En kvinna dansar i skymning med en sjö i bakgrunden.

5 musikaliska kulturmåsten i sommar

Fyll sommarkvällarna med musik, teater och dans. Här har vi samlat fem evenemang som bjuder på allt från stämningsfulla konserter till ikoniska bygdespel och häftiga utomhusscener. Hitta evenemangen att besöka i sommar, som alla på sitt sätt knyter an till Dalarnas färgstarka kulturhistoria.


1. Ingmarsspelen, Nås

Ingmarsspelen bygger på Selma Lagerlöfs roman ”Jerusalem”, som handlar om hur 37 personer från Nås socken i slutet av 1800-talet sålde allt de ägde för att utvandra till Jerusalem. Mannen som ledde väckelsen, Hellgum, står mot den unga Ingmar, som blir trogen hemmet och gården men som tvingas överge sin käresta, Gertrud.

Rune Lindström dramatiserade verket inför premiären 1959. Sedan dess har Ingmarsspelen blivit en återkommande tradition som spelas på en utomhusscen alldeles vid Västerdalälvens strand i Nås, mellan Vansbro och Dala-Floda.

30 juni–4 juli 2023

Läs mer och boka på Ingmarsspelens hemsida.

Collage: Ett par i folkdräkt håller handen, en kvinna i folkdräkt ropar och lyfter armarna.

2. Dan Andersson-veckan, Ludvika

Under åtta somriga kulturdagar bubblar det i skogarna kring Ludvika. Då går Dan Andersson-veckan av stapeln med en mängd evenemang i poetens anda och fotspår. Runt om i finnmarkens kulturmiljöer bjuds det på bland annat musik, poesi och öppen scen.

Invigningen sker på Folkets hus i Ludvika och avslutas med Loussafesten, med efterföljande samling vid elden vid Luossastugan i Skattlösberg. Några axplock ur programmet i övrigt är Barnens dag, konsert med vissångerskan Sofia Karlsson, guidad finnmarksvandring, kulturfrukost och vägkröksdans.

29 juli–5 augusti 2023

Läs mer om Dan Andersson-veckan och se programmet.

Collage: En grupp män med hattar vid en kolmila, en äldre dam och en flicka sitter på en bänk.

3. Trollbröllopet, Äppelbo

Trollbröllopet är ett av Sveriges äldsta bygdespel och bygger på den gamla sägnen om hur Äppelbo fick sin brudkrona från trollen. Den giftasvuxne trollsonen längtar efter en fru, och en sensommarkväll får han syn på fäbodkullan Karin.

Föreställningen spelas på naturscen. Skogsväsen, dialektalt språk, barn, djur och vuxna på scen bjuder på spänning för alla åldrar.

Läs mer och boka på Trollbröllopets hemsida.

11–13 augusti 2023

Collage: En kvinna i vit klänning och guldkrona, tre personer utklädda till troll.

4. Dansföreställningar i trädgården, Stjärnsund

I Matsesgården Stigsbo utanför Stjärnsund samsas tradition med samtida och experimentell dans och bildkonst, film och musik. Sommartid ges också en traditionsenlig sommarutställning med verk av ett flertal konstnärer. Dessutom lockar de omtalade och populära dansföreställningarna i trädgården långväga gäster.

KORDA Art in Motion gör i år ett nytt samarbete med dansaren, koreografen och bildkonstnären Brandon Collwes från New York. I naturen skapas en spännande dansföreställning som publiken kan se och uppleva från flera håll. Avslutas med gemensam middag (beställs på förhand).

Nio tillfällen, från 28 juli till 13 augusti 2023

Läs mer om föreställningen och boka.

Kvinnor i färgglada kläder dansar i en trädgård.

5. Alfvéngården, Leksand

Besök tonsättaren och konstnären Hugo Alfvéns vackra hem från 1940-talet, bevarat som det såg ut på hans tid. Här finns berättelser om en stor musikalisk personlighet och Sveriges största samling av hans konst. I Hugo och Carin Alfvéns trädgård arrangeras konserter under hela sommaren och musiken klingar över Österdalälvens strand.

Den första lördagen i juli anordnas Alfvéndagen traditionsenligt, med musik och medaljutdelning. Ta med en stol eller en filt och slå dig ner i gräset. I Carins café kan du köpa något gott att äta och dricka. 

Läs mer om sommarens evenemang på Alfvéngårdens hemsida.

Collage: En grupp musiker spelar i en trädgård framför publik, ett svart hus med röda knutar.