Skotertur på Fulufjället.

Särna – Med äventyret utanför dörren

Har du hört talas om Särna? Om inte har du kanske missat att den lilla byn några mil söder om Idre är ett riktigt vinterparadis. Där är fullt av möjligheter för dig som söker fria vidder, orörd natur och inte minst - mil efter mil av välpreparerade skoterleder till fjälls och genom vintriga skogar.


I Särna börjar äventyret utanför dörren nästan var du än bor. En skoterled är aldrig långt borta. Där finns också fina längdspår, vinterfiske och natursköna eldplatser som gjorda för en utemåltid alltid nära och redo att utforskas. Det finns cirka 70 mil skoterled i och omkring Särna, som Särna Snöskoterklubb håller i topptrim under hela vintern.

Skidor Fulufjället

Njupeskär och världens äldsta träd

En av alla vackra leder går hela vägen från Särna upp till Fulufjällets Nationalpark. Det är fantastiskt nog tillåtet att köra skoter där, men självklart bara på markerade leder. Leden går från Särna via Mörkret upp till Fulufjället. Där någonstans längs leden, när sträckningen är som mest magisk i gammelskogen, är det lätt att bli extra lycklig.  

Väl uppe på Fulufjället märks snart att nationalparken har minst lika mycket att bjuda på vintertid som under sommarens högsäsong, då närmare 35 000 besökare hittar hit. På vintern ståtar den alltjämt med ett av Sveriges högsta vattenfall Njupeskär, men nu i frusen form – en minst sagt mäktig upplevelse. Någon kilometers skidtur från fallets topp finns också världens äldsta träd, Old Tjikko.  

Kura framför sprakande brasa

Vill du stanna kvar och njuta av fjället några dagar går det att boka ett rum eller en stuga i Rösjöstugorna eller Harrsjöstugan, som ägs av Länsstyrelsen i Dalarna och drivs av Tommy Lönnebacke. Som namnen antyder ligger stugorna vackert belägna vid varsina sjöar, med fjällvattnet som forsar förbi alldeles utanför dörren. Att kvällstid få värma frusna fingrar framför brasan, samtidigt som middagen tillagas över den öppna elden, slår stugornas gasolplattor med hästlängder. Förutsatt att vädret är relativt samarbetsvilligt förstås. Annars är det rätt härligt att krypa ihop under en filt framför braskaminen också, för en kväll i gott sällskap, med goda samtal och vinden som viner utanför knutarna. 

Äventyr i vildmarken

Att bo mitt på fjället är något alldeles speciellt. Här kan du känna dig liten på bästa tänkbara sätt. Kura i stugan eller bastun när det är väder, se stjärnorna och norrskenet klarare än på många platser, fiska upp middagen eller skida till Njupeskär och överraskas av fjällripor längs vägen. Fjäll är inte bara vida vidder, lugn och ro. De kan också vara en enda stor lekplats för många olika aktiviteter, oavsett om du är ute efter äventyr eller lugnare naturupplevelser.  

Drömmer du om ett aktivt och vildmarksnära äventyr i vinter, är det perfekt att göra Särna till upplevelsernas bas. Här finns milsvida skogar och flera fjäll bara en kort bil- eller skotertur bort. Bra fiskevatten som lockar med napp, vackra skoterleder och skidåkning både på längden och utför.  

Här kan du också uppleva riktig tystnad. Närmare vintern och naturen är det svårt att komma. Det allra bästa? Du slipper trängas med alla andra.