Krispigvinterdag i Älvdalen.

En helg i Älvdalen – En weekend utöver det vanliga

Det lilla samhället längs riksväg 70 är för många en plats som passeras på väg till eller från fjällen. Därför är det lätt att missa alla de guldkorn som döljer sig här. Så varför inte göra Älvdalen till vinterns resmål och utforska området under en härlig vinterweekend fylld av skidåkning, historia, storslagen natur och avlägsen vildmark.


I Älvdalen börjar upplevelsen redan innan du egentligen kommit fram. Stanna till vid Spjutmo rastplats, vid den södra infarten. Njut av utsikten över den frostiga Spjutmosjön med de djupa dalaskogarna och bergen i ryggen. Rastplatsen har blivit utsedd till Sveriges vackraste. 

Glid sedan in i själva byn och checka in på Hotell Älvdalen. Här väntar det första mötet med Älvdalens rika kultur och spännande historia, då hotellet lyfter fram flera lokala ikoner, som den röda porfyrstenen och gitarrtillverka-ren Hagström. Gitarrerna, som efter tillverkningen i fabriken i Älvdalen, gick på export till världsstjärnor som Elvis, Jimmy Hendrix och David Bowie. Skärskåda både porfyren och gitarrerna på Porfyr- och Hagströmsmuseet, som har öppet varje lördag vintertid. 

Lockande längdskidåkning

När det börjar rycka i skidnerven är det ingen idé att vänta längre - bara att ta på skidorna och ge sig ut i spåret. Här finns flera alternativ att välja mellan, både för den som vill glida fram i sakta mak och njuta av omgivningarna eller samla mil inför stundande Vasaloppsinsatser. Ett flertal av Vasaloppsspårets 90 km passerar genom Älvdalens kommun och klassiska kontroller som Mångsbodarna, Risberg och Evertsberg kan agera utgångspunkter.  

Hela 640 meter över havet ligger Rännkölen, ett riktigt snöparadis där höjden gör att det ofta finns tidiga spår. Här ackompanjeras turen av omväxlande natur, då spåren löper både genom skog och över myrar. Kyliga dagar, eller när fikalusten är extra stark, är det bara att packa upp matsäcken i värmestugan. 

Milsvida vintervyer från Hykjeberg

Vid Nässjöns östra strand ligger Hykjeberget, som med sina höga klippväggar och branta stup är ett unikt blickfång i det älvdalska landskapet. Den kilometerlånga vandringen från parkeringen till utkiksplatsen är kuperad men enkel och den milsvida utsikten som väntar på top-pen är väl värd insatsen. Slogboden med eldstad är en fin rastplats för medhavd kaffe och bulle. Eller varför inte borsta av snötäcket från den så kallade “Prinsbänken” – den bänk av älvdalskvartsit som gavs i bröllopsgåva till prins Carl Philip och prinsessan Sofia, som kommer från Älvdalen. Det brukar inte vara några problem att ta sig fram på stigarna vintertid, men tänk på att det kan vara halt vid is och snö. 

Tystnad och vildmark i Navardalen

Storhet, stillhet och lugn. I Navardalen, cirka tre mil norr om Älvdalen, är mobiltäckningen begränsad och omvärlden känns genast långt borta. Utforska vildmarken och naturen, vinterfiska på Navarsjön, värm de frusna fingrarna vid en levande eld eller gå på upptäcktsfärd i omgivningarna. Här finns också ett vandrarhem – helt utan el. Så när det täta vintermörkret sänker sig utanför fönstret, väntar en kväll i skenet av bra-san och en mängd tända stearinljus. 

En resa till Älvdalen är att uppleva historia, natur och vildmark på nära håll. Här finns alla möjligheter till fin skidåkning under lång säsong, liksom chansen att ta koppla bort och koppla ner. Så nästa gång Älvdalen dyker upp på kartan – se till att göra ett tillräckligt långt stopp för att hinna se allt som finns där.

Valda filter