Flicka åker pulka i snön.

5 aktiviteter för hela familjen under Vasaloppets vintervecka 2024

Är siktet inställt på Mora och Vasaloppets vintervecka? Även om det bara är en i familjen som ska åka något av loppen, finns det mycket att se och göra för alla åldrar. Fyll dagarna i Siljansområdet med fartfyllda, lärorika och spännande upplevelser. Ta en paus från skidspåren och måla en egen dalahäst, åk utför i Sälen/Orsa eller varför inte prova Barnens Vasalopp? Här är fem familjevänliga saker att göra.


1. Måla en Dalahäst

Besök Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs och titta på tillverkningen av Sveriges mest kända ikoner. Följ hela kedjan − från enkla träbitar till dekormålade pållar i alla storlekar. Kanske vill du prova på att måla din egen dalahäst? Inspireras av originalet eller släpp loss fantasin.

Nils Olssons Dalahästar

Familj målar dalahästar vid dalahästtillverkningen i Nusnäs.
Foto: Anna Holm

 

2.      Gör längdpremiär

Är det här vintern då ni står på skidor tillsammans för första gången? Eller kanske är ni redan hemma med både stavar, pjäxor och hur åkningen funkar. Oberoende nivå finns det många fina och barnvänliga skidområden. En solklar favorit i Vasaloppsland är Mora skidstadion. Vill ni göra utflykter till kringliggande orter är Orsa Grönklitt i Orsa, Granberget i Leksand, IK Jarl-området i Rättvik och Skidstadion Älvdalen barnvänliga alternativ.

Längdskidåkning i Dalarna

Barn och förälder åker längdskidor.
Foto: Anna Holm

Barnens Vasalopp på skidor

Vasaloppet själva anordnar dessutom Barnens Vasalopp i både Sälen och Mora, för barn mellan 3–10 år. I Sälen sker loppet lördag 24 februari på Vasaloppsstarten i Berga By (distansen är 90, 300 eller 900 m) och i Mora är det loppdags lördag 2 mars, med start vid Moraparkens Camping (distans 900 m).

Anmälan sker på plats, det är gratis att delta i loppet och alla barn får medalj efter målgång.

Barnens Vasalopp i Sälen och Mora

Barn som åker skidor på Barnens Vasalopp i Mora.
Foto: Vasaloppet/Ulf Palm.

3.      Konstbesök hos Zorn

På Zornmuseet mitt i Mora är det fri entré för barn och unga upp till 18 år. Under perioden 2 december – 21 april 2024 fortsätter Zornmuseet att på museets andra våning visa den uppskattade utställningen Zorn under ytan.

Utställningen erbjuder en bred exposé över Zorns konstnärskap, men riktar också ljuset på det som finns under ytan i de välkända verken, det vill säga Zorns teknik och material. 

Du kan också besöka makarna Anders och Emma Zorns hem Zorngården. Guidade visningar sker under säsongen tisdag – söndag men under Vasaloppets vintervecka håller man extra öppet även måndag 26 februari. 

Zorn i Mora

Zorngården.
Foto: Zornmuseet.

4.      Bad och skridskor i Älvdalen

Älvdalens simhall är ett populärt utflyktsmål som lockar många badsugna besökare. De varma bassängerna och stora ytorna gör det till en uppskattad anläggning, framför allt för barnfamiljer. I hallen finns den 50 meter långa bassängen, där det finns utrymme för både motionssimmare och leksugna. Lägg därtill en vattenrutschbana med lekbassäng, bubbelpool och en 30 grader varm plaskbassäng för de allra minsta – och de flesta kan hitta något som passar.

Vägg i vägg med simhallen ligger även Älvdalens ishall, som är öppen för kostnadsfri allmänhetens åkning flera gånger i veckan. Då är ishallen öppen för alla som vill prova på att åka skridskor eller träna på egen hand. Kom ihåg hjälm!

Älvdalens sim- och ishall

Barn med skridskohjälm.
Foto: Jonna Fischer Matz

 

5. Familjevänlig alpinskidåkning

Njut av några fantastiska åk i backen! I närheten av Vasaloppets startplats finner du det familjevänliga skidområdet Kläppen. En kort bilresa från Mora väntar det natursköna Orsa Grönklitt, perfekt för den som söker en familjär skidupplevelse.

Alpin skidåkning

Barn med lekledare i skidbacken.
Foto: Anna Holm

Fler tips på familjevänliga aktiviteter finns på barnensdalarna.se