Grå dalahäst med vinröd kurbits.

Ikoniska klassiker

Lär mer om dalahästar, dräkter och Dalarnas diamant

Dalarnas rika kulturarv är färgstarkt och levande med ikoniska klassiker som är kända världen över. Följ med på Kulturresan och låt Kulturpasset guida dig, förutom ikonerna upplever du också besök hos kändisarna och platser som satt prägel på hela Sverige


Nils Olsson Dalahästar

Sveriges mest kända symbol – dalahästen – klev fram i rampljuset på Världsutställningen i New York 1939 men trähästen har en lång historia i Dalarna, ända tillbaka till 1700-talet. I byn Nusnäs utanför Mora startade bröderna Nils och Jannes Olsson den första dalahästfabriken 1928 och än idag för deras barn och barnbarn det traditionsrika kulturarvet vidare. Följ med i fabriken där hästarna skickligt täljs fram och den traditionella krusmålningen målas för hand. Varje häst är unik och kanske vill du måla din egen speciella dalahäst?

Täljning och målning av dalahästar.
Foto: Richard Lindor & Anna Holm

Dalarnas museum

Hos Dalarnas museum i Falun finns troligtvis världens största samling av Dalahästar. Upplev alltifrån de äldsta till dagens fria tolkningar och inspireras av trähästen som kom att bli inte bara en souvenir från Dalarna utan en symbol för hela Sverige. En annan symbol för Dalarnas rika kulturhistoria är de färgstarka och vackra dräkterna som fortfarande bärs med stolthet över sin hembygd. I museets magasin finns omkring 50 sockendräkter och ett urval av dem visas upp i utställningen Klädd i Dalarna där du får lära dig om dräkternas detaljer, material och tillverkningsmetoder.  

Äldre dalmålningar, dalahästar och påsöm till dräkter.
Foto: Dalarnas museum

Porfyrmuseet

Har du hört talas om Dalarnas diamant? Det är så den ofta benämns, Älvdalsporfyren som genom tiderna har använts till både prydnads- och nyttoföremål. Under ett besök hos Porfyrmuseet i Älvdalen får du inte bara uppleva vackra konstverk av den hårda bergarten, du får också höra berättelser och uppleva miljön där människor under generationer arbetade med porfyrtillverkningen. 

Älvdalsprofyr.
Foto: Anna Holm

Genomför Kulturresan och mys på hotell

På klassiska Grand Hotel Falun checkar du in mitt i världsarvsstaden. Här speglas kulturarvet i varje rum och på promenadavstånd hittar du både Dalarnas museum och Falu Gruva. 
När du tar dig vidare på din Kulturresa passar ett stopp i vackra Tällberg. På Green Hotel är det enkelt att bara vara, njuta av omgivningarna med utsikten över Siljan eller slappna av i poolen.