En skoteråkare vänder sig om och solen går ned i fjärran.

Skotersugen i vinter? I Särna finns allt du behöver

Vildmark runt knuten, massvis med snö, mycket skog och väldigt vackert. För Marie och Göran Lagerström är skoteråkningen i Särna något utöver det vanliga, och så pass extraordinär att de flyttade dit och startade skoterföretag. 


Snöfattiga vintrar är ett minne blott. Dalafjällen ser till att tillfredsställa både snö- och skotersuget för Marie och Göran Lagerström. 2020 köpte de huset i Särna och flyttade norrut från tidigare hemorten i Mälardalen.  

– Vi har länge varit sugna på att flytta upp. Sen måste man ju ha något att livnära sig på och skoteråkning är ju roligt. Och folk hyr skotrar. Så vi tänkte, att vi kör på det, berättar Marie. 

Ett ledkryss vid ett skoterspår och en leende kvinna och man.

Vedungsfjället är en favorit

Sagt och gjort. Särna Skoter & Äventyr startades och till en början låg fokus på uthyrning. Snart insåg de dock att det fanns ett stort intresse för att ha ett proffs med sig på turen, både för att utveckla sitt åkande och för att direkt hitta till guldkornen. 

 – Vi har kört med alltifrån barnfamiljer till folk som vill ut och leka på myrar i djupsnö, så både mysturer och busturer. Många vill prova lössnö och leka med skotrarna, men lika många vill åka upp på fjället där man ser långt, dricka kokkaffe och mysa. Vi vill alltid få folk att se det vackra med trakten.  

En av Maries egna lokala favoriter är Vedungsfjället.  

– Det är nära och lättillgängligt, plus väldigt vackert. Fulufjället är också en stark kandidat.

Ett gäng glada skoteråkare på ett fjäll.

Turerna anpassas efter nivå och önskemål

Det behövs inga förkunskaper för att följa med på en av deras skoterturer. Allt anpassas efter nivå och önskemål. 

– Det underlättar förstås om man har viljan att trycka på gasknappen, men vi tuffar alltid på utifrån hur fort man själv vill köra. Sen är det bra att ha varma skor. Vi har haft några gäster med lite väl knapphändig klädsel, men sådant brukar också lösa sig, säger Marie.

En skoteråkare och en kanna kokkaffe över elden.

Det verkar också ha löst sig riktigt bra med själva företagandet. 

– Vi visste inte vad vi skulle förvänta oss, men vi är väl lite ”go with the flow” båda två så allt har rullat på. Första året har varit både roligt och lärorikt. Tänk att vi får ha det här som jobb! Det är så himla kul att få se folk uppleva och att kunna kombinera naturupplevelsen med mötet med olika typer av människor. Det här kommer vi kunna hålla på med länge utan att det blir minsta tråkigt.

Ännu mer skoteråkning hittar du hos:

Mer skoter i Dalarna