Collage: En lappuggla och en tretåig hackspett.

Fågelskådning vid Sveriges mest intressanta fågelområde

Spetsa öronen nästa gång du är ute i skog och mark. Hör du några fåglar? Om du befinner dig i Siljansbygden är chanserna stora att det låter en hel del. Staffan Müller i Leksands Fågelklubb kallar det till och med för Sveriges mest intressanta fågelområde. Ladda ner en fågelapp, packa kikaren och fikakorgen och häng med på fågelskådning.


Det har blivit trendigt med fågelskådning. Staffan Müller i Leksands Fågelklubb kan nöjt konstatera att intresset för både naturen generellt och fåglar specifikt har fått ett lyft de senaste åren. 

– Pandemin har ökat fågelintresset dramatiskt i Sverige. Vi har fått en chans att upptäcka vår egen natur och lärt oss att det finns så mycket sevärt i Sverige. Det intresset tror jag kommer fortsätta öka. 

Som fågelfantast är han förstås extra glad över att fler är nyfikna på att lära sig mer om de bevingade arter som hörs och syns när vi rör oss i naturen. 

– Grejen med fåglar är att de hela tiden finns runtomkring oss. Det gör fågelskådning till en tacksam spontanaktivitet. Man måste inte planera, utan kan bara gå ut runt husknuten. Sen är det vacker sång och vackra fåglar, på så sätt är det såväl etiskt som estetiskt tilltalande. 

Collage: Staffan Müller vid Leksands fågelklubb och stigskyltar i en skog.
Staffan Müller i Leksands Fågelklubb har flera tips till den som vill komma igång med fågelskådning.

Börja i naturreservaten

För den som är nyfiken på fågelskådning rekommenderar Staffan framför allt att kika efter lokala fågelklubbar eller hänga med på fågelrelaterade aktiviteter hos exempelvis Naturskyddsföreningen. 

– Det är jättebra sätt att komma igång. Via fågelklubbarna brukar det dessutom vara gratis att följa med på en exkursion eller aktivitet. 

Leksands Fågelklubb har sitt nav vid Norsbro utanför Leksand, alldeles intill fågelmeckat Limsjön. Därifrån utgår också de flesta av deras aktiviteter. 

– Vi brukar samlas och samåka till det ställe vi ska, om vi inte ska gå runt Limsjön. Väl framme går vi en stund, lyssnar och tittar. Sen sätter vi oss och fikar, pausar och pratar om det vi sett och hört innan vi går vidare. Vi har olika exkursioner och välkomnar alla besökare att vara med. Lavskrikeexkursionen är extra spännande. Vi har några av Sveriges sydligaste lavskrikor som häckar i Leksand och det kommer folk ända från Skåne för att vara med.

Collage: En lappuggla och en tretåig hackspett.
Kring Siljan hittas lappugglan med lite tur i bland annat Siljansnäs, Vinäs i Mora och Stumsnäs i Rättvik. Ett annat exempel är tretåig hackspett som glädjer många skådare som får syn på den.

Appar och kikare

Staffan tipsar även om Länsstyrelsens och kommunernas hemsidor, där det finns listor över alla naturreservat. Där brukar det också stå vilka arter som är speciella för det aktuella reservatet och eventuella tips på hur man kan hitta dem. 

– Det kan vara svårt att se fåglarna när man är ute, det är ju mycket träd, barr och löv i vägen. Då är det viktigt att kunna lätena. Man kan ta hjälp av en app i telefonen med fågelljud och jämföra med det man hör, det finns jättefina sådana. Sen måste man inte veta artbestämning på alla fåglar, att bara njuta av sången är gudomligt.

Själv tittar han sällan på fåglar, han lyssnar. Lätena sitter i ryggmärgen sedan han lärde sig som barn. Efter att ha jobbat med naturvård i över 40 år har kunskaperna bara befästs och vuxit ytterligare.

– Att direkt kunna lätena är ju svårt för en nybörjare och då kan det vara bra och kul med en kikare. Det behöver inte vara någon avancerad modell, det finns många billiga varianter i vanliga varuhus. 

