Flicka åker zipline på höghöjdsbanan Högt och lågt i Rättvik.

8 barnvänliga aktiviteter under Vasaloppets sommarvecka 2024

Ta med hela familjen till Mora och Vasaloppets sommarvecka. I närområdet finns det massvis av roligheter att fylla dagarna runt loppen med. Besök sagovärldar, sommarland och clownstigar, gör en tidsresa och känn härligt pirr i magen. Här har vi samlat åtta familjevänliga sommarfavoriter.


1.  Kliv in i sagans värld på Tomteland

Tomten bor i Dalarna och på Sagolandet Tomteland i Gesunda utanför Mora huserar han tillsammans med alla sina sagovänner. Kliv rakt in bland livs levande tomtar, troll, älvor, drakar, feer och häxor.

Runt om i den stora utomhusparken pågår ett fartfyllt dagsprogram för hela familjen med musikala föreställningar, aktiviteter och spännande äventyr tillsammans med alla sagofigurerna.

Däremellan kan ni på egen hand besöka de olika sagolika miljöerna för att leka, busa, klättra och kika in i de fantasifulla husen. Varma dagar är det förstås en båttur eller ett härligt dopp i Aurorasjön som gäller.

Öppet dagligen 15 juni–11 augusti samt 17–18, 24–25 augusti 2024 (stängt midsommarafton).

Läs mer om Sagolandet Tomteland

Sagofigurer som en häxa, fe och troll i en skog.
Lek loss bland sagofigurerna på Tomteland.

2. Gör Tidsresan hos Zorn

Färdas genom historien och följ med på ett spännande äventyr tillbaka till 1870-talet, den tid då Anders Zorn var barn. På Zorns gammelgård i Mora kan du tillsammans med din guide se, känna och uppleva hur livet kunde vara förr i tiden.

Stig in i de gamla timmerhusen, möt människor som levde där, ät deras mat, lyssna till deras musik och ta del av deras vardagssysslor. Missa inte att ta en selfie klädd i deras kläder!

Öppet alla dagar 23 juni–11 augusti 2024. Visningar sker utomhus dagligen.

Läs mer om Tidsresan på Zorns gammelgård i Mora

3. Lek längs Troll- och clownstigen

Strax utanför Mora centrum, i Östnor, finns en perfekt aktivitet för de yngre barnen med mycket spring i benen. På Troll- och clownstigen får barnen ta sig fram i skogen och passera roliga stationer längs vägen. Här finns plats för fika och sång.

Rundan utgår från löpspåren vid fotbollsplanen i Östnor, i närheten av bystugan.

Troll och clownstigen på Facebook

Pojke leker på Troll- och Clownstigen i Östnor utanför Mora.
Många fantasifulla och påhittiga miljöer väntar vid Troll- och clownstigen i Östnor. Alla är skapade för att uppmuntra till aktivitet och rörelseglädje.

4. Måla en dalahäst i Nusnäs

Besök Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs och titta på tillverkningen av Sveriges mest kända ikoner. Följ hela kedjan − från enkla träbitar till dekormålade pållar i alla storlekar.

Kanske vill du prova på att måla din egen dalahäst? Inspireras av originalet eller släpp loss fantasin.

Läs mer om Nils Olsson Dalahästar

5. Fullt fokus på barnen hos First Camp Moraparken

Moraparken ligger bara ett stenkast från Mora centrum och här väntar en uppsjö av barn- och familjevänliga aktiviteter. Till exempel har ni direkt tillgång till Vasaloppsarenan, som går rakt genom campingen. Perfekt för en cykel- eller vandringstur.

Det finns även äventyrsgolf, cykeluthyrning, lekplatser, hoppkudde, trampbilar och cykelbilar för både stora och små. Bowling, tennishall och simhall finns också runt knuten.

Sommartid satsar Moraparken även på ett stort aktivitetsprogram med bland annat barnklubb, träning och underhållning.

Läs mer hos First Camp Moraparken

Fyra personer står med sina cyklar på Mora Parken i Mora.
Vasaloppsspåret går rakt igenom Moraparken, vilket gör det lätt att både heja på de som deltar i något av sommarveckans lopp och själva ge sig ut på äventyr i arenan.

6. Maxad sommardag på Leksand Sommarland

Äventyrsparken Leksand Sommarland är ett måste på alla barnfamiljers sommarlista. Innanför grindarna väntar en mängd aktiviteter och äventyr, där några av de populäraste är wipeoutbanan i Siljan, lasertag och höghöjdsbanor för stora och små.

I sommar blir det extra festligt när sommarlandet firar 40 år. Jubileet kommer att uppmärksammas med överraskningar, underhållning och godisregn under hela sommaren. 

Öppet 15 juni–11 augusti 2024.

Läs mer om Leksand Sommarland

7. Utomhusäventyr i Orsa Grönklitt

Orsa Grönklitt är ett paradis för den som är på jakt efter aktiva utomhusäventyr. Cyklingen på Orsa Grönklitt är en given höjdare för såväl nya nyfikna som mer rutinerade cyklister. Samtliga leder startar och slutar vid Längdcentrum där det också finns cykeluthyrning, verkstad och sportshop.

Vandra genom de trolska skogarna, bada, fiska, paddla kanot, kajak eller SUP i närliggande Rädsjön.

Läs mer om sommaraktiviteter i Orsa Grönklitt

Barn som cyklar på spång genom skogen i Orsa Grönklitt.
Orsa Grönklitt är en del av cykelnätverket Biking Dalarna och har leder för alla nivåer. Deras 2 km långa Flowtrail är en given familjefavorit.

8. Spänning hos Högt & Lågt

Alldeles bredvid Rättviks centrum väntar sju olika hinderbanor på olika höjd och med varierande svårighetsgrad. Här kan hela familjen ge sig ut i klätterparken, där banorna börjar på 1 meters höjd.  I år presenteras två nya banor, en blå bana och en grön.

Den högsta punkten finns 15 meter upp, varifrån du slänger dig ut på en 140 meter lång ziplinetur. Alla från 80 cm är välkomna att klättra loss.

Öppet från 18 maj 2024.

Läs mer om Högt & Lågt i Rättvik

Kille som klättar i en klätterpark.

Fler tips på familjevänliga aktiviteter