Bakverk från Café Zorn i Mora, som är listade och rekommenderade av White Guide.

Här är Dalarnas White Guide-caféer

White Guide är Nordens största guidesystem som listar Sveriges bästa restauranger och caféer. I Dalarna finns sex caféer som 2022 rekommenderas av White Guide. Här är listan som tar dig genom Dalarnas samlade White Guide-utbud och garanterat spännande smakupplevelser.


Café Zorn, Mora

Inrymt i den gamla stallängan på Zorngården, med vacker utsikt över trädgården ligger idag ett populärt stopp för alla fikasugna. Maträtterna och bakverken lagas från grunden, på lokala råvaror i så stor utsträckning som möjligt. Flera av recepten är hämtade från Zorngårdens egna gamla receptsamlingar. Här går det att välja bland hembakat och hemlagat i form av till exempel surdegsbröd, bakverk, soppor, pajer och sallader. Njut av den mysiga atmosfären, endera inomhus vid brasan eller ute i den rymliga trädgården.

Läs mer: Café Zorn.

Vansbro Konditori, Vansbro

Vansbro Konditori är ett traditionellt konditori och bageri med både tillverkning, servering och butik i samma byggnad. De är välkända och vida omtalade för sin spännande mix av klassiska och modernare bakverk – där alla besökare hittar sina favoriter.

Läs mer: Vansbro Konditori.

Café Zorn i Mora och Vansbro konditori är två White Guide-caféer i Dalarna.
Café Zorn i Mora och Vansbro konditori i Vansbro är två av Dalarnas caféer som rekommenderas av White Guide.

Kafé Nyfiket, Rättvik

Sommarcaféet Kafé Nyfiket ligger i fantastisk miljö på Gammelgården i Rättvik. Fika och mat är lagad på plats, på ekologiska och närodlade varor och serverade direkt ut på innergårdens tun där du kan sätta dig bland syrenbuskar, se svalorna flyga och uppleva den ombonade känslan av flera sekel gamla timmerväggar. Kanske kommer du precis i tid för en av lunchkonserterna då tunet fylls av musik. Är vädret ruggigt finns det sittplatser inne i stugorna. Hugg in på alltifrån olika mjuka kakor och kanelbullar till smörgåsar och tuttul eller en glass i solen.

Läs mer: Kafé Nyfiket.

Ryggåsstugan, Dala-Järna

Ett café med både anor och närhet till naturen. I Ryggåsstugan, som ligger vid Storsjöns utlopp i Snöån, har det serverats godsaker sedan 1933. Caféet är öppet året runt och ett besök här är lika mysigt sommar som vinter. Sommartid kan du äta en god smörgås eller sallad nere vid vattnet eller inne i den mysiga timmerstugan. Vintertid serveras veckans soppa och mackor och året runt finns det ett stort utbud av fika. Allt bakas och lagas på plats.

Läs mer: Ryggåsstugan.

Ryggåsstugans Café är listad av White Guide och ligger precis vid sjön.
Ryggåsstugan ligger i Snöån, nära omgivande skogar och vatten.

Snitths hantverksbageri och café, Furudal

Ett riktigt hantverksbageri med café där allt bakas med svenska, lokala och ekologiska varor i möjligaste mån. Enkelt, gott och trivsamt. Bakningen sker på ett hantverksmässigt sätt och personalen jobbar mycket med surdeg och långa jästider för att den goda smaken skall komma fram.

Läs mer: Snitths hantverksbager och café.

Gauffin Boulangerie & Pâtisserie, Borlänge

På torget i Kvarnsveden i Borlänge finns caféet som serverar fika och nybakat bröd av mycket hög klass. Det dyker ofta upp innovativa nyheter på menyn, och vad som erbjuds bakom disken beror på lust och säsong.

Kom ihåg

Tänk på att öppettider kan variera över året och efter säsong. Stäm alltid av senaste uppdaterade information med respektive aktör vad som gäller inför besök.

Om White Gudie

White Guide är en restaurangguide och guidesystem som varje år testar och bedömer närmare 800 restauranger, caféer och bryggerier runt om i Sverige. Av dessa får 600 en plats i guiden. I White Guides bedömning premieras kvalitet, nyskapande och hållbarhetstänkande. Genom alla bedömningsområden är personlighet avgörande: särart i matlagningen, tydlig idé i dryckeskonceptet, serviceupplägg med karaktär och givetvis en personlig miljö och unik stämning.

Besökarnas tips: Dalarnas bästa caféer

Fler caféer i Dalarna