Skotertur i Sälenfjällen.

Leonard Lissdaniels och livet i Sälen

Sälen är ett vinterparadis och för många det självklara resmålet när det vankas fjällsemester. Men för vissa är Sälen så långt ifrån semester det går att komma. Så är det för Leonard Lissdaniels - dit andra åker på semester går han till jobbet.


Leonard Lissdaniels är född och uppvuxen på fjället. I byn där hans mamma drog runt honom i längdspåren. Där han åkte skidor på både längden och tvären. Där han och kusinen svor över att behöva gå ut på tur – det var ju både bakhalt och jävligt. Men idag ser han hur det har format honom.

– Det präglar en och man uppskattar det på annat sätt när man blir äldre. Att jag idag gillar fjäll och natur är för att jag är uppväxt med det.

Längtan till fjällen blev för stark

Efter några avstickare för utbildning och värnplikt blev längtan tillbaka till fjällen var för stark och behovet av att vara nära naturen blev för stort.

– Jag saknade att kunna gå ut på fjället när jag ände för det. Att känna lugnet men ändå få farten under turistsäsongerna. Jag bodde ett tag i Stockholm och visst är det trevligt, men det blir väldigt inrutat och stressigt. Det ska planeras långt innan om man ska träffa någon. Det blir nästan som en sketch. Det passar mig bättre här.

Så han flyttade hem till Sälen med siktet inställt på att bygga sin egen verksamhet kring just den natur som han saknade. Resultatet blev Leonarden, där olika typer av outdoorupplevelser står i fokus.

– Jag vet inte om det är en trend eller ett förändrat beteendemönster, men det finns ett stort intresse för naturen. Jag tycker att det har förändrats påtagligt senaste femton åren. Det är inne att vara ute igen. Folk vill ut i naturen och det passar bra ihop med vår verksamhet, naturen är den röda tråden vi försöker erbjuda. Allt ska ha en anknytning till fjället.

Jobba när andra har semester

Vintern är både Sälens och hans egen högsäsong. Då går verksamheten på högvarv och skoteråkningen – som till stor del är kärnan i Leonarden – gör att många under semestern kan uppleva fjällens vita vidder, rykande kaffe framför en lägereld i skogen eller våfflor i vinterparadiset Storfjällsgraven. Men när andra åker på semester går Leonard Lissdaniels till jobbet.

– Mina två döttrar frågar ibland varför vi måste jobba när andra är lediga. Men det är ju lite så när du verkar på en semesterort. Det blir inte samma sak med nyår, påsk och de här högtiderna. Det är ju då vi har som mest folk och som mest att göra. Ja, vi måste jobba när andra har semester. Det är så det ser ut här i Sälen.

Han själv får passa in sina semestrar mellan högsäsongerna.

– Det blir ju så när man är egen och det svårt att ha semester på hemmaplan. Men däremot brukar jag säga att jag avundas de som åker på semester till Sälen, det hade jag också gärna gjort, det verkar så mysigt. Samtidigt gör vi många av de saker andra gör på semestern till vardags. Vi åker skoter, vandrar, åker skidor. Vi utnyttjar vad Sälen har att erbjuda i vårt vanliga liv.

I Sälen samsas natur med stadskänsla

Frågan är då bara vart den som bor i ett semesterparadis själv åker för att koppla ner och koppla bort.

– Vi gjorde en fantastisk grej med familjen. Vi åkte till Svalbard med en annan familj och deltog i världens nordligaste maraton. De minsta sprang tre kilometer, mellanbarnen 10 kilometer och jag och kompisen gjorde halvmaran. Man glömde bort hur långt man sprang för det var så vackert.

Fast inte ens på semestern slår entreprenörstankarna av på takten. Nu ska han erbjuda arrangerade löpresor till Svalbard som en del av aktivitetsutbudet på Leonarden. Fast även om han ibland åker iväg, kommer han alltid tillbaka till Sälen.

– Här får jag det bästa av två världar. En natur som är fin alla fyra årstider och som är väldigt lättillgänglig. Det är lätt att ta sig ut på fjället och till skogen. Sen har vi ändå en puls stora delar av året, med influenser utifrån. Vi får besök från hela landet och även utlandet vilket gör att vi möter många intressanta världar. Här finns både naturen och lite stadskänsla stora delar av året. Det är unikt. Det gör att jag älskar Sälen.

Leonard Lissdaniels tre favoriter i Sälen

  1. Storfjällsgraven. ”En plats man bara inte får missa. Det är en oas på fjället som saknar mobiltäckning och är vackert som få ställen. Du kan ta dig dit både med skoter, längdskidor och hundspann och när du väl kommer fram är det som att tiden stått stilla. Här finne n våffelstuga från 1951. Det är magiskt, du mår bra där. Själv tycker jag såklart att man ska åka skoter dit.”

  1. Trollskogen. ”Barnområdet på Hundfjället är roligt för alla åldrar och bra för den som vill lära sig åka skidor. Det är så mycket roligt runt omkring och man tänker inte på att man åker skidor, plötsligt har man släppt förälderns stav och åker själv.”

  1. Turskidor på fjället. ”Jag tycker man ska gå på tur på fjället. Det är en bortglömd konst – att bara ta turskidorna och gå ut på fjället.”

Fakta: Leonarden 

Leonarden har sin utgångspunkt i Lindvallen och erbjuder det mesta inom motor, natur och äventyr. Förutom skoterverkstad samt skoter - och friluftsbutik ligger fokus på upplevelser. Vintertid finns skoteruthyrning, skotersafari, guidade turer på skoter och hundspann. Boka din skotertur.