Tipsen som guidar till vinterfiske i Dalarna.

Tipsen som guidar till vinterfiske i Dalarna

När isen lägger sig tjock på Dalasjöarna finns inga anledningar att städa undan fiskeutrustningen. Tvärt om! Det är nu det är dags att ge sig ut på vattnen, njuta av härliga vinterdagar och hålla tummarna för att det nappar. Vi har samlat tipsen på fiskarna och fiskevattnen som behövs för vinterfiske i Dalarna.


Det är kanske lätt att tro att sommaren är fiskets årshögtid, men det är långt ifrån verkligheten enligt storfiskaren och fiskeguiden Olle Wixner på Guide Fathers, som erbjuder året runt-upplevelser inom just fiske. Hösten är absolut favoritårstiden, men vinterfisket är på snabb fram-marsch och intresset växer. Vintertid gäller det dock att tänka lite extra på förberedelser och säkerhet. 

– Kontrollera isen så att den är tjock och bär. Ta med isdubbar ifall du druttar i en vak. Sen är det alltid skönt att klä sig varmt, för det blir kallt på sjön. Mitt tips är att besöka en fiskebutik, här i Orsa har vi till exempel Orsa Fiskecenter, för att köpa maggot och bete – och samtidigt få aktuella tips på var man kan fiska just nu. Gå in och prata med personalen som jobbar där, de har koll på området. 

Att pimpla och angla efter fiskar som abborre, gädda, regnbåge eller lake är populärt inom vinterfisket. En fiskedag ute på isen i solen eller en skotertur till en avlägsen skogssjö är inte bara ett härligt äventyr. Kanske är det en välkommen paus från slalombacken eller skidspåren.

Olles tre bästa fiskar och fiskeplatser

  1. Abborre och gädda på Orsasjön. Det är en riktig höjdare och en klassiker som är bra på Orsasjön vintertid. Fiska helst med ismeter, en modernare och mer utvecklad form av angling. Du har en mört på kroken och så kommer en gädda och tar mörten. Du får gäddan på spö istället för på angeldon. 

  1. Regnbåge i Rädsjön eller Lintjärn. Det här fisket funkar hela vintern. Rädsjön och Lintjärn är två put and take-vatten i Orsaområdet som går att fiska i under hela vintern.  

  1. Lake på Venjanssjön. Lake pimplas bäst i februari och är ett vanligt fiske på Venjanssjön, men finns i de flesta stora sjöarna i Dalarna. Kör med ett stort blänke och sätt en mört eller en bit av en sill på en krok ungefär 10 centimeter under blänket.