Skogskojan Supermåne.

Sju helt unika boenden i Dalarna

Dags att hämta inspiration inför sommarens semester. Jakten på de unika övernattningarna är mer intensiv än någonsin – allt för att sätta extra guldkant på resan. I Dalarna finns både trädkojan som ser ut som en julgranskula, en flotte mitt på sjön och en gammeldags fäbod med all inclusive. Eller total tystnad och avskildhet i nationalparken. Självklart gör sig de flesta också otroligt bra på bild. Vilket av dessa sju unika boenden väljer du?


1. Koja bland trädtopparna

Övernatta i någon av de två lyxiga träd- och skogskojorna hos Näsets Marcusgård, som gör att du verkligen blir ett med naturen. Kojorna, som hyrs ut året om, är utrustade med alla bekvämligheter du kan behöva. Sängar, golvvärme, vedeldad spis och LED-belysning.

Välj mellan trädkojan ”Supermåne”, som hänger likt en röd lysande julgranskula bland trädtopparna, med chansen att låta vinden vagga dig till sömns och se soluppgången från kupolfönstret. Annars väljer du den unika skogskojan ”Oddis öga”, med magisk utsikt över den trolska omgivande skogen.

Näsets Marcusgård, Furudal.

Trädkojan Oddis Öga hänger bland trädtopparna.
Den röda klotformade trädkojan Oddis öga hänger uppe bland trädtopparna vid Näsets Marcusgård i Furudal.

2. Samisk kåta

Sov på renskinn till knastret från eldstaden under stjärnornas sken. Njut av den fantastiska fjällvärlden i Grövelsjön, kombination med en stämningsfull inblick i den samiska kulturen. Under kvällen är det möjligt att boka middagspaket med samiska smaker, där du äter flera olika rätter och samtidigt får ta del av berättelser om den samiska matkulturen.

Efter middagen övernattar du i en av kåtorna, med fjällvidderna utanför tältduken – som garanterat adderar extra krydda till frukosten dagen efter. Sommaren 2023 finns också en nyhet där du kan välja en ännu lyxigare variant av tältkåta

Läs mer hos Renbiten, Grövelsjön.

Två personer blickar ut över Grövelsjöfjällen.
Lär mer om den samiska kulturen, träffa renar och övernatta i en samisk kåta i de maffiga Grövelsjöfjällen.

3. Flytande hotellrum på flotte mitt på sjön

Ta kanoten till det flytande hotellrummet som ligger på en flotte mitt på Orsasjön. Incheckning sker ”som vanligt” på närliggande Kungshaga Hotell, där du hämtar nycklar till såväl rummet som de kanoter som ingår i rumspriset. Därefter är det bara att ta de första paddeltagen mot nattvilan, som ligger ca 10–15 minuters paddeltur ut i sjön. Där finns en dubbelsäng, bord och bänk, en kemisk toalett med handfat och rinnande vatten, batteribelysning och möjlighet att ladda mobilen via USB. Liggandes på sängen kan man se utsikten runtom genom fönstren och glasdörren. Man kan även sitta ute på en liten uteplats och njuta av utsikten, naturen och lugnet.

Kungshaga Hotell, Orsa.

Hotellrum på flotte i Orsasjön.
Ta kanoten till hotellrummet, som flyter på en flotte mitt i Orsasjön.

4. Mysig trädkoja med furu-spa

I en gammal skola i Furudal har familjen Meersman-Backeljau från belgiska Antwerpen skapat en oas där lugn, natur och god mat står i centrum. De har också en mysig trädkoja, byggd runt ett träd, med plats för två personer. Antingen hyr du kojan separat eller som ett glampingpaket med "furu-spa", där du njuter av bastu, badtunna och god middag innan det är dags att krypa upp och sova i trädkojan.

The Mangévie, Furudal.

En röd koja byggd runt ett träd med en trappa som leder upp.
Njut av den mysiga trädkojan och furu-spa hos The Mangévie i Furudal.

5. Mitt i nationalparken

Ute på fjället, en timmes vandring från ett av Sveriges högsta vattenfall Njupeskär, ligger nationalparkscampet Rösjöstugorna. Stugorna har gasolkök, vedkamin och köksutrustning samt sängar med madrass, filt och kudde. Hämta vatten i bäcken, gå på dass och tänd levande ljus på kvällen. Ett enkelt men bekvämt boende med andra ord. Det går dessutom att hyra eka, kajak eller kanot och fiska i Rösjön, precis utanför dörren. För att inte tala om bastun, som med bästa läge har fri sikt åt alla håll mot de omgivande fjällen. Dagarna spenderas med vandringar runt om i nationalparken eller åt att bara njuta av de milsvida fjällvyerna.

Rösjöstugorna, Fulufjället/Särna.

Vy över Rösjön och Rösjöstugorna.
Rösjöstugorna ligger mitt i Fulufjällets nationalpark, med de mäktiga fjällen runt omkring.

6. Gammeldags fäbod med all inclusive

Hämta karta, vägbeskrivning och packad matsäck vid incheckningen. Vandra sedan till egen fäbod i den avlägsna skogsgläntan för ett riktigt fäbodliv i bekvämare tappning. Där är jordkällaren fylld med hemlagade godsaker, så att du kan laga kvällens mat över öppen eld. Kryp sedan ner i bekväma sängar under varma duntäcken, bäddade med linnelakan och vakna på morgonen till skogens ljud och fåglarnas kvitter.

Wålsteds, Dala-Floda.

Fäbodstuga.
Som på fäboden förr i tiden, men med en lite mer modern touch.

7. Hello Sunnanhed

Att kliva in i denna privata boutiquelada är en unik upplevelse. I hjärtat av Dalarna i byn Sunnanhed befinner du dig omgiven av orörd natur, fjällkor, oändlig skog och djupblå sjöar. Stillhet, närvaro och kreativitet är mottot. Blicka ut genom det öppningsbara två ton tunga panoramafönstret och njut av lugnet i en ostörd miljö. I den snyggt designade miljön kan kreativitet flöda och de öppna ytorna och takhöjden ger en extra wow-faktor till upplevelsen. Varför inte ta ett bad i det lyxiga kopparbadkaret med utsikt över vidderna? Eller laga mat med dina vänner i det öppna köket med ett rejält tilltaget matsalsbord som ger gott om plats för alla. På Hello Sunnanhed går det även att boka en privat kock som lagar lokala råvaror över öppen eld, eller andra guidade naturupplevelser i grannskapet. Läs mer.
 

Hello Sunnanheds panorama fönster.
Ljusinsläppet genom panoramafönstren på Hello Sunnanheds privata boutiquelada är en unik upplevelse.