Vandrare i Säterdalen.

Nöje och natur i hundraåriga Säterdalen

Säterdalen är hundraåringen som fortfarande bjuder upp till dans och roar både stora och små. I över ett sekel har den djungellika ravindalen i Säter i södra Dalarna varit centrum för musik, dans och andra nöjen. Friluftsfester, Säterspelen, cirkus och tivoli är bara några av alla roliga evenemang som har satt Säterdalen på Sveriges nöjeskarta.


På slutet av 1800-talet var Säterdalen, tillsammans med Siljansområdet, Dalarnas mest besökta platser. Idag finns bland annat Barnens Dal här, en stor lekplats i naturmiljö med rutschkanor, gungor, klätterställningar och stora grönområden att busa omkring på. För barn är det också ett litet äventyr att leka kurragömma bland de meterhöga ormbunkarna.

Även för de lite större finns många aktiviteter i Säterdalen. Du kan till exempel fynda på loppisar, gå på utomhusteatrar, se på utställningar med veteranbilar och ha kul på danskvällar med liveband. I Dalstugan är det också möjligt att fika och äta gott, bland annat lokalproducerad glass. Det finns också en mysig fäbod i Säterdalen, med små djur och ett sommarcafé som serverar våfflor och annat gott.

Trappor i Säterdalen.

Att vandra över de böljande ängarna och genom de branta ravinerna är en mäktig naturupplevelse, särskilt tidig morgon då fåglarna just har vaknat och kvittrar i kör. Det finns lättvandrade partier i området runt Folkparken samt via ån från Ljusterbo till Almbacken, där det finns flera fina platser att stanna till vid. Leden mellan Norddalen och Almbacken är tillgänglighetsanpassad för personer i rullstol, med barnvagn och synskadade.

På stigen ut mot Kärleksudden finns en plats som passar särskilt bra för att stanna till och njuta av naturen. Bänken med utsikt över den lilla sjön Näspussen är perfekt för en kortare - eller längre - paus. I närheten av kärleksudden finns också prins Gabriels rastplats, som han fick som dopgåva av dalfolket. Prins Gabriel är prins Carl Philip och prinsessan Sofias son och även hertig av Dalarna. Platsen håller på att ställas i ordning för att snart officiellt kunna överlämnas till prinsen.

Den täta växtligheten som finns i Säterdalen är ovanlig i de här delarna av landet, men tack vare bra klimat och näringsrika jordar växer det så det knakar här. Håll utkik efter bävrarna! De bygger dammar och hyddor av grenar som kan skapa oreda i ån, vilket är bra för naturen då det blir hem till små djur i vattnet.

Skyltar i Säterdalen.

Det är inte för inte som Säterdalen har kallats för Sveriges finaste folkpark. Liljekonvalj, vitsippor och trolldruvor slår ut i full prakt på sommaren och den porlande Ljusterån svalkar hela dalen. Den frodiga grönskan och de blommande växterna skapar en vacker kuliss till alla roliga aktiviteter som händer här på sommaren.

Läs mer: Välkommen till Säterdalen