Två personer som går på Carl Larsson leden.

Stadsnära vandring

I Dalarna är det alltid nära till naturen och vissa vandringsleder startar till och med i stadsmiljön. Så passa på att kombinera stadens puls med naturens lugn. Här tipsar vi om några favoriter. 


Falun

På Lugnet finns allt från korta leder till lite längre, som passar för en dagsutflykt. Naturreservatet strax intill är ett omtyckt strövområde med vandringsleder, cykelleder och motionsspår. Här finns grillplatser, slogbodar, värmestugor och vackra rastställen.

I Falun kan du även vandra Vattnets väg, som är Sveriges äldsta bevarade vattenleder kopplade till gruvdrift, nordväst om Falu Gruva. Längs vandringsleden, som har både kortare och längre slingor, finns medeltida hyttplatser, bergsmansgårdar och dammhus. Totalt rör det sig om 30 kilometer stigar i vacker natur. Falun är en trevlig sommarstad med gott om restauranger, uteserveringar, shopping, musik- och kulturliv. Här finns gott om boenden, camping och ett nytt badhus med en toppmodern relax som bjuder på kalla och varma bad och en rad basturitualer. 

Ta gärna bussen till Sundborn och vandra i konstnären Carl Larssons spår genom att gå samma väg som han och byborna gick genom skogen för att komma in till stan. Du kan även gå den med start på Lugnet. Passa också på att göra ett besök på Carl Larsson-gården och flanera runt i den pittoreska lilla byn som besökts av så många kulturpersonligheter genom tiderna.

I Bjursås finns Vildmarksleden som erbjuder en storslagen naturupplevelse och ger även en inblick i våra fäders hårda levnadsvillkor. Den har många fina rastställen och utsiktsplatser som kolarkojan Flymyrskasernen och berget Ärtknubben, där man kan grilla korv samt njuta av fantastisk utsikt. Här finns också Bäverleden som går runt berget i Bjursås, där det passar utmärkt att ta en lunch eller fikapaus på Dössbergets Värdshus som bjuder på hemlagad mat. Här finns också ett fordonsmuseum och en rik samling av bruksföremål. Sommartid finns det ofta djur i fäboden. Lite kuriosa är att i Bjursåstrakterna spelades Netflix nya serie om Ronja Rövardotter in.

Par som går bland stenar i Falun.
Foto: Anna Holm.

Två naturreservat i södra Dalarna

Vid Dalarnas södra spets väntar två naturreservat som låter dig uppleva trolsk lövskog och regnskogslik grönska; både stadsnära och tillgänglighetsanpassat. Stadssjöns naturreservat i Hedemora är en oas som länge lockat besökare med sina stora mängder flyttfåglar och frodiga våtmarker. Här kan du gå eller rulla fram på breda spänger och grusvägar längs med den 3,3 kilometer långa vandringsleden. Glöm inte att spana efter havsörn eller de vattenbufflar och kor som betar här under sommaren.

Säterdalens ravinsystem bjuder på unik natur där vandringsleden på sex kilometer går längs Ljusteråns stränder. Här frodas vitsipporna på våren. När en vildvuxen grönska med enorma ormbunkar tar över sommartid, kan du uppleva en regnskogsliknande miljö. En del av leden är tillgänglighetsanpassad och fungerar utmärkt både för rullstol, rullator och för dig med synnedsättning.

Tjej som kollar på ledskylt.
Foto: Anna Holm.

Malingsbo-Kloten

Cirka fyra mil från Ludvika eller Smedjebacken ligger Malingsbo-Kloten som har varit ett populärt friluftsområde sedan 1970-talet. Reservatet är ett höglänt och kuperat barrskogsområde, rikt på sjöar och tjärnar och här finns också mindre myrområden. Här finns även många av landets mest intressanta vattenlandskap med både flodpärlmussla och naturligt reproducerande röding. Totalt finns 14 mil vandringsleder. Här kan du bo på Malingsbo Herrgård, Sveriges bäst bevarade karolinergård som är ett av besöksmålen i Ekomuseum Bergslagen. På gården finns förutom herrgårdskaféet även loppis och konstutställningar. Vill du stanna i vildmarken erbjuder Kloten Nature Resort mysiga glampingtält alldeles vid vattnet.