Rösjöstugorna i regnskur på Fulufjället.

Sju helt unika boenden i Dalarna

Dags att hämta inspiration inför sommarens semester. Jakten på de unika övernattningarna är mer intensiv än någonsin – allt för att sätta extra guldkant på resan. I Dalarna finns både trädkoja med ”furu-spa”, en flotte mitt på sjön och en gammeldags fäbod med all inclusive. Eller upplev total tystnad och avskildhet i nationalparken. Självklart gör sig de flesta också otroligt bra på bild. Vilket av dessa sju unika boenden väljer du?


1. Mysig trädkoja med furu-spa

I en gammal skola i Furudal har familjen Meersman-Backeljau från belgiska Antwerpen skapat en oas där lugn, natur och god mat står i centrum. De har också en mysig trädkoja, byggd runt ett träd, med plats för två personer. Antingen hyr du kojan separat eller som ett glampingpaket med "furu-spa", där du njuter av bastu, badtunna och god middag innan det är dags att krypa upp och sova i trädkojan.

Boka

En röd koja byggd runt ett träd med en trappa som leder upp.
Njut av den mysiga trädkojan och furu-spa hos The Mangévie i Furudal. Foto: the Mangévie.

2. Flytande hotellrum på flotte mitt på sjön

Ta kanoten till det flytande hotellrummet som ligger på en flotte mitt på Orsasjön. Incheckning sker ”som vanligt” på närliggande Kungshaga Hotell, där du hämtar nycklar till såväl rummet som de kanoter som ingår i rumspriset. Därefter är det bara att ta de första paddeltagen mot nattvilan, som ligger ca 10–15 minuters paddeltur ut i sjön. Där finns en dubbelsäng, bord och bänk, en kemisk toalett med handfat och rinnande vatten, batteribelysning och möjlighet att ladda mobilen via USB. Liggandes på sängen kan man se utsikten runtom genom fönstren och glasdörren. Man kan även sitta ute på en liten uteplats och njuta av utsikten, naturen och lugnet.

Boka

Hotellrum på flotte i Orsasjön.
Ta kanoten till hotellrummet, som flyter på en flotte mitt i Orsasjön. Foto: Kungshaga Hotell.

3. Glamping mitt i nationalparken

Ute på fjället, en timmes vandring från ett av Sveriges högsta vattenfall Njupeskär, ligger nationalparkscampet Rösjöstugorna. Glampingtälten har isolerade väggar och golv, två bekväma sängar och varma täcken och filtar. Sängkläder, städning och frukost ingår. Klassiska utedass i egen byggnad finns på området, duschar saknas. Det går dessutom att hyra eka, kajak eller kanot och fiska i Rösjön, precis utanför dörren. Dagarna spenderas med vandringar runt om i nationalparken eller åt att bara njuta av de milsvida fjällvyerna.

Boka

Tält vid stranden av en sjö.
Rösjöstugorna/Glampingtälten ligger mitt i Fulufjällets nationalpark, vid sjön Rösjön. Foto: EcoAdventure

4. Gammeldags fäbod med all inclusive

Hämta karta, vägbeskrivning och packad matsäck vid incheckningen. Vandra sedan till egen fäbod i den avlägsna skogsgläntan för ett riktigt fäbodliv i bekvämare tappning. Där är jordkällaren fylld med hemlagade godsaker, så att du kan laga kvällens mat över öppen eld. Kryp sedan ner i bekväma sängar under varma duntäcken, bäddade med linnelakan och vakna på morgonen till skogens ljud och fåglarnas kvitter.

Boka

Fäbodstuga.
Som på fäboden förr i tiden, men med en lite mer modern touch. Foto: Anna Holm

5. Off grid i vildmarken

Navardalens vildmarksstation ligger vid vackra Navarsjön som omges av bergen. Här bor du långt ifrån stadens brus, i mysigt rum eller stugsvit vid strandkanten där värmen kommer från vedeldade kaminer. Platsen inbjuder till lugn och stillhet med vandringsleder som utgår direkt från anläggningen. I närområdet finns vackra vattenfall och i sjön finns ett fint bestånd av både röding och öring. På sommaren kan du hyra kanot, SUP och roddbåt.

Boka

Personer som badar i en inomhuspool.
Inomhuspoolen på Smidgården. Foto: Richard Lindor.

6. Fäbodrelax

I högt belägna Fryksås med magisk utsikt över Orsasjön, Siljan och de blånande bergen ligger Smidgården. Här, i den tidigare fäbodgården, bor du bekvämt i stuga eller lägenhet med hög standard. På gården finns också fäbodrelaxen – ett spa med inomhuspool, vedeldad bastu och relaxavdelning, allt inramat av den unika miljön och milsvida utsikten.

Boka

Vy från baksidan mot Gruvortens B&B, gul byggnad, som visar hur nära B&B ligger Falu Gruva och Stora Stöten.
Vy från baksidan mot Gruvortens B&B, gul byggnad, som visar hur nära B&B ligger Falu Gruva och Stora Stöten. Foto: Polhem.

7. Vid kanten av gruvan

På området vid Falu Gruva, alldeles på kanten av gruvhålet Stora Stöten, ligger Polhem Bed & Breakfast. Huset som har anor från 1700-talet har genom åren huserat konstmästarna (gruvans ingenjörer) och en av dem var just Christopher Polhem. Här bor du mitt i Världsarvet Falun med perfekt utgångsläge att utforska staden och inte minst gruvan. På altanen kan du njuta av omgivningen och har du tur kan du se berguven som häckar i dagbrottet. Rummen finns både som dubbelrum och familjerum, sängarna är bäddade och handdukar ingår. Det är delad toalett och dusch samt finns tillgång till bastu. 

Boka