Bild från ovan av de svarta Rösjöstugorna.

Bäst i Dalarna enligt Nature's Best

Rösjöstugorna är en liten stugby mitt uppe på kalfjället i Fulufjällets Nationalpark. Stugbyn har 40 bäddar, glampingtält och en liten ekocamping. Här driver Tommy Lönnebacke och Sandra Johansson guideföretaget EcoAdventure, vilket nu som första företag i Dalarna erhållit utmärkelsen Nature's Best. 


Det känns helt naturligt för oss att kvalitetsmärka vårt företag. Vi har framför allt skapat fler styrdokument. För gästen märks det i tydligare instruktioner kring besök, säkerhet, naturvård och hur man agerar hållbart, berättar Tommy. 

Stugorna är enkla, utan rinnande vatten och värme. Vattnet hämtas i bäcken, stugan värms med kamin, kvällsbadet sker i sjön och den enda elen kommer från egen sol- och vindkraft. 

– Vi ransonerar elen hela tiden. Vattnet hämtas i hinkar så vi ser åtgången. Det blir också synligt vad som krävs för att värma en bostad, mycket vedhuggning blir det. Här är ved guld värt, skrattar Tommy. 

Vatten hämtas i hinkar i bäcken.
Foto: Anna Holm

Gästerna får inte heller lämna kvar sopor utan de ska tas hem, men för enkelhetens skull kan man köpa den servicen och då skänks halva avgiften till Naturskyddsföreningen Dalarna. Stugorna är också utrustade med biologiskt nedbrytbart diskmedel, för att inte störa naturen. 

Fulufjället är välbesökt, därför undviker Tommy och Sandra de stora turiststråken på sina guidade turer, utan väljer platser som vandrare och fiskare normalt inte besöker. 

– Vi tar enbart grupper med max åtta personer för att inte lämna spår efter oss. Vi gör aldrig upp eld i naturen utan använder gasol för att laga mat, avslutar Tommy som är glad åt den tillströmning av nya gäster som kommer, tack vare att de erbjuder ekoturism. 

 

Nature's Best 

Nature's Best är Sveriges enda hållbarhetsmärkning för naturbaserade upplevelser. Läs mer om de sex principerna på naturesbestsweden.com 

Tänk på detta i en Nationalpark: 

  • Det är inte tillåtet att elda på fjället. 
  • Gå på leden, även om det är geggigt. Leden tenderar att breddas annars. 
  • Undvik att tälta på fjället, unika mossor och lavar kan skadas. 

Läs mer om Rösjöstugorna

Tommy  Lönnebacke och Sandra Johansson sitter på trappan på verandan.
Foto: Tommy Lönnebacke