Två personer tittar på en karta i skogsmiljö.

Vandra i världsarvet med Karin Runesson

Fler och fler hittar ut i naturen och vandring har aldrig varit lika hypat som nu. I Falun förstärks vandringsäventyren av de kulturella och industrihistoriska miljöerna som ingår i Världsarvet Falun, som gruvhål, bergsmannagårdar och charmiga trästäder. Författaren och biologen Karin Runesson berättar mer om hur det är att vandra i världsarvet och om hennes nya bok "Vandra kring Falun & Borlänge".


Berätta om dig själv! 

– Jag är biolog och bor i Falun sedan tio år tillbaka. Jag har alltid älskat att vandra, åka längdskidor och paddla, helst riktigt långt. Sedan jag fick barn har jag blivit bättre på att stanna upp och ”bara vara” ute också.

Din nya bok, vad handlar den om?

– "Vandra kring Falun & Borlänge" innehåller över trettio förslag på turer och jag har varit noga med att det ska finnas något för alla. Här finns tips på såväl krävande turer med övernattning som korta turer som funkar med rullstol eller barnvagn.

Vad fick dig att vilja skriva den?

– Jag snubblade över flera bra vandringsleder, bland annat i mitt dåvarande jobb som skogsansvarig på Borlänge kommun. Jag började fundera på varför ingen lyfte fram allt bra och hösten 2018 började jag vandra, samla historier och fota.

Man i vandringskängor går på skogsstig sommartid.
I Karins nya bok "Vandra kring Falun & Borlänge" finns tips på fina platser och leder i kommunerna.

Hur är det att vandra i ett världsarv?

– Att det finns så mycket kunskap om platserna man passerar ger helt klart en extra dimension till vandringen. Och jag tycker att historien blir begriplig på ett helt annat sätt när man ”står mitt i den” jämfört med om man bara läser. Sedan finns det ju dessutom många otroligt vackra ställen i världsarvet också!

Berätta gärna lite om Vattnets Väg!

– Vattnets väg till gruvan är ett tre mil långt vandringssystem väster om Falun. Längs stigarna finns information om hur man för flera hundra år sedan bedrev minst sagt storskaliga projekt för att få vattnet i området att rinna ner mot gruvan. Det är berättelser om ingenjörskonst och många timmars slit, som är väl värda att ta del av!

Du har skrivit ”Barnens Utebok” tidigare, vad handlar den om?

– Barnens utebok är full av inspiration om vad man kan göra ute, alla årstider. Jag fick idén när jag var föräldraledig och ute mycket tillsammans med barnen. Hela boken bygger på att det ska vara lätt och roligt. Ett helt uppslag är till exempel tillägnat maskrosen och ett annat handlar om regniga dagar. Barnens utebok används idag bland annat i Naturskyddsföreningens barnverksamhet Natursnokarna, vilket är ett fint betyg tycker jag!

Vad är dina bästa tips för de som vill testa på friluftsliv tillsammans med sina barn? Vad ska en nybörjare tänka på?

– Jag tror det är bra att inte gå ut för hårt, utan börja med korta och roliga vandringar. Ta med mycket gott fika och sätt inte för höga mål om hur långt ni ska gå. Om någon blir trött kan ni testa en lek, till exempel kurragömma med specialregeln att man bara får gömma sig nära stigen- och i riktning hemåt.

Kvinna iklädd rosa jacka står på skogsstig på våren.
Karin själv har alltid älskat naturen och har själv vandrat alla lederna som finns i hennes nya bok.

Karins bästa Smultronställen

1. Stabergs bergsmansgård i Världsarvet Falun. Min favorittid är på sensommaren när trädgården exploderar i olika färger. Härifrån utgår också ett par fina vandringsleder.

2. Café Skyttepaviljongen på Lugnet i Falun. Här kan du fika i otrolig miljö efter en promenad eller ett träningspass i Lugnets naturreservat.

3. Gyllbergens naturreservat i Borlänge. Stort skogsområde utan vägar, bebyggelse eller skogsbruk. Magiskt såväl sommar och vinter.

Om Karin Runesson

Bor: Falun.

Gör: Biolog och frilansskribent. Driver Volt Biologi.

Hemsida: http://www.voltbiologi.se/

Instagram: @barnensutebok