Mehdi Zaghloumi på längdskidor.

Först Jubileumsvasan, sedan tunisiskt OS-lag

Mehdi Zaghloumi är en av 139 utvalda åkare som skidar från Sälen till Mora i Jubileumsvasan lördag den 12 februari 2022. För tre år sedan hade han aldrig stått på ett par längdskidor och nu drömmer han om att starta ett tunisiskt OS-lag. Inför Jubileumsvasan väntar stenhård träning och han har även involverat en egen sportchef. Dessutom förlitar han sig på sin naiva positivitet.


Mehdi, varför sökte du till Jubileumsvasan?

– När Jubileumsvasan presenterades var det bara ett måste att försöka komma med, precis min typ av utmaning! Efter de senaste årens längdåkning har det börjat växa fram en dröm om att bilda ett tunisiskt OS-lag. Jag vet inte riktigt hur det ska gå till eller om det ens är möjligt, men det får börja som en dröm – och Jubileumsvasan känns faktiskt som ett slags steg på vägen.

Det sägs att en pizzabagare var anledningen till att du upptäckte längdskidor och Vasaloppet?

– De senaste tre åren har varit väldigt händelserika för mig. Tidigare arbetade jag som rörmokare i Stockholm och saknade äventyr i vardagen. Det ledde till en toppbestigning av Kebnekaise och möten med nya människor, vilket i sin tur gjorde att jag hamnade på säsongsjobb i Vemdalen. En kväll satt vi på pizzerian i byn när någon skämtade om att jag skulle köpa hans kompis Vasaloppsbiljett eftersom han tänkte hoppa av. Först tackade jag nej, men ju längre kvällen gick desto mer sugen blev jag. Jag gillar ju ändå utmaningar. När pizzabagaren Jacob till slut erbjöd mig skjuts dit, boende och sällskap under loppet kände jag att jag lika gärna kunde prova och se om det går att ta sig igenom 90 kilometer på skidor. Där och då kändes det helt omöjligt. Nästa dag var jag ute och testade längdskidåkning för första gången. Alla hade sagt att det var fruktansvärt jobbigt, men jag tyckte bara att det var sjukt roligt. Ganska omgående började jag och Jacob lägga mil på kontot så ofta vi hann.

Hur blev Vasaloppspremiären?

– Söndagen den tredje mars 2019 vräkte det ner snö på startfältet och jag kände stundens allvar. Vi mosade på i lössnön och kom i mål efter 9 timmar och 41 minuter. När jag skulle lämna in mina skidor vid målet var det en lyckokänsla, en lättnad och en stolthet över att vi hade tagit oss i mål tillsammans. Min familj, som inte hade någon koll på skidåkning, var på plats i Mora och skrek och hejade på oss. Det var en väldigt fin dag. Efteråt kände jag mig färdig med längdåkningen, jag hade ju klarat mitt mål. Fast några veckor, kanske till och med dagar efteråt växte ett frö och en tanke om att åka igen och se om jag kunde göra det lite fortare. Sedan kom pandemin och inställt Vasalopp. Så istället blev det Vasaåket och när jag kom i mål på 5 timmar och 25 minuter trodde jag knappt det var sant – jag hade förbättrat min tid med nästan 4 timmar!

Hur går tankarna inför Jubileumsvasan?

– När jag förstod att jag kommit med blev jag överlycklig. Jag har fått veta att det är stora namn som är med, som OS-medaljörer och Vasaloppsvinnare, men min styrka inför och under loppet är nog min naiva positivitet. Det kommer ju framför allt att vara otroligt kul att åka det här loppet med alla andra som också blivit utvalda.

Hur ska du förbereda dig?

– Just nu jobbar jag mycket på Västkusten, så jag försöker klämma in så mycket vardagsträning som möjligt genom att cykla till jobbet. Längre fram i höst flyttar jag tillbaka till Vemdalen och då blir det stenhård träning som väntar uppför skidbackarna fram tills snön kommer. Sedan blir det mycket träning på träskidorna. Jag har börjat kalla min vän Jacob för ”sportchef ”, då han tagit på sig ansvaret för att hjälpa mig hitta all utrustning. Han har många fler kontakter inom vintageskidor och -utrustning än vad jag har. Inför loppet har jag bara min kropp och psyket att ta till och det känns nervöst men bra.

Hur tror du loppet blir?

– Jag hoppas på en fin dag med bra förhållanden och inte för kallt. Det vore väldigt roligt om vi hade liknande förhållanden som för 100 år sedan. Oavsett tror jag att det kommer att vara tungt vissa stunder, men i slutänden kommer en känsla av stolthet att infinna sig för att man kommit i mål.

Mehdi Zaghloumi efter målgången i Vasaloppet.
Mehdi har tidigare åkt Halvvasan två gånger, ett Vasalopp och ett Vasaåk. Nu laddar han för 2022 års Jubileumsvasan.

 

Mehdi Zaghloumi

Bor: Vemdalen

Gör: Pizzabagare

Bästa träningspasset: ”Shurdarundan”, när vi åkte från Björnrike till Klövsjö och tillbaka.

Bästa uppladdning inför lopp: En lugn kväll med matkoma och god sömn, det ger en god sinnesstämning och lugnar nervositeten en aning.

Träningsfilosofi: En grekisk filosof sa en gång ”Hur kan en människa leva utan att någonsin ta reda på hur mycket ens kropp klarar av?”

Tidigare Vasaloppserfarenhet: Halvvasan två gånger, ett Vasalopp och ett Vasaåk.

Det här är Vasaloppets Jubileumsvasan

År 2022 firar Vasaloppet sitt 100-årsjubileum. Lördag 12 februari 2022 – dagen innan det ordinarie loppet – arrangeras ett nio mil långt historiskt Vasalopp, Jubileumsvasan. Loppet har 139 platser och under våren 2021 var ansökan öppen för alla intresserade att söka. En jury tog sedan ut den slutliga startlistan.

Målsättningen är att efterlikna det första loppet så långt som möjligt. Det betyder träskidor med tårem, näbbskor och vadmalsbyxor. Åkarna vallar med tjära och njuter buljong, ägg och mjölk vid de tre kontrollerna Mångsbodarna, Evertsberg och Oxberg.

Läs mer: Träna inför Vasaloppet.

Skidåkare uppställda på starten i Sälen vid det första Vasaloppet år 1922.
139 skidåkare redo för start vid det första Vasaloppet år 1922. Foto: Vasaloppet.