Två människor som paddlar kanot

10 tips för en kompishelg i Dalarna

Har du och dina vänner pratat om att ni borde hitta på något tillsammans? Vi har tagit fram en lista på tio tips på vad du kan göra med kompisar i Dalarna. Listan innehåller ett varierat utbud av aktiviteter, upplevelser och boenden, både i stan och naturen. Här hittar du allt för den perfekta kompishelgen.

1). Besök ett konstnärshem

Pricka av ett stopp på kulturresan och besök ett konstnärshem. Både Carl Larsson-gården och Zorngården är svenska kulturskatter där ni kan uppleva svensk konst i klassisk Dalamiljö samtidigt som ni lär er mer om konstnärernas spännande liv. Visste du exempelvis att Anders Zorn har målat av tre amerikanska presidenter?

Kvinna framför Zorngården
Besök ett konstnärshem i Dalarna. Här ser du Zorngården på bild.

2). Åk på spännande vattenfallssafari

Ta med bästisarna på Vattenfallssafari. Här hittar du en lista på sju vackra vattenfall i Dalarna. Vi utlovar mäktiga forsar och fantastiska naturupplevelser. 

3). Testa något av Dalarnas caféer

Förgyll resan med ett besök på något av Dalarnas alla mysiga caféer. Vi har sammanställt en lista på besökarnas favoriter. Mumsa på hembakat i industrihistoriska miljöer, fjällstugor, fäbodar eller vackra trädgårdar. Dalarnas bästa caféer.

Fika på nyfiket
Ta en fika med vännerna på något av Dalarnas bästa caféer.

4). Ta med vännerna på konsert

Dalarna är fullspäckat av evenemang och uppträdanden. Dalhalla är förstås ett givet besöksmål sommartid. Men i Dalarna finns mängder av musikuppträdanden för alla smaker under hela året.  Klockargården i Tällberg satsar hårt på shower under hela hösten. Gillar du Jazz, Opera eller modern musik? I vår evenemangskalender hittar du en lista på alla höstens uppträdanden. Musik och nöje i evenemangskalendern.

5). Laga mat i naturen tillsammans

Visst är det så att all mat smakar bäst utomhus, och kanske allra helst i goda vänners lag. Besök någon av Dalarnas mysiga gårdsbutiker och ladda upp med godsaker som ni avnjuter i naturen. Vill ny uppleva matlagning på ett nytt sätt? Känner du till Dalum, svensktillverkad lättviktsstekhäll som är lätt att ta med sig på turen. Vi vill också passa på att tipsa om guidade turer, i flera av dessa ingår matlagning utomhus.

En naturguide vid Styggforsen
Boka in en guidad tur och laga mat i naturen med dina vänner.

6). Unika boenden i Dalarna för kompishelgen

Är ni sugna på ett annorlunda äventyr? Vill ni skämma bort er med något alldeles extra? Boka in en helg på ett unikt boende. Kanske en mysig fäbod, en samisk kåta eller en trädkoja med bastu. Här hittar du tips på sju unika boenden i Dalarna. Vill ni lyxa till det, boka övernattning på ett slott och njut av en god middag i restaurangen på Garpenbergs Slott.

7). Boka in en träningshelg

Har ni snackat om att ni borde komma i gång och träna? Rivstarta med en träningshelg i Dalarna. Du hittar många olika välpreparerade skidspår i Orsa Grönklitt och Vasaloppsarenan i Mora, kanske vill ni börja träna inför Vasaloppet? Är ni sugna på lite storstadspuls om kvällarna, då kan Lugnet i Falun pass bra. 

Två tjejer med cykelhjälm
Boka in en träningshelg med dina vänder.

8). Unika bastuupplevelser i Dalarna

Lugn och ro, återhämtning på spa. Låter det inte underbart när vintermörkret smyger sig på? Toppa helgen med en bastuupplevelse. Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg är något alldeles extra, där kan ni få ta del av Gruvfruns basturitual djupt nere i underjorden. En annorlunda upplevelse de flesta in provat är fäbodrelax, det hittar ni på Smidgården i Orsa med utsikt över Siljansbygden. Lugnet i Falun har öppnat en ny relaxavdelning där de erbjuder Aufguss, en bastuupplevelse för alla sinnen. Lugn och Ro med bastu och badtunna.

Bastu i Äventyrsgruvan
Bastun i Äventyrsgruvan djupt ner under marken är en fantastisk upplevelse.

9). Gå på kurs med kompisgänget

Att lära sig nya saker är både utvecklande och roligt. Ännu roligare blir det om man gör det tillsammans med några kompisar. I Dalarna finns ett brett kursutbud inom exempelvis sömnad, måleri, makramé eller yoga. I Visit Dalarnas evenemangskalender hittar du förslag på olika kurser.

SUP i Falun
Ta med dina vänner på en SUP tur i världsarvet Falun.

10). Utmana kompisarna på en tävlingsaktivitet

Vem är vassast på Padel? Vem puttar bäst på minigolf? Vem är rappast bakom ratten på Gokart. Annars finns Paintball, bowling, paddling och mängder av andra aktiviteter att välja på. Så varför inte utmana kompisgänget på en tävling. Förslag på aktiviteter.