Salsfjället i Grövelsjön.

Grövelsjön - En rofylld oas i norra Dalarna

I Grövelsjön upplever du mäktiga fjäll, vidsträckta fjällhedar med strövande renar och rödingrika fiskevatten. Skoterleder på fjället och ett miltal markerade leder tar dig enkelt ut i det gnistrande vinterlandskapet. Hit söker sig många för avkoppling och naturupplevelse.


Där allmän väg tar slut i nordligaste Dalarna sträcker fjällvärlden ut sig framför dig. Det tjocka lagret snö som täcker landskapet för tankarna till sanddyner i öknen. Det är något speciellt med Grövelsjön. Något rent magiskt. Och känslan bär du med dig en längre tid efter besöket, som minnena från den krispiga snön under turskidorna, tystnaden och solen som värmer dina kinder.

Många fjällnära boenden

Grövelsjön ligger mitt bland svenska och norska fjäll längst uppe i det nordligaste hörnet av Dalarna och omfattar den milsvida vildmarken på båda sidor om gränsen. Här väntar sköna dagar i längdspåret och fjällinspirerade måltider som avnjuts i avkopplande atmosfär. Sover gör du gott hos någon av Grövelsjöfjällens genuina boendeanläggningar, här finns både stugor, vandrarhem och fyrstjärnigt hotell. På populära Storsätra Fjällhotell har du till exempel längdspåren precis utanför dörren. Efter avslutad tur kan du toppa kvällen med en matupplevelse utöver det vanliga i restaurangen eller kanske ett bad i bastu eller badtunna. Även STF Grövelsjön har många populära aktiviteter och ett uppskattat naturnära boende. Här - liksom i hela Grövelsjöfjällen - har du verkligen naturen alldeles runt knuten. 

Hitta boende i Grövelsjön.

Stort aktivitetsutbud

Passa på att boka aktiviteter under vistelsen. I utbudet finns till exempel möjligheten att följa med erfarna fjällguider och upptäcka vinterlandskapet bortom markerade leder. Turerna varierar från kalfjäll till gammal fjällskog både på svenska och norska sidan. Ta en tur på skoter i Grövelsjöfjällen och susa fram över de vita vidderna. Eller vad sägs om vandring på snöskor eller berättarafton i tältkåta med avsmakning av samisk mat och inblick i samisk kultur? Grövelsjöfjällen kan även erbjuda många fina öring- och rödingvatten i storslagen fjällmiljö för dig som vill prova fiskelyckan. Skidåkning är förstås en av huvudattraktionerna och det finns många möjligheter till längdskidåkning i Grövelsjön, både i preparerade spår och med turskidor direkt på fjället.

Surdegsbröd från fjällbageriet

Ett extra tips är också att besöka Grövelsjön Fjällbageri, där Maxime Kindlund bakar surdegsbröd i många olika former. Införskaffa dagens matsäck eller köp med er en surdegspizza tillbaka till stugan. Varje fredag är pizzakväll i bageriet - men var ute i tid och boka, det är rykande åtgång.

Oskarstugan

Ta en tur längs den kryssmarkerade vinterleden med vacker utsikt mot Storvätteshogna och de norska fjällen i väster. Stanna till vid rastskyddet Oskarstugan som ligger uppe på Långfjället. Turen kan inledas från STF Grövelsjöns Fjällstation, Lövåsen och från Storsätern.  

Bröd Grövelsjön

Den lokala maten skänker både glädje och energi inför en ny dag på fjället och tillagas med stor vördnad både för dig och omgivningen. 

Renar i snö

I Grövelsjön erbjuds möjligheter att möta samer, lyssna på deras historier och mata renarna.

Skidspår Grövelsjön

I Grövelsjöfjällen finns cirka 10 mil preparerade spår som sammanbinder alla anläggningarna i området. Detta möjliggör utflykter med stopp för fika eller lunch innan turen går tillbaka till boendet. Spåren prepareras löpande och underhålls av Grövelsjöfjällens Turistförening. Spåravgift löser du på serviceställen och boendeanläggningar.