Vattenfall Njupeskär som är fruset.

Mäktiga vinterupplevelser på Fulufjället

I Fulufjällets nationalpark utanför Särna väntar ett av Sveriges högsta vattenfall Njupeskär. Det är en mäktig syn när vattnet kastar sig ned från höjderna. Något annorlunda – men minst lika maffig – blir upplevelsen av fallet och området vintertid.


Fulufjällets nationalpark är väl värt ett besök året runt. Under sommar, höst och vår lockar vandring, fågelskådning, bad – och så det forsande fallet förstås. På vintern är Njupeskär fruset och döljs bakom en stor isslöja som är otroligt vackert att titta på.

Snön kan komma redan i oktober och ligger sedan kvar långt in i maj. I april brukar det vara fantastiska dagar på fjället. Under vårvintern är det bara att njuta av solen och koppla av med matsäck och en kopp varm choklad i snön.

Ta gärna en skidtur i området. I och med att Fulufjället är en platå, har du mycket gratis när du väl kommit och bara kan glida fram över de vita vidderna. De flesta leder är dock ospårade, så se till att ha bra turskidor.

Det är också populärt att gå på snöskovandring. Hyr snöskor på Naturum och ge dig ut i omgivningarna på egen hand eller följ med på en guidad tur.

Lockar mer fartfyllda aktiviteter är det en skotertur som gäller – men bara längs markerade och godkända vinterleder. Tänk också på att du behöver skoterkort för att få köra skoter.

Skoteråkare på Rösjön.

En möjlig skoterutflykt är Rösjön. Passa då på att packa pimpelspöt och testa fiskelyckan. Om en övernattning lockar finns här också Rösjöstugorna, med vedeldad bastu, stugor, camping, glamping och mängder av guidade äventyr. Helt klart något utöver det vanliga.

Vid parkens huvudentré, Njupeskärsentrén, ligger Naturum Fulufjället. Här får du veta mer om hela Fulufjället, titta på utställningar, delta på guidade turer och helt enkelt få inspiration till att utforska parken närmare. De anordnar också olika aktiviteter för barn som vill lära sig mer om djur och natur, som Gissa spåret, Rovdjurstimme, fågelmatning och fågelräkning.

Läs mer om Fulufjällets nationalpark och Naturum Fulufjället.