barmark på de flesta håll. Ta fasta på dygnets ljusa timmar och ge er ut på en vandring tillsammans. Prata om allt och ingenting under tiden ni tar er framåt på leden. Välj en plats och en längd som passar er, packa ryggsäcken med gofika och ge er ut.

Läs mer: Dalarnas bästa vandring – Vandringsleder för nybörjare och erfarna.

Passa på att göra en höstvandring medan markerna fortfarande är bara. Välj en lagom lång slinga och njut av det friska höstvädret.
Passa på att göra en höstvandring medan markerna fortfarande är bara. Välj en lagom lång slinga och njut av det friska höstvädret. Foto: Anna Holm

4. Kulturell roadtrip med Kulturpasset

Ta med pappa på en roadtrip genom kulturella Dalarna. Kulturresan i Dalarna är en guide till nio kulturhistoriska besöksmål runt om i Dalarna. Upptäck kulturella sevärdheter och nationella skatter som Anders Zorn, Carl Larsson och Falu Gruva. Besök konstnärshem och historiska som berättar de spännande historierna om Dalarna. Ge pappa det fysiska Kulturpasset i present, så kan ni samla stämplar på varje besöksmål – och har en extra anledning att göra flera kulturella utflykter tillsammans framöver.

Besöksmålen inom Kulturresan är: Verket/Avesta Art (Avesta), Falu Gruva (Falun), Carl Larsson-gården, (Falun), Dalarnas museum (Falun), Ornässtugan (Borlänge), Munthes Hildasholm (Leksand), Nils Olsson Dalahästar (Mora), Zornmuseet (Mora), Porfyrmuseet (Älvdalen).

Läs mer: Kulturresan och Kulturpasset i Dalarna.

Familj på Gruvmuseet vid Falu Gruva.
Ta med pappa till Falu Gruva och besök Gruvmuseet eller gå på en guidad tur ner i själva gruvan, där ni får uppleva de häftiga miljöerna och höra mer om hur livet i gruvan en gång var.

5. Heja fram favoritlaget

I Dalarna finns flera möjligheter att se idrott på högsta nivå, så varför inte ta med pappa på match? Är det hockey som lockar spelar Leksands IF i SHL och Mora IK i hockeyallsvenskan. Stämningen brukar vara garanterat hög i både Tegera Arena och Smidjegrav Arena när det är dags för hemmamatch. IFK Rättvik spelar i bandyallsvenskan, heja på dem i Rättvik Arena. På innebandyfronten spelar både IBF Faluns herrar och damer, samt KAIS Mora IF:s damer, i högsta serien. Med andra ord är det upplagt för rafflande matcher och nagelbitande spänning på flera sportsliga fronter.

6. Gör skidpremiär

Om temperaturen och vädret tillåter – ta med pappa på skidtur! Idre Fjäll, Orsa Grönklitt, Hemus Skidstadion i Mora och Lugnet i Falun är anläggningar som är tidiga med spårstarten. Som sagt behöver vädergudarna också göra sitt, men så snart förutsättningarna är de rätta läggs det ut sparad snö och ni kan börja ta säsongens första skidtag. Kanske resulterar det i att ni anmäler er till ett gemensamt lopp under Vasaloppets vintervecka?

Läs mer: Längdskidor i Dalarna.

Två personer som åker längdskidor.
Många anläggningar i Dalarna har tidig snöpremiär, där det redan kring Fars dag är möjligt att ta säsongens första stavtag.

7. Middagsmys

Ta med pappa på middag hos någon av de många dalarestauranger som sätter den lokala maten i främsta rummet. Njut av både maten och sällskapet på till exempel Mora Hotell, Åkerblads i Tällberg, Skedvi Bröds restaurang, Banken Bar & Brasseri eller Två rum & kök i Falun.

Läs mer: Hitta fler platser med dalasmak på tasteofdalarna.se.

Middag serverad på tallrik på Banken Bar och Brasserie i Falun.
Bjud pappa på lunch eller middag. Kanske blir det något läckert från Banken Bar & Brasserie eller Två Rum & Kök i Falun?