Sveriges mest intressanta fågelområde

Den som vill spana på fåglar i Siljansbygden har det extra förspänt. Staffan menar nämligen att det är Sveriges mest intressanta fågelområde, framför allt trakterna kring Leksand och Insjön.

– Just här möts norra och södra Sverige, vilket gör att vi har arter från båda väderstreck. Till exempel har vi gröngölingen som häckar upp till Siljansringen, men inte längre norrut. Och gråspetten i norr häckar ner hit, men inte längre söderut. På samma sätt finns kattugglan söderifrån, som möter slagugglan som tar över mot norr. 

Det kallas ”Limes Norrlandicus”, den biologiska eller klimatologiska norrlandsgränsen, som markerar övergången mellan två klimatzoner för såväl djur som växter. Här i Dalarna förkroppsligas den i form av Dalälven.

– Det här gör Siljansområdet skitspännande. Därför kommer också många gäster från hela Sverige hit som vill se arter ur en annan klimatzon. Närmsta anhalt att se dem är i Leksand och Siljansbygden.

Vi över fågelsjön Limsjön.
På promenadavstånd från Leksands centrum ligger fågelsjön Limsjön där över 220 arter har skådats.

Lättillgängliga Limsjön

En solklar favoritplats för såväl Staffan och Fågelklubben som lokalbor och besökare är Limsjön i Leksand. På promenadavstånd från centrum ligger fågelsjön där över 220 arter har skådats. 

– Tillgängligheten är oslagbar och man kommer så nära, ofta utan kikare. Det är iordninggjorda stigar och spänger, så man behöver inte snubbla över stock och sten, utan kan fokusera på fågellyssning och -spaning. Sen finns fågeltorn och bänkar, för att inte tala om fikat. Fikat är a och o för en fågelskådare och det är nästan lag på att man ska ha kaffe och fika med sig på våra exkursioner, skrattar han.

Det är också ett tips att uppleva samma plats vid olika tider på dygnet.

– Just kring en fågelsjö är det dessutom fågelliv dygnet runt. Om man går runt Limsjön en natt, vid midnatt, hör man helt andra arter än man gör dagtid. 

Två kvinnor med ryggsäck vandrar i skogen i motljus.
Ge dig ut i skog och mark och upptäck fågellivet eller bara lyssna på fågelsången. Det heliga fikat får inte missas i packningen.

Fågelskåda året runt

Hösten med sin färgprakt brukar vara friluftslivets högsäsong. Hur förhåller det sig till fågelskådarens årskalender?

– Fågelskådning är aktuell året runt! På sommarsäsongen håller de på och söker mat och visar inte upp sig, då kämpar de med att uppfostra sina barn. Men på våren är det högsäsong för fågelskådare som vill titta på Siljansbygdens fåglar. På hösten drar de söderut och då går det att se dem vid deras ”tankställen”. Vi i fågelklubben har också vinterfågelexkursioner. 

Förutom Limsjön, alla naturreservat och fågellokaler i hans egna hemtrakter kring Leksand, tipsar Staffan dessutom om Lindänget i Orsa och Gåsberget i Rättvik. 

– Det finns hur många fina lokaler som helst, så egentligen är det bara att åka ut i skogen.

Staffans tre fågelfavoriter i Leksand

  1. Limsjön
    Här finns ett otroligt stort antal arter och över 220 stycken har setts vid sjön. Det är både värdefullt och speciellt. 
  2. Ljusbodarnas fäbodar
    Fäbodmiljöerna runt Leksand är fenomenala. Ljusbodarna är en favorit, gärna i morgonsolen med morgonfika. Då hör man 50 olika arter på en gång. Det är en fantastiskt fin fågellokal. Dessutom åker man dit genom taigaskogen och kan se orre, tjäder och järpe, vilket är exotiskt för många.
  3. Hundhagen
    Hundhagen i Insjön är den bästa fågellokalen vi har. Där hör man väldigt många sångare som häckar och det kokar av fågelsång där, framför allt på våren. 

Läs mer om Leksands Fågelklubb och deras aktiviteter.