Skotrar parkerade i Grövelsjöfjällen.

5 vintertips i Grövelsjön

När skogen öppnar upp sig tar fjällen vid. Här, där vägarna tar slut i nordligaste Dalarna, sträcker Grövelsjöfjällen ut sig. Det är inte bara vyerna som är oändliga, så är även möjligheterna till dagar fyllda av både allt och ingenting. Njut och ta sikte på våra 5 tips på saker att göra i Grövelsjön.


Listan på saker att göra i Grövelsjön kan göras lång. Förutom skidåkning på både längden och tvären, telemark och topptur, finns snöskovandring, skoterturer och isfiske. Allt sker på de tjocka lager snö som täcker landskapet och som för tankarna till öknens sanddyner. Addera läckra middagar, frasiga våffelluncher, värmande soppor och nybakat gofika. Kinder som hettar av dagens aktiviteter framför en sprakande brasa, i bastun eller badtunnan när det är dags för ”after fjäll”. 

Ingentingheten utgörs av den totala avkopplingen, tystnaden och stillheten. För tack vare den vilda och ständigt närvarande naturen infinner den sig naturligt. Det är som att pulsen går ner bara av att andas den friska fjälluften. Fortsätt andas hela vägen ut på fjället, under lugna njutturer på skidor över fjället – i spårad eller ospårad terräng. Turen ackompanjeras gärna av riktigt god matsäck och välfylld termos.

Även om hjärnan får vila från de vanliga tankemönstren, kan den ändå få triggas av nya kunskaper. Att följa med en guide ut på fjället kommer definitivt addera nya insikter och lärdomar. Tänk att få veta mer om fjällens djur- och växtliv, om hur du gör upp eld, navigerar eller tar dig fram i fjällmiljö.

Vy över snötäckta fjäll i Grövelsjön.

Postlådor vid vintercamping i Grövelsjön.

5 tips på saker att göra i Grövelsjön

  1. Ta en tur längs den kryssmarkerade vinterleden med vacker utsikt mot Storvätteshågna och de norska fjällen i väster. Stanna till vid rastskyddet Oskarstugan som ligger uppe på Långfjället. Starta turen från endera STF Grövelsjön Fjällstation, Lövåsen eller Storsätern.

  2. Närmare 10 mil preparerade spår sammanbinder alla anläggningar i området, vilket gör att du kan stanna till för fika eller lunch innan turen går tillbaka till boendet. Spåravgift löser du på serviceställen, boendeanläggningar eller med Swish vid spårstarter.

  3. Bo i olika former. Här finns alltifrån stugor och vandrarhem till fyrstjärnigt hotell. Bland klassikerna finns Lövåsgårdens Fjällhotell, STF Grövelsjön Fjällstation och Storsätra Fjällhotell.

  4. Våffellunch är ett måste, självklart med extra mycket fras och gärna hemkokt sylt. Hälsa på hos Sjöstugan, som dessutom dukar upp med värmande vegetariska soppor och andra läckerheter.

  5. Fredagsmys med pizza är ett givet inslag även på fjällsemestern. I Grövelsjön görs den i surdegsvariant på Grövelsjön Fjällbageri varje fredag. Men kom ihåg att förbeställa senast dagen innan – det är rykande åtgång.

Frukostbuffé på hotell och bageri i Grövelsjön.