Ett par händer håller en vit kaka med små morötter på.

Nyfiket kulturkafé på Gammelgården i Rättvik

På tunet vid Rättviks Gammelgård ligger Kafé Nyfiket. Förutom läckra luncher, matiga smörgåsar och sommarsöta bakverk är miljön något alldeles extra, med Siljan som fond och de gamla träbyggnaderna som inramning. Här på tunet serveras fika och kultur i en unik mix, av engagerad personal som brinner för det lokala – och för att föra Dalarnas kulturarv vidare. Michelle Holm, som är med och driver det White Guide-listade kaféet, berättar mer.


Vad fikar man hos er?

– Vi har en satt lunchmeny varje vecka med grytor, potatissallad och pizza som görs på vårt sätt. Utöver dagens lunch har vi ett stort smörgåsutbud med bland annat brieost från Hansjö Mejeri och hemmagjord hummus på surdegsbröd. Vi har även tuttul, det klassiska tunnbrödet från Siljanstrakten, med olika ostar, mjuka kakor, småkakor och Rättviksglass. Vårt roligaste bakverk är nog rabarber- och myntakakan som vi kommit på själva. Enligt mig också den godaste, efter kladdkakan. Veganska och glutenfria alternativ finns det gott om och allt i bak- och matväg är bakat av oss i personalen i köket på Gammelgården. 

Collage: En skylt vid en grind hälsar välkommen till Nyfiket, en sockerkaka med gröna blad på.

Hur är det att ha kafé på Gammelgården?

– Det är en otroligt idyllisk miljö att driva ett kafé i. Med de omgärdande gamla husen känns det nästan som att man blivit förflyttad bakåt i tiden. Om vädret inte är på vår sida kan man ta skydd inne i husen och njuta av sin fika där. Att kaféet ligger precis ovanför Siljan är såklart ett stort plus. Genom vår örtagård, som det är fritt fram att vandra i, kan man se ner till vattnet och man kan även gå rakt över gården för att ta sig ett dopp.

Ni anordnar också konserter och evenemang?

– Vi tror starkt på att alla borde ha tillgång till kultur, inte bara de som bor i landets större städer. Vi inriktar oss främst på folkmusik då det finns en stark tradition av det i Rättvik och Dalarna. Plus att många i personalen själva spelar eller är intresserade av just den musikgenren. I år gästar bland andra Anna Ekborg, Trio Wolski och Tonå. Även deltagarna från det internationella världsmusiklägret Ethno kommer att ha konsert hos oss. I slutet av juli blir det frukost där man kan lyssna på Melodikrysset och i början av augusti är det vår årliga barndag. Vi har även en hantverksbutik med hantverk från framförallt Dalarna.

En somrig gårdsplan fylld med människor.

Det är en spännande mix i verksamheten. Vad är egentligen Nyfiket? 

– Det är först och främst ett kafé, men också så mycket mer. Jag brukar beskriva Nyfiket som ett kulturkafé, som har utbud för såväl små som stora. Nyfiket drivs av Kulturföreningen KAOS (Kultur, ansvar och skaparglöd). Vi är ett gäng personer mellan 20 och 30 år som arbetar som en platt organisation. Vi har alltså ingen chef eller liknande, utan tar beslut tillsammans. Vi tror på att förändra genom att göra, så genom att driva Nyfiket försöker vi skapa en plats där äldre lokal kultur kan möta ny kultur från andra hörn av världen. Vi vill att kulturarvet ska vara levande och tillgängligt för många. Rättvik och Dalarna har så mycket att bjuda på och vi vill hjälpa till att lyfta det.

En timrad vägg och ett fönster, en skylt som det står Kafé Nyfiket på samt öppettider 11-17 alla dagar.

Kafé Nyfiket är med i White Guide, Nordens största guidesystem som listar Sveriges bästa restauranger och kaféer. I Dalarna finns sex kaféer som 2022 rekommenderas av White Guide. Se alla kaféer här.