Vy över Falun.

Tre måsten längs vägen till fjällen

Se till att göra mesta möjliga av resan och pausa på väl valda platser som levererar ytterligare härliga upplevelser. Fyll på med knäckebröd, utforska ett världsarv eller njut av konst och konstnärshem. Här är tre guldkorn längs vägen genom Dalarna.


1. Knäckebröd i massor från bageributiken vid Leksands Knäckebröd

Hundratusentals knäckebrödssugna besökare vallfärdar till bageributiken vid Leksands knäckebröd varje år, i jakt på bröd av både första och andra sortering. Nu finns dessutom ännu mer knäckebröd, hantverk och lokalproducerade godsaker att hämta i butiken – bokstavligt talat. Nu har dörrarna till den nya, tre gånger så stora bageributiken öppnat.

Stanna till i Häradsbygden utanför Leksand, bageriet och butiken ligger alldeles bredvid RV 70 och har stora parkeringsytor. Bara att bunkra upp med dalabakat knäcke inför vintern.

Läs mer på Leksands Knäckebröds hemsida.

Nya bageributiken vid Leksands Knäckebröd.

Knäckebröd från Leksands Knäckebröd.
I den nya stora bageributiken finns det gott om knäckebröd, lokalproducerade produkter och souvenirer.

2. Pausa i världsarvet vid Falu Gruva

Det finns mycket att uppleva vid Falu Gruva sommar som vinter, oavsett om du gör ett kort stopp på vägen genom vinter-Dalarna eller väljer att stanna över natten. Följ med på en guidad tur i gruvan, där nere är det fem plusgrader året om, och hör de gruvligt spännande historierna. Annars är en vintrig promenad i de historiska miljöerna runt dagbrottet Stora Stöten och resten av världsarvet Falun ett tips, liksom lunch på restaurangen Geschwornergården eller fika på Gjuthuset Café & Butik.

Vill du se ännu mer och verkligen känna historiens vingslag? Övernatta hos Cristopher Polhem på Polhem B&B. Då bor du på gruvområdet och vaknar upp med utsikt över Stora Stöten. Magiskt!

Läs mer på Falu Gruvas hemsida.

Lunch serverad på Geschwornergården vid Falu Gruva.

Vintermiljö vid Falu Gruva.
Stanna till för ett besök vid Falu Gruva, ät lunch eller fika och ta en promenad i omgivningarna kring gruvan och resten av Världsarvet Falun.

3. Hälsa på hos Zorn

I Mora är Zornmuseet och Zorngården ett givet stopp längs vägen, lättillgängligt mitt i centrum. I museet finns en permanent utställning med ett urval av Zorns egna verk, varvat med tillfälliga utställningar av hög klass. Fram till 16 januari visas Nygårds Karin Bengtsson – Med ryggen mot tiden, konstnärens största separatutställning hittills. Hennes återkommande tema kretsar kring människans förhållande till tid och rum. Med det iscensatta fotografiet rekonstruerar hon verkligheten och undersöker det fiktiva minnet.

Den 12 februari är det sedan skidåkning som gäller, då Zornmuseet knyter an till Vasaloppets 100-årsjubileum. På tema Zorn och skidåkningen visas fotografier och målningar som tillsammans berättar historien om konstnärens stora skidintresse, om de skidtävlingar han anordnade och det eventuella frö han sådde, till det som senare kom att bli det första Vasaloppet.

Läs mer på Zornmuseets hemsida.

Detaljer från Zorngården.

Anders Zorn på skidor vid Gopsmor utanför Mora.
Anders Zorn hade ett stort skidintresse, som Zornmuseets kommande utställning berättar mer om. Här syns han vid stugan i Gopsmor utanför Mora. Foto: Zornmuseet.