Mat serverad på tallrik.

Mora Hotell tar dig med på en smakresa

Med à la carte-lunch, menyer baserade på säsongens lokala råvaror och ett ambitiöst after work-koncept lyfter Mora Hotell ständigt restaurangen till nya höjder. Drivkraften för bröderna som äger hotellet är att skapa nyfikenhet och alltid hålla toppkvalitet.


Mora Hotell och Spa erbjuder smakresor i både tid och rum. I restaurangen serveras säsongsbunden à la carte med lokala råvaror, historiska menyer och tapastallrikar från världens alla hörn.

– Det svenska köket är vår grund, men vi är öppna för influenser. Vi vill skapa intresse kring mat och ge näring åt de som redan är matintresserade, säger Petter, en av de två bröderna Lund som sedan 2018 driver hotellet.

Petter är kock och sommelier och ansvarig för hotellets kök. Storebror Patrick ansvarar för bland annat marknadsföringen. Ambitionerna med restaurangen har varit höga från start.

– Vi har gett oss själva en stor utmaning. Vi vill servera högsta kvalitet baserat på lokala råvaror så långt det är möjligt. Vi har också nischat in oss på vin och alla rätter på menyn matchas med rekommenderad dryck. Därigenom vill vi vara unika på orten, säger Patrick.

Han har också låtit traktens många lokala mathantverkare och småproducenter inspirera till ett hotellpaket med logi och matsafari.

– Det är fantastiskt att vi har potatisodlare, bryggeri, salt- och rökeri, osttillverkare och en liten saluhall i vår närhet. Det vill vi att gästerna ska få ta del av i restaurangen och på plats hos producenterna.

Bröderna Patrick och Petter Lund, som driver Mora Hotell.
Bröderna Petter och Patrick Lund tänker ständigt nytt och tar med gästerna på smakresor till både närområdet och fjärran länder.

 

Paret Zorn och Carl Larsson hängde här

Mora Hotell är med sina 140 hotellrum och öppettider dygnets alla timmar, årets alla dagar, en central plats på orten. Hotellets historia sträcker sig tillbaka till 1830 och under tidigt 1900-tal frekventerades gästgiveriet av konst- och kultureliten med Selma Lagerlöf, August Strindberg, Emma och Anders Zorn och Carl Larsson i spetsen. För den som vill leva sig in i den tidens samkväm har restaurangen en meny tillägnad paret Zorn med älvdalslax, pocherat ägg och syrade grönsaker, dalagris med äppelkompott och hjortronkaka med kummingrädde som avslut.

Restaurangen serverar en exklusiv avsmakningsmeny med säsongens bästa råvaror. Men även en lunch en gråtrist tisdag ska vara något utöver det vanliga.

– En lunch här ska vara vardagslyx, säger Petter samtidig som han pekar mot tavlan med månadens lunchrätter: havets wallenbergare, viltköttbullar med gräddsås, gulasch, örtbakad fläskfilé och vegetarisk böngryta. Allt serveras rykande nylagat, med fräscha tillbehör och garnerat med färska örter.

Resande genom matupplevelser

Som rolig kontrast till den lokala maten arrangeras på fredagar after work i baren med smårätter från världens alla kök. November hade tema Jamaica och då serverades bland annat limemarinerad fisk, bönsallad och mangosalsa. Under december pausas after work, men i januari startar den på nytt med fransk inriktning. Förvänta er då kalla smårätter, och om så önskas, perfekta vinmatchningar.

– Frankrike är bäst och som region älskar jag Champagne. Därför serverar vi också champagne på glas, säger Petter.

Att driva hotell är alltid ett äventyr, men 2020 har varit speciellt för bröderna Lund. Året med covid-19 har inneburit inställda event och bokningar och permitteringar av personal. I matsalen har borden glesats ut, vart man än vänder blicken syns flaskor med handsprit och frukost serveras under strikta former. Men tiderna till trots håller restaurangen flaggan högt och tummar inte på vare sig kvalitet eller ambitioner.

– Gästerna och personalen hungrar alltid efter nya grejer. Därför har vi en kort meny som vi byter ofta. Speciellt i dessa tider när vi inte kan resa som vanligt känns det roligt att kunna erbjuda smakresor med utgångspunkt i våra fina, lokala råvaror kryddade med influenser utifrån. Och till det viner från världens bästa regioner, avslutar Petter.

Mat serverad på tallrik på Mora Hotell.

Läs mer om lokala smakupplevelser på tasteofdalarna.se