Mat på en tallrik på Knappgården i Särna.

Knappgården lockar med vilda smaker, mäktig natur och härlig gemenskap

På Särnaheden mellan Särna och Grövelsjön ligger Knappgården Fjällpensionat – dit människor från hela världen söker sig på jakt efter den storslagna naturen. På köpet får de också mat lagad med kärlek, en skön säng och tid att landa i lugnet och nuet.


De timrade husen ligger vackert med Städjan som fond och skogen nära bredvid. Här har människor bott ända sedan medeltiden, även om gården i sin nuvarande form byggdes i mitten av 1800-talet.

Det var hit Annika Andersson kom i slutet av 80-talet och det dröjde inte länge förrän hon insåg att Särnaheden var en plats på vilken hon ville stanna. Det dröjde heller inte länge innan hon även lockat dit Kjelle Arvidsson.

Kjelle och Annika på Knappgården Särna.
Kjelle och Annika driver Knappgården på Särnaheden sedan 2016. 

– Han var frisör i Stockholm, men det behövdes ingen frisör på Särnaheden så han utbildade sig till kock istället.

Köket är sedan dess hans domän och Knappgårdens gäster kan i dag njuta av hans kokkonster och smakrika kreativitet. Lokalodlat och ekologiskt är viktiga ledord som anammas i mesta möjliga mån. Viltkock som han är blir det mycket älg, ren och fisk från närområdet.

– Jag röker alla produkter själv, som renkött, älgkött och björnkorv. Vi plockar bär efter säsong och använder ofta nässlor, björksav och granskott i matlagningen. Granskottssirap är en höjdare! Den passar både till ost, korv och glass, tipsar Kjelle. 

Fast det blev några vändor mellan Särnaheden och världen innan Kjelle och Annika slog sig ordentligt till ro. År av säsongsjobb, utbildningar och resor – men Knappgården drog dem alltid tillbaka till norra Dalarna.

– Vi har flackat runt hela yrkeslivet: Sälen, Idre, Fjätervålen, Colorado, Svalbard. Nu njuter vi av att vara på hemmaplan året runt. Tiden var rätt för oss och vi har alltid haft en kärlek till Knappgården, säger Annika.

2016 tog de över verksamheten, där pensionatet består av nio rum och en stuga. Lägg därtill den vida kända och uppskattade matsalen. Nu är det istället omvärlden som kommer till dem.

Annika på Knappgården.

– Människor hittar hit från hela världen! Fulufjället är magneten och när gästerna kommer stannar de länge, ofta tre dygn eller mer. Det är så mysigt! Då hinner vi visa dem mer än Njupeskär. Som att ta vägen dit via skogsvägarna där det inte är ett hus längs hela vägen – de får köra rakt ut i vildmarken. Vi tipsar dem om utsiktsplatser, björniden, vart de kan se vattenfallet på håll, bada i tjärnar, plocka blåbär och hjortron.

Annika fortsätter med historien om ett par tyska ungdomar som skulle till Njupeskär. Det slutade med att de kom tillbaka efter en hel dag och berättade att de aldrig kom fram till fallet – det var alldeles för mycket spännande att se längs vägen.

– Folk i dag flänger mellan metropoler och man hinner aldrig landa och känna lugnet. Besökarna som kommer längtar efter att vara den lilla människan i den stora naturen. Det är väldigt tacksamt, för allt det finns ju här i området. Att de sen får god mat och en skön säng är grädde på moset.

Charmen ligger också i tiden gästerna spenderar på en och samma plats. Tillsammans med varandra och med de andra som är där, att få tid att prata. Mitt i hjärtat av Dalarnas fjällvärld.

– Knappgården ligger verkligen ”centralt”, sett till läget mellan Fulufjället och Idre. En perfekt utgångspunkt för den som vill nå de flesta delarna av norra Dalarna, säger Annika.