Bastu under jord i Äventyrsgruvan Tuna Hästberg.

7 oförglömliga vinterupplevelser

Vissa upplevelser sticker ut och är helt enkelt något utöver det vanliga. Det kan vara en koja i form av en julgranskula i ett träd, att vandra med snöskor under norrskenet eller bada bastu i underjorden. Här har vi samlat sju helt unika upplevelser att ta sikte på i vinter.


1. Bastu i underjorden

Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg har öppnat upp för besök i en spännande nyhet. 80 meter under jord finns nu nämligen en bastu. Sauna by Elin håller i Gruvfruns basturitual, en hyllning till det väsen som enligt sägnen vakar över gruvan. En unik guidad bastuupplevelse där du också får möjlighet att bada i gruvans kristallklara vatten. Sittningar bokas för privata grupper, observera att för att komma till bastun behöver man också boka en guidad Gruvtur eller Äventyrstur.

Bastu under jord i Äventyrsgruvan Tuna Hästberg.

2. Snöskor i nationalparken

Tystnaden, storheten och enkelheten i Fulufjällets nationalpark utanför Särna är magnifik. Vandra med snöskor i det spektakulära vinterlandskapet under en stjärnklar himmel, långt borta från stadens ljud och ljus. Håll tummarna för norrsken! Övernatta i de populära Rösjöstugorna. Där väntar bastu, vedeldad kamin och livet så som det var förr i tiden.

Snöskor i vinterlandskap.

3. Vandra med renar

Renen är den samiska samhällets viktigaste kulturbärare och resurs. Vill du möta tama renar och uppleva mer av den samiska kulturen? Renbiten i Grövelsjön anordnar till exempel snöskovandring med renar eller dagsutflykter på skidor över fjället. Vandra med renarna till en kåta i skogen, slå er ner på de mysiga fällarna i snön och provsmaka samiska delikatesser. Medan elden sprakar kommer du nära både renen, naturen och den samiska kulturen.

Ren i Grövelsjön.

4. Trädkoja bland trädtopparna

Övernatta i någon av de två lyxiga träd- och skogskojorna hos Näsets Marcusgård, som gör att du verkligen blir ett med naturen. Kojorna, som hyrs ut året om, är utrustade med alla bekvämligheter du kan behöva. Sängar, golvvärme, vedeldad spis och LED-belysning. Välj mellan trädkojan ”Supermåne”, som hänger likt en röd lysande julgranskula bland trädtopparna, med chansen att låta vinden vagga dig till sömns och se soluppgången från kupolfönstret. Annars väljer du den unika skogskojan ”Oddis öga”, med magisk utsikt över den trolska omgivande skogen.

Träkojorna Oddis Öga och Supermåne, på Näsets Marcusgård i Furudal.

5. Mörkervandring i dalaskogarna

I pannlampans sken blir allt annorlunda. Omgivningarna förändras och byter karaktär när mörkret faller och det är nästan som att vandra i en tunnel längs skogsstigar med pannlampan som enda ljus. Efter en kort vandring genom skogen samlas ni runt lägerleden och njuter av kvällsmåltid, värmande dryck och god fika. Green Owl Travel i Rättvik står som värd.

Vandring med pannlampor i skogen i mörkret.

6. Fiskeäventyr

Att pimpla och angla efter fiskar som abborre, gädda, regnbåge eller lake är både populärt och spännande. Kommer det att nappa? Ta med isborr, utrustning och giltigt fiskekort, sen är det bara att ge sig ut. Vill du ha tips och hjälp att hitta riktiga guldkorn kan du boka guidade turer för isfiske, till exempel hos Anglerman Fishing Adventures i Älvdalen. Då blir det garanterat en helhetsupplevelse utöver det vanliga.

Isfiskare drar upp fisk.

7. Uppfriskande vintersim

Förra årets succépremiär gav mersmak. Den 18 februari 2023 anordnas den andra upplagan av Vansbro Vintersim. Då sågas en 8x25 meter stor bassäng upp i isen, det tillkommer simlinor och badstegar. Under dagen erbjuds sedan ett antal olika lopp, med alltifrån dopp i isvak till regelrätta simtävlingar. Bland distanserna finns till exempel 25 meter bröstsim, 25 meter frisim och lagkapp. Efter utfört dopp väntar värmande badtunnor, bastu och hamamspa för deltagarna.

Simmare badar och simmar under Vansbro Vintersim.