Loussastugan och skådespelare i folkdräkt.

4 musikaliska kulturmåsten i sommar

Fyll sommarkvällarna med musik, teater och dans. Här har vi samlat fyra evenemang som bjuder på alltifrån stämningsfulla konserter och festliga spelmansstämmor till ikoniska bygdespel och häftiga utomhusscener. Hitta evenemangen att besöka i sommar, som alla på sitt sätt knyter an till Dalarnas färgstarka kulturhistoria.


1. Ingmarsspelen, Nås

Ingmarsspelen bygger på Selma Lagerlöfs roman ”Jerusalem”, som handlar om hur 37 personer från Nås socken i slutet av 1800-talet sålde allt de ägde för att utvandra till Jerusalem. Mannen som ledde väckelsen, Hellgum, står mot den unga Ingmar, som blir trogen hemmet och gården men som tvingas överge sin käresta, Gertrud.

Rune Lindström dramatiserade verket inför premiären 1959. Sedan dess har Ingmarsspelen blivit en återkommande tradition som spelas på en utomhusscen alldeles vid Västerdalälvens strand i Nås, mellan Vansbro och Dala-Floda.

1–5 juli 2022.

Läs mer och boka biljett på Ingmarsspelens hemsida.

Skådespelare i folkdräkt under Ingmarsspelen i Nås.
Foto: Ingmarsspelen.

 

2. Stämmoveckan

Från Tobaksspinnarstämman i Nås i västra Dalarna via Leksand, Karl Töfåsen, Bingsjö och Östbjörka samlar Stämmoveckan stämmor, konserter, kurser – från traditionell folkmusik till fusion. Den musikaliska profilen är bred och både känd och okänd musik får plats.

Stämmoveckan 2022 växer dessutom och bjuder på ännu fler konserter och evenemang, med både festivaler i historiska kultur- och bymiljöer och mer intima konsertscener. Det spelar heller ingen roll om du redan är inbiten folkmusiknörd, har en fäbless för konstmusik, vill dansa polska eller bara nyfiken nybörjare. Det går förstås också alldeles utmärkt att bara slå sig ner på en picknickfilt i gräset och njuta av glädjen och musiken på en spelmansstämma.

1–10 juli 2022.

Läs mer och se programmet på Stämmoveckans hemsida.

Två personer spelar fiol och gitarr.
Foto: Julius Aspman.

 

3. Dansföreställningar i trädgården, Stjärnsund

I Matsesgården Stigsbo utanför Stjärnsund samsas tradition med samtida och experimentell dans och bildkonst, film och musik. Sommartid ges också en traditionsenlig sommarutställning med verk av ett flertal konstnärer. Dessutom lockar de omtalade och populära dansföreställningarna i trädgården långväga gäster.

I år har koreograf Linda Forsman har tillsammans med bildkonstnären och musikern Lou T Lundqvist, dansare och musiker skapat en ny, helt unik dansföreställning. Publiken rör sig tillsammans med dansarna till de olika scenerna i trädgården i en spännande kombination av dans, måleri, musik och rum. Här bjuds besökaren att lyssna med alla sinnen till ett inre landskap av kroppens toner som speglar känslor, stämningar, tankar och poetisk realism.

27 juli – 14 augusti.

Läs mer och boka biljett via KORDA Art in Motion.

Tre dansare dansar i trädgård.
Foto: Lou T Lundqvist.

 

4. Dan Andersson-veckan, Ludvika

Under åtta somriga kulturdagar bubblar det i skogarna kring Ludvika. Då går Dan Andersson-veckan av stapeln med en mängd evenemang i poetens anda och fotspår. Runt om i finnmarkens kulturmiljöer bjuds det på bland annat musik, poesi och öppen scen.

Invigningen sker vid Ludvika gammelgård och avslutas Loussafesten med efterföljande samling vid elden, vid Luossastugan i Skattlösberg. Några axplock ur programmet i övrigt är Barnens dag, konsert med vissångerskan Sofia Karlsson, guidad finnmarksvandring, kulturfrukost och vägkröksdans.

30 juli – 6 augusti

Läs mer om Dan Andersson-veckan och se programmet.

Kolmila, kolare och kolbullar under Dan Andersson-veckan i Ludvika.
Foto: Dan Andersson-veckan.