Två kvinnor som vinterbadar.

Kalla bad i Dalarna – Katta ger sina bästa tips

Kalla bad är en allt mer populär företeelse, något som syns i både bokhandelns utbud och på sociala medier. Vi pratar med Katarina ”Katta” Jansson, som bor i Särna och är en regelbunden utövare av kalla bad. Varför utsätter sig hon för kalla bad, vad är det egentligen som lockar och hur var hennes första iskalla dopp? Katta delar även med sig av tips för den som vill prova samt hennes favoritplatser för kalla bad i Dalarna.


Berätta, när och hur kom det sig att du började vinterbada?

– Första gången jag provade på att vinterbada var senhösten 2017. Jag hade besök av några vänner och vi var nere vid sjön och bastade. Det var precis innan isen lagt sig, det var gnistrande kallt, sjön låg spegelblank och det var fullmåne. Det var så fantastiskt vackert och jag fick plötsligt en intensiv känsla att ”jag måste bada i det här”. Vi var tre som gjorde det tillsammans. Det var en pina att ta sig i det iskalla vattnet, men efteråt upplevde jag en fantastisk skön känsla. Lite ”Gud vad det här var härligt!”. Den upplevelsen var nog det första som gjorde att jag fick upp ögonen för kalla bad. Samtidigt med det märkte jag av att det kom en trend för att vinterbada i mina sociala flöden. Det boostade mig att fortsätta med kalla bad på olika sätt. Jag har även läst en del om fenomenet efteråt. Jag har en bok som beskriver hälsoeffekterna med kalla bad samt tips på vad man kan tänka på. Efter mitt första dopp har jag tagit kalla bad mer frekvent från och med 2018.

 

Två kvinnor vinterbadar iklädda baddräkter och mössor.
Kalla bad kan vara en chock för systemet , men för Katta är det helt klart värt det.

Hur känns det egentligen att vinterbada?

Vinterbad sägs kunna boosta immunförsvaret och avhjälpa allehanda åkommor, även om det kan kännas motigt att låta sig omslutas av det kalla vattnet. Katta berättar om sina upplevelser.

– Innan finns det ett enormt motstånd, det känns inte som det är det naturliga att göra. Att klä av sig när det är -16 grader och det ligger is på sjön och snö på backen innefattar ett motstånd man måste komma över. När man väl gjort det och stiger upp ur vattnet får man en varm rush i kroppen. Det är en kick som gör att jag blir både lugn och energifylld på samma gång. Jag känner mig krispigare i hjärnan, mer fokuserad helt enkelt. Upplevelsen är fysisk men den ger en mental styrka och boost. Jag övervann motståndet!

Men vad händer i kroppen och hur länge stannar du i det kalla vattnet?

– Reaktionen när man går i det kalla vattnet är att man börjar andas ytligt, nästan så att man nästan hyperventilerar. Den instinktiva reaktionen är att man vill upp så snabbt det bara går. Jag stannar i mellan 30 sekunder och någon minut. Ibland går jag i vattnet en andra gång, då kan det ibland vara lättare att vara i det kalla vattnet lite längre. För vitsen är att man ska stanna kvar och jobba med andningen. Istället för snabbt och ytligt så ska man försöka andas lugnt och djupt. Då tar man kontrollen över andningen och därmed också situationen. 

Två kvinnor på väg upp ur sjö efter att ha vinterbadat.
Tänk på att aldrig vinterbada ensam, utan se till att ha någon med dig för säkerhetens skull.

Våga ta steget till kalla bad

Ibland kan det krävs ganska höga temperaturer även sommartid för att ett svalkande bad ska kännas lockande. Så hur är det möjligt att våga sig på vinterbad? Kattas syster var en av dem som var tveksam, men Katta övertygade henne att prova.

– Jag tycker att det är superjobbigt att bada i vatten som är lite kallt på sommaren. Det är inte alls samma sak med kalla bad om vintern. Det är svårare att bada på sommaren när det är 16 grader kallt ute än att vinterbada när det är -16 grader. Det är kallare och svårare på många sätt om vintern, men ändå inte. På sommaren är det bara kallt och den sköna rushen uteblir. Vinterbad ger en kick som är lite beroendeframkallande och därför är det nästan mindre jobbigt. Tidigare så sa min syster att ”det här kommer jag aldrig göra”. Men sen när jag väl fick henne att prova så fick hon blodad tand. Kallbad om vintern ger en rush man vill uppleva igen. Dessutom känner man sig stark och lite tuff som klarar av det, både mentalt och fysiskt.

Vad är det viktigaste för en bra första upplevelse, har du några tips?

– Det är bra att ha ngt att stå på när man byter om, så att fötterna de inte blir kalla. Jag även har ulllstrumpor och skor när jag kallbadar eftersom fötterna lätt blir kalla och det kan vara vassa stenar på botten. Sedan måste du ha med dig ett varmt och torrt ombyte, det tar du på dig direkt utan att torka dig innan. Gärna ett underställ i ullfrotté. Ull transporterar bort fukt och det bildas en värmande luftspalt nästan omedelbart efter att du satt på dig understället. Jag brukar också ha mössa på huvudet eftersom jag inte doppar huvudet när jag kallbadar. 

Kvinna framför sjö iklädd morgonrock och mössa.
Efter ett kallt vinterbad upplever Katta en boost och känner sig stark både fysiskt och mentalt.

 

Doppar man någonsin huvudet?

– Om man är lite mer van kan man doppa huvudet. Jag har gjort det någon gång men oftast räcker det med att jag sjunker ner till axelhöjd. Det brukar räcka för mig. Är man nybörjare kan man vänta med att doppa huvudet tills man har större vana. Det som är otroligt viktigt att tänka på om du doppar huvudet när du badar i isvak är att du måste hålla i kanten så att du inte åker under isen!

Kattas bästa platser för vinterbad i Dalarna

– Finns det forsande vatten så är det bra, för då slipper man såga upp en isvak på egen hand. Då ordnar naturen det åt en. Annars får man såga upp en vak och ta sig ett dopp där. Vinterbadar man ofta är det toppen att skaffa sig en issåg.

– Särnsjön – jag bor i Särna och badar ofta i Särnsjön.

– Navardalens vildmarksstation STF – perfekt för vinterbad precis innan isen lägger sig. Där finns det en bastu nere vid sjön som man kan värma sig i efteråt. OBS! Tänk alltid på säkerheten och bada aldrig ensam. Var försiktigt om du har hjärtproblematik, har högt blodtryck eller på andra sätt inte är fullt frisk. Konsultera med din läkare innan du provar kalla bad.