Långfärdskridsko tur på sjön.

Långfärdskridskor i Dalarna – Njutning för hela familjen

Få länder erbjuder så bra möjligheter till naturliga skridskoisar som Sverige, där Dalarna med sina många sjöar är ett mycket populärt resmål bland både entusiaster och familjer. Ge dig ut på långfärdskridskor i Dalarna.


Långa och närmast ljudlösa skär på en blank is är ett svårslaget sätt att förvalta vintern för dig som gillar naturen. Särskilt när den omgivande miljön ramar in och förstärker upplevelsen. En känsla av total frid om du frågar de mest inbitna. Om du frågar de som helst upplever isen i goda vänners lag är det känslan av total gemenskap som lockar. Eller gemenskapen med familjen – för långfärdsskridskor på naturis är verkligen en utmärkt aktivitet för alla åldrar. Oavsett ålder och träningsbakgrund är det lätt att umgås på isen. Häng sedan på fikat eller maten, på en strand, ö eller ett café – och upplevelsen är total.

Upplevelsen av långfärdsskridskor och allt det fina runt omkring finns nära till hands i Dalarna. Just därför finns också Skating Dalarna, där vi samlat några av de fantastiska naturisar som finns och som erbjuder minst en plogad bana på varje sjö. Här finns också parkeringsplatser med startplats och aktuella israpporter. Allt för att göra skridskoåkningen tillgänglig.

Tips för din säkerhet:

Underskatta aldrig säkerheten. Även om våra plogade isar är kontrollerade – lämna aldrig stranden utan isdubbar. På naturisar kan det finnas sprickor, så håll utkik under åkningen och använd hjälm. 

För dig som gärna tillbringar en heldag på isen, glöm inte att packa de extra kläder som kan behövas om vädret snabbt ändras. Glasögon, som både skyddar mot vind, snö eller stark sol kan vara bra att komplettera med. Även stavar kan underlätta åkningen. 

Tänk också på aktuell vindriktning när du planerar en tur, medvind ena hållet betyder motvind åt andra. Bra utrustning ger goda och säkra förutsättningar – det finns flera aktörer som hyr ut utrustning. 

Skating Dalarna

Skating Dalarna är ett samarbete mellan skridskoområden i Dalarna som plogar banor för långfärdsskridsko på naturis. Här finns ett stort och varierat utbud för såväl nybörjare som mer vana skridskoentusiaster, med totalt över 70 km plogade banor redo att utforskas. Plogningen sker främst av ideella föreningar, med stöd av kommunerna. Idag finns Skating Dalarna på följande platser runt om i länet: Väsman i Ludvika, Flosjön i Dala-Floda, Runn och Ösjön i Falun/Borlänge, Pråmleden och Brunnsjön i Hedemora, Orsasjön i Orsa, Saxviken i Mora samt Öjesjön i Öje utanför Malung.